Desert prajitura Lamington - Tavalita cu cocos si ciocolata

de Catalina L in Prajituri, 29 Oct 2017 | 4912 vizualizari

 

Toata lumea face tavalita cu cocos si ciocolata, dar stiti originea ei?
Lamington este o prajitura traditionala australiana.
Numele ei vine de la baronul Charles Cochrane-Baillie, al 2-lea baron de Lamington, guvernator de Queensland intre 1896 et 1901. Servitoarea lui a scapat din greseala pandispanul preferat al guvernatorului intr-un bol cu ciocolata topita. Baronul Lamington i-a propus atunci acesteia sa inveleasca pandispanul in nuca de cocos pentru a nu se murdari pe degete.
Prajitura a fost un mare succes si a facut istorie.
Alta poveste spune ca semana cu palaria guvernatorului.
Este atat de populara incat pe 21 iulie 2006 in Australia. s-a proclamat ziua ei - National Lamington Day .
https://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/08/prajitura-lamington-tavalita-cu-cocos.html

 

INGREDIENTE

  • 125 g de unt moale
  • 125 g de zahar
  • vanilie esenta
  • 2 oua
  • 250 g de faina
  • 1/2 plic de praf de copt
  • 1 varf de sare
  • 12 cl de lapte

Pentre glazura:

  • 250 g de zahar (400 g in reteta australiana)
  • 5 linguri de cacao amara
  • 20 g de unt topit
  • 10 cl de lapte
  • 100-150 g de nuca de cocos
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Lamington - Tavalita cu cocos si ciocolata:

Frecati untul cu zaharul si vanilia. Adaugati ouale treptat amestecand, apoi laptele.

Incorporati faina amestecata cu praful de copt si sarea.

Amestecati bine pentru a obtine un aluat omogen.

Turnati compozitia intr-o forma unsa sau tapetata cu hartie de copt (20 X 30 cm) .

Dati la cuptorul preincalzit la 180°C, timp de 30 minute

Lasati sa se raceasca un pic inainte de a-l scoate din forma.

Taiati in patrate (5x5 cm) sau dreptunghiuri.

 Pregatiti glazura :

Amestecati cacaua cu zaharul.

Puneti la topit untul in lapte la foc potrivit.

Adaugati amestecul cacao- zahar.

Cand incepe sa fiarba, lasati 1-2 minute si luati de pe foc.

Cu 2 furculite sau cu o bagheta, inrobati partile de prajitura intai in ciocolata si apoi in nuca de cocos.

Lasati-le sa se usuce pe un gril.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Lamington - Tavalita cu cocos si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert cozonac floare de post