Desert prajitura Dobos

de Catalina L in Prajituri, 25 Mai 2017 | 353 vizualizari

 


Reţeta originară a tortului Doboş aparţine maestrului cofetar maghiar Dobos C. Jozsef (1847–1924) şi a fost inventată în anul 1884.
 Este un „Hungaricum”, produs tradiţional unguresc, marcă înregistrată. 
In loc sa-l fac rotund si sa fiu nevoita sa fac 8 foi, m-am hotarat sa fac 2 foi dreptunghiulare pe care le-am impartit apoi fiecare in 4. M-am inspirat de la reteta Jamilei, dar am redus cantitatile de 1/3.
Se mananca in portii mici, caci este dulce si consistent si se pastreaza foarte bine la frigider.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/04/prajitura-dobos_30.html

 

INGREDIENTE

Pentru foi:

  • 5 oua
  • 100 g faina
  • 100 g zahar
  • 50 g unt topit si racit
  • 1 varf de sare

Pentru crema:

  • 2 oua
  • 180 g unt la temperatura camerei
  • 130 g ciocolata (amestec lapte+amaruie)
  • 130 g zahar
  • 2 lnguri apa

Pentru caramel:

  • caramel
  • 100 g zahar
  • 35 g apa
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Dobos:


Pregatiti foile:


Frecati ouale cu zaharul si sarea, pana devin bine spumoase si-si dubleaza volumul.


Adaugati untul topit si racit si faina cernuta. Amestecati bine.


Puneti hartie de copt pe 2 placi de cuptor. Impartiti compozitia si nivelati pe toata suprafata.


Dati la cuptorul incins, la 180°C, timp de 15 minute.


Scoateti si dati deoparte. Pentru a le dezlipi usor de pe hartie, puneti un pic de apa rece sub hartie.


Impartiti blaturile in 8 parti egale (fiecare blat in 4 parti).


Pregatiti crema:


Bateti ouale cu zaharul bine, pana cand de vin spumoase si-si dubleaza volumul.


Puneti-le pe bain marie si continuati sa le bateti timp de 10 minute, puneti 2 linguri de apa si continuati sa le bateti pe bain-marie, inca 5 minute.


Luati de pe foc si incorporati ciocolata bucatele. Amestecati bine si lasati sa se raceasca complet. Puneti crema la frigider timp de 2 ore.


Dupa 2 ore, scoateti crema si amestecati (am adaugat un pic de ciocolata rasa- optional).


Bateti untul la robot, adaugati treptat crema de ciocolata si amestecati. Incorporati toata crema de ciocolata, amestecand in continuu. Crema est gata.


Incepeti sa montati prajitura.


Puneti simultan o foaie si un strat de crema. Continuati pana puneti 7 foi.


Imbracati uniform prajitura cu crema ramasa si dati la rece.


Pastrati un pic de crema pentru decorul final si puneti-o intr-un posh la rece.


Pregatiti caramelul:


Puneti la incalzit apa cu zaharul. Lasati sa fiarba la foc potrivit, pana obtineti un caramel colorat. Intindeti uniform caramelul pe foaia ramasa.


Taiati foaia in triunghiuri cu un cutit uns cu unt. Scoateti prajitura si decorati cu crema pastrata si cu triunghiurile in caramel.


Dati la rece cel putin 2-3 ore si serviti.


 
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Dobos" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (15)

oanapl 1

28.05.2017, 22:55

Super!

mihaelar63 1

01.06.2017, 23:53

Am incercat sa gasesc informatia dar nu o dibuiesc acum . De fapt domnul Dobos maghiar de origine evreiasca a conceput faimoasa prajitura in orasul Turda pe atunci parte a imperiului austro-ungar.Stra-stra-stranepoata lui traieste in Cluj si parca se ocupa si acum cu pepararea renumitului deliciu !

Catalina L 1

02.06.2017, 16:24

interesant Miha te pup

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

MotanLaOale

14520 puncte

RODIMUR

7690 puncte

Andreea Caroline

7300 puncte

oanapl

7170 puncte

-Licurici-

6700 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
RETETA RECOMANDATA
Chec cu ciocolata