Cozonac rotund cu cacao, stafide și extra nucă

de DinDragostePentruGatit in Dulciuri, 15 Ian 2013 | 2499 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 750 g făină tip 000;
  • 25 g drojdie;
  • 2 ouă;
  • 75 g unt;
  • 3 lg iaurt;
  • 7-8 lg zahăr;
  • circa 250mL lapte cald;
  • coaja de la o portocală;
  • sare.
  • Umplutura
  • 3-4 lg cacao;
  • 4 lg zahăr;
  • 2 fiole esență de rom;
  • 1 albuș;
  • 100 g stafide hidratate;
  • 1/2 cană miez de nucă nemăcinată.
  • Decor
  • 1 gălbenuș;
  • 2 lg lapte;
  • jumătăți de nucă;
  • semințe de susan.
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac rotund cu cacao, stafide și extra nucă:

Se cerne făina de câteva ori.


Se pregătește maiaua:


- într-un bol se dizolvă drojdia în lapte cald, se adaugă 1 linguriță zahăr și făină atât cât se obține o pastă fluidă.


- se lasă circa 10-15 minute la cald, până-și dublează volumul.


Iaurtul, untul la temperatura camerei, ouăle și zahărul se amestecă până se dizolvă zahărul.


Se adaugă un praf de sare și coaja de la portocală.


Peste făina cernută se pune maiaua și amestecul cu ou, se frământă și se adaugă lapte cald până se formează un aluat nelipicios.


Se pune la dospit la loc cald, timp de 50-60 minute.


După ce și-a dublat aluatul volumul, se frământă cu unt circa 30 minute.


Umplutura


- stafidele se hidratează în apă caldă timp de 10 minute după care se scurge apa;


- miezul de nucă nu se zdrobește;


- din albuș + cacao + zahăr + esență de rom se face o cremă.


Aluatul se împarte în două părți egale, se formează un dreptunghi, se unge cu jumătate de cremă de cacao, se presară jumatate din cantitățile de nucă și stafide și se rulează.


La fel se procedează și cu cealaltă parte de aluat.


Cele două rulouri obținute se împletesc și se așează circular într-o tavă unsă cu unt.


Se unge cu gălbenuș + lapte, se așează jumătăți de nucă și se presară semințe de susan.


Cozonacul se mai lasă la dospit în tavă, timp de aproximativ 20-30 minute.


După dospire tava se introduce în cuptorul încălzit și se coace timp de aproximativ 50 minute, la temperatură medie.


Poftă bună!



 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac rotund cu cacao, stafide și extra nucă" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (17)

Rocsi 1

16.01.2013, 13:17

Frumos si foarte bun

DinDragostePentruGatit 1

16.01.2013, 13:43

Multumesc, Rocsi.

Sim0na 1

17.01.2013, 21:40

bun

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Evantai cu legume
  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Cozonac