Desert cozonaci cu aluat oparit umpluti cu nuca, mac si rahat

de mirela0911 in Dulciuri, 12 Ian 2020 | 3446 vizualizari

 

Aveam in plan sa fac cozonaci de Craciun si cand am vazut reteta acestora la Merisor am hotarat sa-i prepar cu aluat oparit. Nu a fost deloc rea alegerea, au iesit niste cozonaci extrem de buni, pufosi si cel mai important, cu umplutura multa asa cum ne place noua. Multumesc, Merisor, pentru inspiratie! :-*
"Bunatati pentru Craciun"

 

INGREDIENTE

Pt. aluat:

  • 2 kg faina alba superioara de cozonac
  • 1 lgt sare
  • 50 g drojdie proaspata
  • 3 oua mari + 2 galbenusuri
  • 300 g zahar tos
  • 800 ml lapte
  • 200 g unt
  • 50 ml ulei
  • 1 lgt coaja rasa de lamaie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 galbenus de ou + 1 lg lapte pt uns
  • 3 lgt zahar brun

Pt. umpluturi:

  • 250 g nuca macinata
  • 100 g zahar
  • 150 ml lapte
  • esenta de rom dupa gust
  • 250 g mac macinat
  • 120 g zahar
  • 150 ml lapte
  • 1 plic zahar vanilat
  • rahat colorat taiat in cubulete mici
  • 3 albusuri
  • 3 lg zahar
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonaci cu aluat oparit umpluti cu nuca, mac si rahat:

Se incalzesc 150 ml lapte si se pune 1 lg faina, 1 lgt zahar si drojdia. Se amesteca bine apoi se acopera si se lasa sa se activeze.

Intr-un bol se cerne faina si se face o adancitura in mijloc. Restul de lapte se pune pe foc impreuna cu sarea, zaharul, zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie. Se amesteca bine si se aduce la punctul de fierbere. Se toarna tot laptele in fir subtire peste faina, amestecand cu o lingura pana se obtine o compozitie putin mai groasa decat smantana. Se lasa sa se tempereze.

Intre timp se pune untul impreuna cu uleiul la topit. Se lasa deoparte pentru a se raci usor. Ouale si galbenusurile se bat bine ca la paparaie. Dupa ce s-a temperat aluatul, se toarna maiaua si ouale si se amesteca. La final se toarna untul topit si racit si se framanta. Se rastoarna pe masa de lucru si se framanta pana se omnogenizeaza compozitia si nu se mai lipeste de maini.

Se unge bolul cu ulei si se pune inapoi aluatul. Se acopera cu folie alimentara si se pune intr-un loc caldut, ferit de curenti reci de aer, pana isi dubleaza volumul. 

Umpluturile: Intr-o cratita se pune nuca macinata si zaharul. Se toarna laptele si se pune pe foc mic. Se pune pe foc si se amesteca pana devine pastoasa compozitia. Se adauga esenta de rom dupa gust, se mai amesteca putin apoi se da deoparte pentru a se raci.

Macul se macina si se pune intr-o cratita impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si laptele. Se lasa sa fiarba pana devine pastoasa. Se pune deoparte si se lasa sa se raceasca.

Rahatul cat mai colorat se taie cubulete si se pune deoparte.

Cele 3 albusuri se mixeaza bine cu un praf desare si cu cele 3 lg de zahar pana se obtine o spuma tare. Se imparte in 3 parti egale. O parte se amesteca cu crema de nuca, o parte cu crema de mac iar cea de a treia parte se pastreaza pentru cozonacul cu rahat. 

Dupa ce a dospit aluatul, se rupe o bucata din el (trebuie sa il imaprtim in 6 bucati aproximativ egale) si se intinde pe masa de lucru unsa cu putin ulei, in forma dreptunghiulara, lungimea sa fie putin mai mare decat cea a tavii. Se unge cu jumatate din cantitatea de nuca apoi se ruleaza cat mai strans pe lungime. Se lasa deoparte.

Se rupe o alta bucata de aluat care se intinde la fel si se unge cu restul de nuca. Se iau cele doua suluri si se rasucesc intre ele. Se asaza cu grija in tava tapetata cu hartie de copt.

La fel se procedeaza si cu umplutura de mac. Se pregatesc 2 suluri care se vor rasuci intre ele apoi se asaza intr-o alta tava.

Se intinde o alta bucata de aluat si se unge cu spuma de albusuri. Se asaza rahatul peste aluat apoi se ruleaza strans. La fel se procedeaza cu cealalta parte si se rasucesc intre ele. Se asaza in tava tapetata cu hartie de copt.

Se pun la loc caldut si se lasa sa mai dospeasca 15 minute. Se bate galbenusurl bine cu 1 lg de lapte apoi se ung bine cozonacii. Se presara deasupra cate 1 lgt de zahar brun.

Se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 45-50 de minute pana sunt bine rumeniti si facuti. Se pot verifica cu ajutorul unui cutit. Se introduce lama cutitului in mijlocul cozonacului si daca iese curat inseamna ca este copt.

Se scot din cuptor si se acopera cu un prosop curat de bucatarie si se lasa jumatate de ora.

Pofta buna! 

TIPS-URI

1

In umpluturi se poate adauga mai mult zahar, daca preferati mai dulce.

2

Din cantitatile date mi-au iesit 3 cozonaci impletiti. Daca nu vreti asa multi, reduceti cantitatile.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonaci cu aluat oparit umpluti cu nuca, mac si rahat" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

pe 23.04 la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert placinta delicioasa cu aluat fraged si branza dulce sarata