Desert prajitura cu foi si gem de prune cu migdale ( Dora-Minodora)

de Constelatialeu in Prajituri, 2 Mar 2017 | 3515 vizualizari

 

Azi e o zi deosebita pentru mine, adica surioara mea cea mica implineste fix cu 5 ani mai putin decat mine, asa ca mi-am zis sa o indulcesc nitel. LA multi ani Dora !

 

INGREDIENTE

  • Foi
  • 1 ou
  • 250 g zahar
  • 2 linguri miere
  • 50 g unt
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 4 linguri lapte
  • 3 lingurite cacao
  • 500-550 g faina
  • Crema
  • 300 ml lapte
  • 3 linguri cu gris
  • un praf de sare
  • 150 g unt
  • 150 g zahar
  • 30 ml apa
  • 3 galbenusuri
  • 1 borcan de 800 g cu gem de prune cu migdale
Portii: 30
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu foi si gem de prune cu migdale ( Dora-Minodora):

Foi:

Intr-o cratita, punem oul, zaharul, mierea, untul, bicarbonatul stins cu otet, cacaua si laptele, omogenizam si asezam cratita pe foc, amestecam continuu pana incepe sa fiarba si sa se umfle. Apoi tragem de pe foc, adaugam faina cernuta, prima data 500 g, daca mai este nevoie, mai adaugam, eu am mai pus cca. 50 g faina, omogenizam si formam o coca pe care o impartim in 4 parti egale. Intindem 4 foi cu dimensiuni aproximativ 24/36 cm, fiecare foaie am intins-o direct pe hartia de copt si am intepat-o bine cu furculita, am copt cca 5-6 min, atentie ca se coc foarte repede. Se scot si se lasa sa se raceasca, apoi se desprinde hartia de copt dupa ele. E un pic de migaleala la intins foi, dar sincer e ca un exercitiu de vointa ''hai ca pot, nu-i greu'' ( nu-mi place sa fac foi, desi, dupa parerea mea, prajiturile cu foi sunt cele mai bune).

Crema:

Intr-o cratita, punem grisul, praful de sare si laptele si fierbem bine pana obtinem un gris tare, lasam sa se raceasca bine ( sfat prietenesc, lasati sa se raceasca foarte bine, eu n-am facut asta). Separat, punem la fiert 150 g zahar cu 30 ml apa, lasam sa fiarba pana face foarte multe bule deasupra, apoi siropul obtinut il turnam peste galbenusuri si mixam foarte bine pana acestea se racesc. Dupa ce grisul e rece, il amestecam cu untul moale, apoi luam putin cate putin din galbenusuri si incorporam, amestecam usor, trebuie  so obtinem o crema, nici moale ( cum am patit eu ca n-am racit bine grisul), dar nici foarte tare.

Asamblare:

Tava in care am copt foile, am tapetat-o cu folie alimentara, am asezat prima foaie, am intins jumatate din borcanul cu gem, am asezat a doua foaie, am intins crema, peste crema, am pus foaia a treia si restul de gem, am adaugat ultima foaie si am presat usor sa faca priza intre ele, am lasat la frigider pana adoua zi, cand am portionat prajitura si am pudrat-o cu zahar.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu foi si gem de prune cu migdale ( Dora-Minodora)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

Gherca Daniela 1

03.03.2017, 16:58

ce bine arata prajiturica! La multi ani suroriii tale!

kytz 1

04.03.2017, 11:21

La mulți ani, surioarei! La mulți ani și ție! Să vă dea Domnul viață lungă și frumoasă!

Valclaudia 1

13.03.2017, 06:53

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Negrese de post