Cozonac rotund cu cacao, stafide și extra nucă

de DinDragostePentruGatit in Dulciuri, 15 Ian 2013 | 2352 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 750 g făină tip 000;
  • 25 g drojdie;
  • 2 ouă;
  • 75 g unt;
  • 3 lg iaurt;
  • 7-8 lg zahăr;
  • circa 250mL lapte cald;
  • coaja de la o portocală;
  • sare.
  • Umplutura
  • 3-4 lg cacao;
  • 4 lg zahăr;
  • 2 fiole esență de rom;
  • 1 albuș;
  • 100 g stafide hidratate;
  • 1/2 cană miez de nucă nemăcinată.
  • Decor
  • 1 gălbenuș;
  • 2 lg lapte;
  • jumătăți de nucă;
  • semințe de susan.
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac rotund cu cacao, stafide și extra nucă:

Se cerne făina de câteva ori.


Se pregătește maiaua:


- într-un bol se dizolvă drojdia în lapte cald, se adaugă 1 linguriță zahăr și făină atât cât se obține o pastă fluidă.


- se lasă circa 10-15 minute la cald, până-și dublează volumul.


Iaurtul, untul la temperatura camerei, ouăle și zahărul se amestecă până se dizolvă zahărul.


Se adaugă un praf de sare și coaja de la portocală.


Peste făina cernută se pune maiaua și amestecul cu ou, se frământă și se adaugă lapte cald până se formează un aluat nelipicios.


Se pune la dospit la loc cald, timp de 50-60 minute.


După ce și-a dublat aluatul volumul, se frământă cu unt circa 30 minute.


Umplutura


- stafidele se hidratează în apă caldă timp de 10 minute după care se scurge apa;


- miezul de nucă nu se zdrobește;


- din albuș + cacao + zahăr + esență de rom se face o cremă.


Aluatul se împarte în două părți egale, se formează un dreptunghi, se unge cu jumătate de cremă de cacao, se presară jumatate din cantitățile de nucă și stafide și se rulează.


La fel se procedează și cu cealaltă parte de aluat.


Cele două rulouri obținute se împletesc și se așează circular într-o tavă unsă cu unt.


Se unge cu gălbenuș + lapte, se așează jumătăți de nucă și se presară semințe de susan.


Cozonacul se mai lasă la dospit în tavă, timp de aproximativ 20-30 minute.


După dospire tava se introduce în cuptorul încălzit și se coace timp de aproximativ 50 minute, la temperatură medie.


Poftă bună!



 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac rotund cu cacao, stafide și extra nucă" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

Rocsi 1

16.01.2013, 13:17

Frumos si foarte bun

DinDragostePentruGatit 1

16.01.2013, 13:43

Multumesc, Rocsi.

Sim0na 1

17.01.2013, 21:40

bun

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

10630 puncte

Valclaudia

7220 puncte

Constelatialeu

6780 puncte

Bya Ralu

6210 puncte

mirela0911

5240 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!