Desert tort cu nuca, vin alb si trandafiri

de Ancutsa in Torturi, 18 Oct 2018 | 3238 vizualizari

 

Pentru că ieri am aniversat-o pe mama, am pregătit un tort cu blat de nucă, sirop cu vin, care i-a dat o aromă foarte plăcută, cremă de vanilie şi frişcă.
Pentru dantela roz de pe margine am folosit pastă de zahăr şi un şablon minunat pe care l-am achiziţionat recent din cămară şi pentru care îi mulţumesc mult lui Bucătăraş Chef :)

 

INGREDIENTE

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 10 albuşuri+7 gălbenuşuri (ouă mărime S);
  • un vârf linguriţă sare;
  • 5 linguri zahăr;
  • 4 linguri făină;
  • 9 linguri nucă măcinată;
  • un plic praf de copt;
  • pentru crema de vanilie:
  • 3 gălbenuşuri;
  • 400 ml lapte;
  • 3 linguri zahăr;
  • 3 linguri făină;
  • Un plic zahăr vanilat Bourbon;
  • 100 g unt la temperatura camerei;
  • pentru sirop:
  • 400 ml apă;
  • 50 ml vin alb;
  • 3 linguri zahăr;
  • O lingură coajă de portocală ţinută în zahăr la borcan;
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • 200 ml frişcă lichidă;
  • 250 g pastă de zahăr;
  • Câteva picături colorant roşu;
  • puţină ciocolată albă;
  • puţină ciocolată cu lapte pentru scris.
Portii: 18
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu nuca, vin alb si trandafiri:

 

 

Pentru acest tort am folosit 10 ouă mici: 3 gălbenuşuri le-am dat deoparte pentru cremă, iar celalalte gălbenuşuri şi albuşuri le-am folosit la blat.

Pentru blat: se bat spumă cu mixerul albuşurile cu zahărul şi un praf de sare. Se adaugă treptat gălbenuşurile, praful de copt, nuca şi făina, omogenizând. Se obţine o compoziţie uşor moale, care se toarnă într-o cratiţă rotundă, pe foaie de copt, şi se dă la cuptor, la foc mic, aprox 35 de minute. Se lasă la răcit.

 Pentru sirop, se pun la fiert apa cu vinul, zahărul şi coaja de portocală ţinută în zahăr la borcan. Se lasă să fiarbă între 5-10 minute, la foc mic. Se lasă la răcit.

 Pentru crema de vanilie: într-o crăticioară, se amestecă gălbenuşurile cu zahărul, zahărul Bourbon şi făina, se adaugă laptele, eu am folosit lapte rece, se bate cu telul, pentru a omogeniza şi aera amestecul. Se fierbe pe foc mic, până se îngroaşă. Se lasă la răcit, apoi se adaugă untul aflat la temperatura camerei şi se mai bate un pic cu mixerul, pentru a deveni mai cremoasă.

 Pentru asamblare şi decor: se taie tortul în trei foi, se însiropează, se umple cu cremă.

Se bate frişca lichidă până devine cremoasă, dar mai moale. Se îmbracă tortul cu o parte din frişcă. Separat, într-un castronel se dau deoparte câteva linguri de frişcă bătută anterior, peste care se toarnă puţină ciocolată albă topită şi se amestecă. Va avea o culoare delicată de galben deschis, cu acesta am făcut alt model pe margine.

O parte din pasta de zahăr se amestecă împreună cu câteva picături de colorant roşu şi se frământă pe o planşetă (eu am avut din silicon). Se modelează din ea trandafirii, dar şi dantela de pe margine cu ajutorul unui şablon din silicon. O parte de pastă de zahăr se lasă albă, pentru a modela trandafirii albi. De asemenea, se pot face şi trandafiri în degradé. Se lasă un pic la uscat aceste decoraţiuni, după care se decorează tortul cu ele.

Pentru scris şi inimioare se foloseşte puţină ciocolată cu lapte topită cu care se umple un pos şi se scrie urarea pe o hârtie de copt, care se dă la congelator.

Se dă tortul la rece până la servire. Atunci se scot decoraţiunile de ciocolată cu lapte de la congelator şi se adaugă pe tort, întrucât au tendinţa să se topească dacă e cald (şi eu am vrut ca scrisul să stea în picioare).

 

Porţii: 18

Timp de coacere: 35min

Timp de pregătire: aprox 2h

  

Poftă Bună!

 

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:  https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/10/tort-cu-nuca-vin-alb-si-trandafiri.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu nuca, vin alb si trandafiri" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort cu mousse de ciocolata si zmeura