Desert prajitura cu crema din gem de caise si cu alune

de RODIMUR in Prajituri, 10 Iun 2018 | 584 vizualizari

 

Pentru acest sfârșit de săptămână m-am gândit să fac un desert în care să folosesc un gem de fructe, din cămară. A ieșit o prăjitură delicioasă, pufoasă și dulce, care sigur nu va rezista prea mult în platou...
Pentru blat am folosit o tavă cu dimensiunile de 22/30 cm.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 5 ouă
  • 150 grame de zahăr tos fin
  • 150 grame de făină albă
  • 1 plic de vanilie
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 praf de sare
  • coaja de la 1/2 lămâie
  • Pentru cremă:
  • 2 gălbenușuri
  • 50 grame de zahăr tos fin
  • 1 lingură de amidon alimentar
  • 4 linguri de lapte dulce (rece)
  • 200 grame de unt
  • 1/2 borcan de gem de caise (3-4 linguri)
  • Pentru glazură:
  • 125 grame ciocolată menaj (albă)
  • 2 linguri de smântână grasă
  • Pentru sirop:
  • 100 ml apă
  • 2 linguri de zahăr tos
  • esență de rom
  • Pentru decor:
  • 50 grame de alune nesărate
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu crema din gem de caise si cu alune:

Pentru blat se separă mai întâi albușurile de gălbenușuri. Se mixează albușurile cu sare, până ce încep să crească, apoi se adaugă treptat, mixând întruna, zahărul tos, vanilia, gălbenușurile, coaja răzuită de lămâie și la urmă făina, "în ploaie", amestecată cu praful de copt.


Se toarnă compoziția rezultată în tava unsă cu unt și presărată cu făină. Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu și când blatul a crescut frumos și s-a rumenit, se scoate din cuptor.


Până ce se răcește blatul, se face crema. Cele două gălbenușuri se amestecă bine cu zahărul și amidonul, se adaugă laptele și se pune crăticioara la foc mic (sau la bain-marie) amestecându-se mereu, până ce se dizolvă zahărul și crema se îngroașă.


Se adaugă în cremă gemul de caise, se uniformizează și când este rece, se adaugă untul, frecat spumă. Se mixează crema și se omogenizează.


Se dă crema la frigider pentru cel puțin o oră, ca să se întărească.


Se prepară un sirop din 100 ml apă și 2 linguri de zahăr și când s-a răcit, se adaugă esența de rom.


Când blatul s-a răcit complet, se taie în două și se însiropează jumătatea de blat care va fi la bază. Se unge blatul cu toată cantitatea de cremă și se acoperă cu cealaltă jumătate de blat, însiropată pe partea care se suprapune peste cremă.


Pentru glazură, se topește ciocolata menaj, la foc mic (sau la bain-marie) cu smântâna și când s-a uniformizat, se toarnă caldă peste prăjitură.


Se decorează prăjitura cu alune nesărate mărunțite și se dă la frigider pentru cel puțin 4-5 ore. Se taie în forma dorită și se ține în frigider până ce se termină.

 

TIPS-URI

1

Pentru blat, mai întâi mixați albușurile cu praful de sare, până ce încep să crească, după care adăugați treptat zahărul și celalalte ingrediente.

2

Adăugați făina "în ploaie" și aveți grijă să nu se formeze cocoloașe.

3

Coaceți blatul la temperatură medie, până ce se rumenește frumos.

4

Nu tăiați blatul înainte de a se răci complet.

5

Scoateți din timp untul din frigider, ca să fie moale și ușor de mixat.

6

Dați crema la frigider, ca să se întărească, înainte de a fi unsă.

7

Nu legați siropul tare, ci doar puțin.

8

Însiropați și partea superioară de blat, nu numai cea de la bază.

9

Lăsați prăjitura la frigider câteva ore, înainte de a o porționa.

10

Până la epuizare, țineți prăjitura la frigider, deoarece are ingrediente ușor alterabile la căldură (ouă, lapte, unt, smântână).

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu crema din gem de caise si cu alune" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Multi Trimmer 8 in 1

- 20 %
189.99 lei
151.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (27)

RODIMUR 1

13.06.2018, 07:44

Mulțumesc frumos, Kytz...!

cristinutanicolita 1

17.06.2018, 15:18

Minunata!

RODIMUR 1

17.06.2018, 15:56

Îți mulțumesc frumos, Cristinuța! Chiar a fost tare bună...!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

RODIMUR

6520 puncte

Lau

Lau 9

6410 puncte

Rocsi

6390 puncte

MotanLaOale

5270 puncte

Panacris

4290 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Ciorba de burta

de Adi 4

ieri la 12:20

Sandvis Caprese

de RODIMUR 5

pe 22.06 la 23:15

Milkshake de piersici si banane

de vasimur 3

pe 22.06 la 18:35

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu visine si ciocolata