Desert chec cu arome si culori de toamna

de Merisor in Prajituri, 8 Oct 2018 | 3629 vizualizari

 

Din categoria "Retete inspirate de toamna"  un delicios chec cu arome si culori de toamnă, preparat cu dovleac plăcintar, ciocolată amăruie, nucă și scorțișoară.
Am preparat decât unul, pentru că mi-a rămas puțin dovleac de la o plăcintă țărănească cu dovleac și scorțișoară, dar se cere rapid repetat.
Are un gust deosebit și o textură fină, ușor umed la interior, exact așa cum îi stă bine unui desert de toamnă, bun de savurat lângă un ceai cald, o cafea, sau un pahar cu lapte.
Pentru combinație, m-am inspirat de rețeta Oana Plăcintă: Chec cu dovleac, nuci și ciocolată amăruie, căreia îi mulțumesc frumos pentru inspirație!
Cantitățile le-am potrivit în funcție de ingredientele folosite, iar în loc de unt eu am pus ulei.
ȘI la modul de preparare am procedat diferit, în primul rând separând albușurile de gălbenușuri, ca la un chec obișnuit.

 

INGREDIENTE

  • 4 ouă
  • 100 g zahăr
  • 100 g ciocolată amăruie
  • 100 g nucă măcinată grosier
  • 100 g făină
  • 50 ml ulei
  • 275 g dovleac plăcintar, ras
  • 1 praf de sare
  • 5 g praf de copt
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • zahăr cu aromă de vanilie pentru decor
Portii: 10
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert chec cu arome si culori de toamna:

Amestecăm, într-un vas cu pereți groși, dovleacul răzuit cu aproximativ 25 g zahăr.

Punem vasul la foc mic și caramelizăm dovleacul până se pătrunde bine, amestecând periodic în el.

La final, adăugăm scorțișoara și lăsăm compoziția de dovleac plăcintar să se răcească.

Dăm ciocolata pe răzătoare, iar nuca o măcinăm grosier, sau o tăiem cu cuțitul.

Când  compoziția de dovleac este răcită, pornim cuptorul la 180 de grade.

Separăm albușurile de gălbenușuri, iar peste albușuri presărăm puțină sare.

Le mixăm, apoi, până devin spumoase și adăugăm, treptat, zahărul, mixând în continuare până se formează o bezea fermă.

Peste dovleacul răcit adăugăm gălbenușurile și uleiul și omogenizăm compoziția.

Adăugăm această compoziție peste bezeaua de albușuri și le mixăm împreună până la omogenizare.

Scoatem mixerul și folosim o spatulă de acum înainte.

Cernem făina amestecată cu praful de copt deasupra compoziției și o încorporăm amestecând cu spatula de sus în jos, cu mișcări circulare.

În același mod încorporăm ciocolata amăruie. Aici eu am avut și câteva pepite de ciocolată pe care le-am adăugat.

La final încorporăm nuca tăiată grosier și întindem compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt.

Coacem deliciosul chec cu dovleac plăcintar și ciocolată amăruie, pentru 30-35 de minute, la 180 de grade, sau în funcție de cuptorul fiecăruia.

Îl lăsăm să se tempereze în tavă, apoi îl pudrăm cu zahăr și îl porționăm.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert chec cu arome si culori de toamna" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

MotanLaOale

1149 puncte

oanapl

1031 puncte

mirela0911

1000 puncte

Ela68

1000 puncte

Retete_gustoase

450 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura pufoasa cu visine