Desert tort cu crema de nuci si dulce de leche - reteta cu nr 800

de Merisor in Torturi, 25 Mai 2017 | 12825 vizualizari

 

Pot să vă spun că acest tort cu cremă de nuci și dulce de leche este un tort deosebit, preparat cu mult drag pentru băieții mei.
Deosebit l-au făcut cremele din interior, mai ales cea cu dulce de leche, pe care l-am descoperit de curând la delatte.ro.
 

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat( 27 cm):
  • 8 ouă medii
  • 8 linguri apă rece(50 ml)
  • 200 g zahăr
  • 200 g făină
  • 25 g cacao
  • zeama de la 1/2 lămâie(1 linguriță)
  • un praf sare
  • În plus:
  • puțin ulei și zahăr pudră, pentru tapetat forma de copt
  • Pentru sirop:
  • 400 ml apă
  • 50 g zahăr
  • 2 fiole esență de rom(2x8ml)
  • Pentru crema de nuci:
  • 300 g miez de nucă măcinat fin
  • 300 ml lapte
  • 150 g zahăr
  • 375 g mascarpone
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • un praf sare
  • Pentru crema caramel:
  • 397 g DeLatte Caramelo
  • 375 g mascarpone
  • un praf sare
  • Pentru bandoul de ciocolată:
  • 50 g ciocolată amăruie
  • 50 g ciocolată albă
  • 2 lingurițe frișcă lichidă
  • Pentru decor:
  • ciocolată rasă
  • figurine de ciocolată
Portii: 20
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu crema de nuci si dulce de leche - reteta cu nr 800:

Mai întâi, pregătim toate ingredientele necesare blatului de tort cu cacao, aducându-le pe masa de lucru. Măsurăm cantitățile. Măsura mea este lingura, dar cum nu se ia în lingură aceeași cantitate de fiecare dată, cântăresc îngredientele. Ouăle trebuiesc scoase din frigider cu cel puțin 30 de minute, înainte de a ne apuca de lucru.

Cernem făina împreună cu cacaua, să fie aerate și să se amestece, în același timp. Zahărul îl măcinăm fin, cu ajutorul râșniței de cafea. Tapetăm forma de copt cu hârtie, doar la bază, iar pereții laterali îi ungem cu ulei și presărăm zahăr pudră pe ei. Zahărul ajută blatul de tort să se desfacă de pe pereți, după coacere.

Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm puțină sare peste ele. Albușurile, le punem în bolul mixerului și le mixăm până se spumează, mai întâi la treaptă inferioară, apoi la o treaptă superioară, chiar maximă. Sarea ajută bezeaua să devină fermă, mai rapid. Adăugăm, treptat, zahărul și zeama de lămâie și mixăm în continuare până când bezeaua devine fermă și nu se desface de pe pereții bolului, dacă îl întoarcem invers.  Adăugăm pe rând, ouăle, apoi apa, mixând în continuare, până se omogenizează compoziția, apoi scoatem mixerul și ne folosim de o spatulă de silicon sau lemn, pe mai departe. Începem să adăugăm, treptat, făina, amestecând cu spatula de jos în sus, cu mișcări circulare, pentru a nu se lăsa bezeaua. Când compoziția blatului de tort cu cacao este omogenă, o răsturnăm ușor în forma de copt, o nivelăm cu dosul unei linguri, sau rotind forma ușor pe masa de lucru și o dăm la cuptorul preîncâlzit în prealabil.

Coacem blatul de tort la 180 de grade C, pentru 30-35 minute sau până când trece testul cu scobitoarea. Nu deschidem ușa cuptorului decât după 15-20 de minute de coacere, pentru că s-ar stopa creșterea blatului. Eu nu-l deschid decât la final, dar poate mai sunt cuptoare care nu coc uniform și necesită rotirea tăvilor. După stingerea focului, mai lăsăm blatul de tort în cuptor, câteva minute, apoi îl mai lăsăm și în formă alte câteva minute să se tempereze ușor (4-5 minute) și abia apoi desfacem pereții formei și scoatem blatul de tort. Acest blat de tort cu cacao, nu necesită praf de copt, pentru că se va dezvolta suficient, datorită bezelei reușite. Praful de copt ajută blatul să se dezvolte mai mult, dar există posibilitatea ca după scoaterea din cuptor, blatul să se lase. Eu pun puțin praf de copt, doar la blaturile în care folosesc unt, sau ciocolată topită, nucă, sau alte ingrediente solide.

Pentru sirop, fierbem apa împreună cu zahărul, până când acesta se topește, iar după stingerea focului, adăugăm esența. Pentru crema de nuci, măcinăm miezul de nucă foarte fin și îl fierbem împreună cu laptele, zahărul, scorțișoara și un praf de sare, pentru 2-3 clocote. Dăm apoi compoziția la rece, timp în care miezul de nucă se va hidrata și va îngloba tot laptele, apoi, răcită complet, o mixăm împreună cu mascarponele și o dăm la rece până în momentul folosirii. Acum, eu am pus o cutie și jumătate de mascarpone, pentru că nu am avut în frigider decât trei cutii (3 x 250 g), dar mergeau puse chiar două, pentru că a ieșit destul de fermă crema.

Pentru crema cu dulce de leche, mixăm dulcele de leche, adică DeLatte Caramelo, cu mascarponele și adăugăm un praf de sare pentru accentuarea gustului. Și aici ar fi mers două cutii de mascarpone, deci dacă vă îndurați de un ban în plus, puneți două. Dăm crema la rece, până în momentul folosirii. Eu spun așa, pentru că ne ocupăm de prepararea cremelor, cât timp se coace blatul. După ce cremele sunt răcite, blatul și siropul, de asemeni, răcite, asamblăm tortul.

Secționăm blatul în trei părți și le așezăm pe câte un platou pentru a le însiropa. Însiropăm mai mult partea pe care o vom așeza la baza tortului, iar pe celelalte două, le însiropăm mai mult pe margini și mai puțin pe interior, ca să le putem manevra ușor. Bine, acum fiecare decide cât de însiropat vrea tortul, nouă ne place să fie mai însiropat, nu uscat. Așezăm, așa deci, prima parte din blat pe platou. Prima parte va fi, de regulă, cea de la suprafața blatului, pentru că nu este chiar dreaptă, iar ultima cea de la bază, care este nivelată perfect. Peste prima parte de blat, întindem 3/4 din crema de nucă și o nivelăm frumos cu spatula de tort, ușor umezită. Așezăm peste ea, partea de blat de la mijloc, întindem 3/4 din crema caramel, adică cea cu dulce de leche și o acoperim cu ultima parte de blat. Așezăm pereții detașabili ai formei de copt și îi închidem în jurul tortului, pentru a se așeza frumos și îl dăm la rece, până pregătim bandoul de ciocolată.

Pentru bandoul de ciocolată, topim ciocolatele, separat, cu cîte o linguriță de frișcă lichidă, la microunde sau pe baie de aburi și trasăm divese forme, cu ele, pe o hârtie de copt, decupată după circumferința tortului, respectiv, înălțimea lui. Eu am folosit un creion pentru decorare, dar...m-am cam chinuit, însă zic eu că a meritat efortul. Lăsăm ciocolata să se întărească ușor pe hârtia de copt, apoi o așezăm de jur împrejurul tortului, cu hărtia de copt cu tot. Dăm din nou tortul la rece până se întărește bine ciocolata, apoi îndepărtăm, ușor, hârtia de copt. Ornăm tortul deasupra cu cremele oprite și ornamentele de ciocolată. Blatul de tort se va secționa mai bine a doua zi, la fel și tortul, este recomandat să stea cel puțin o jumătate de zi la frigider, sau chiar de pe o zi pe alta.

Repet, acest tort cu cremă de nuci și dulce de leche, a ieșit chiar perfect la gust, cremele fiind fine și deosebite și vi-l recomand cu mare drag!  

TIPS-URI

1

Zeama de lămâie, adăugată în timpul mixării albușurilor, ajută bezeaua să devină mai fermă

2

Blatul de tort se taie mai bine a doua zi

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu crema de nuci si dulce de leche - reteta cu nr 800" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (40)

Xandrinne 1

21.06.2017, 06:27

Ela68 1

21.06.2017, 14:14

ce mai de crema ! il fac si eu , arata mega, super !

Merisor 1

21.06.2017, 14:57

Ela, băieții mei au zis că a fost cel mai bun tort pe care l-am făcut eu până atunci

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4847 puncte

oanapl

1550 puncte

mihaelar63

1439 puncte

madi_marin

1092 puncte

Rocsi

749 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tort cu ciocolata