Desert prajitura cu foi si gem de prune cu migdale ( Dora-Minodora)

de Constelatialeu in Prajituri, 2 Mar 2017 | 613 vizualizari

 

Azi e o zi deosebita pentru mine, adica surioara mea cea mica implineste fix cu 5 ani mai putin decat mine, asa ca mi-am zis sa o indulcesc nitel. LA multi ani Dora !

 

INGREDIENTE

  • Foi
  • 1 ou
  • 250 g zahar
  • 2 linguri miere
  • 50 g unt
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 4 linguri lapte
  • 3 lingurite cacao
  • 500-550 g faina
  • Crema
  • 300 ml lapte
  • 3 linguri cu gris
  • un praf de sare
  • 150 g unt
  • 150 g zahar
  • 30 ml apa
  • 3 galbenusuri
  • 1 borcan de 800 g cu gem de prune cu migdale
Portii: 30
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu foi si gem de prune cu migdale ( Dora-Minodora):

Foi:


Intr-o cratita, punem oul, zaharul, mierea, untul, bicarbonatul stins cu otet, cacaua si laptele, omogenizam si asezam cratita pe foc, amestecam continuu pana incepe sa fiarba si sa se umfle. Apoi tragem de pe foc, adaugam faina cernuta, prima data 500 g, daca mai este nevoie, mai adaugam, eu am mai pus cca. 50 g faina, omogenizam si formam o coca pe care o impartim in 4 parti egale. Intindem 4 foi cu dimensiuni aproximativ 24/36 cm, fiecare foaie am intins-o direct pe hartia de copt si am intepat-o bine cu furculita, am copt cca 5-6 min, atentie ca se coc foarte repede. Se scot si se lasa sa se raceasca, apoi se desprinde hartia de copt dupa ele. E un pic de migaleala la intins foi, dar sincer e ca un exercitiu de vointa ''hai ca pot, nu-i greu'' ( nu-mi place sa fac foi, desi, dupa parerea mea, prajiturile cu foi sunt cele mai bune).


Crema:


Intr-o cratita, punem grisul, praful de sare si laptele si fierbem bine pana obtinem un gris tare, lasam sa se raceasca bine ( sfat prietenesc, lasati sa se raceasca foarte bine, eu n-am facut asta). Separat, punem la fiert 150 g zahar cu 30 ml apa, lasam sa fiarba pana face foarte multe bule deasupra, apoi siropul obtinut il turnam peste galbenusuri si mixam foarte bine pana acestea se racesc. Dupa ce grisul e rece, il amestecam cu untul moale, apoi luam putin cate putin din galbenusuri si incorporam, amestecam usor, trebuie so obtinem o crema, nici moale ( cum am patit eu ca n-am racit bine grisul), dar nici foarte tare.


Asamblare:


Tava in care am copt foile, am tapetat-o cu folie alimentara, am asezat prima foaie, am intins jumatate din borcanul cu gem, am asezat a doua foaie, am intins crema, peste crema, am pus foaia a treia si restul de gem, am adaugat ultima foaie si am presat usor sa faca priza intre ele, am lasat la frigider pana adoua zi, cand am portionat prajitura si am pudrat-o cu zahar.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu foi si gem de prune cu migdale ( Dora-Minodora)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (18)

Gherca Daniela 1

03.03.2017, 16:58

ce bine arata prajiturica! La multi ani suroriii tale!

kytz 1

04.03.2017, 11:21

La mulți ani, surioarei! La mulți ani și ție! Să vă dea Domnul viață lungă și frumoasă!

Valclaudia 1

13.03.2017, 06:53

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Oana

8060 puncte

AlexTeacher

7030 puncte

Rocsi

6130 puncte

AnaDavid

5540 puncte

Constelatialeu

5390 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Chec Tradaro