Desert tort spirala cu ciocolata si mascarpone

de Miha in Torturi, 28 Aug 2018 | 4873 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Blat alb:
  • 5 oua (medii, ca marime)
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 1 varf de lingurita praf de copt
  • Blat maro:
  • 3 oua (medii, ca marime)
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura ulei
  • 2 linguri cacao
  • 3 linguri faina
  • 3 linguri nuca macinata
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 1 varf de lingurita praf de copt
  • Crema de ciocolata:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 300 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
  • cateva picaturi esenta de rom (sau orice alta aroma va place)
  • Crema cu mascarpone:
  • 100 g ciocolata alba
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 250 g mascarpone
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 1 lingurita intaritor de frisca (daca este absolut necesar)
  • Pentru sirop:
  • 50 g zahar
  • ~100 ml apa
  • Pentru ornat:
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 1 intaritor de frisca
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort spirala cu ciocolata si mascarpone:

Crema de ciocolata:

 Ciocolata rupta bucatele se amesteca cu frisca lichida si se pune la topit pe foc mic. Cand compozitia a ajuns la punctul de fierbere, dam cratita deoparte si omogenizam. Lasam sa se racoreasca, apoi dam la frigider pentru cateva ore, timp in care compozitia se va raci foarte bine si va capata consistenta.

 Mixam compozitia pana obtinem o compozitie ferma si pufoasa. Aromam dupa gust cu esenta de rom.

 Blat alb:

 Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si zaharul vanilat si mixam pana zaharul se topeste si obtinem o spuma densa si lucioasa, ca pentru bezele. Galbenusurile frecate cu ulei le adaugam peste bezea si omogenizam usor, la viteza cea mai mica a mixerului. Dam mixerul deoparte, cernem deasupra faina amestecata cu praful de copt si omogenizam usor amestecand cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

 Rasturnam compozitia in tava mare de aragaz (tava standard din dotarea aragazului) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 20-25 de minute, in functie de cuptor, pana blatul se aureste usor deasupra si este ferm la atingere.

 Lasam blatul sa se raceasca foarte bine pe un gratar, fara a-i scoate hartia de copt.

 Pentru ca trebuie sa avem niste fasii drepte si egale, indreptam marginile, apoi masuram si taiem fasii egale.

Ungem fiecare fasie cu crema de ciocolata. Luam o fasie si o rulam, apoi o punem pe platoul in care vom asambla tortul. Celelalte fasii le punem in continuarea primei fasii rulate, formand astfel o spirala mai mare. Dam la frigider pana pregatim si celalalt blat.

Blat maro:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si zaharul vanilat si mixam pana zaharul se topeste si obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei le adaugam peste bezea si omogenizam usor, la viteza cea mai mica a mixerului. Dam mixerul deoparte, cernem deasupra faina amestecata cu praful de copt si cacaua si omogenizam usor amestecand cu o spatula, cu miscari de jos in sus. La sfarsit incorporam nuca macinata.

Rasturnam compozitia intr-o tava (23 cm diametru) unsa bine cu ulei si tapetata cu faina si dam la cuptor la foc mediu pentru cca jumatate de ora. Faceti proba cu scobitoarea. Blatul copt se scoate pe un gratar si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit foarte bine, il taiem in 2 parti si le insiropam.

  • Atentie! Marimea blatului maro trebuie sa coincida cu marimea spiralei pregatita anterior

Pentru sirop: caramelizam zaharul intr-o craticioara. Cand a devenit lichid si auriu la culoare turnam apa deasupra (atentie la aburi!) si lasam deoparte pana se raceste si caramelul se topeste.

Crema cu mascarpone:

Ciocolata rupta bucatele se amesteca cu frisca lichida si se pune la topit pe foc mic. Cand compozitia a ajuns la punctul de fierbere, dam cratita deoparte si omogenizam. Lasam sa se racoreasca, apoi dam la frigider pentru cateva ore.

Separat mixam mascarponele cu zaharul pudra si zaharul vanilat, apoi amestecam cele 2 compozitii (crema de ciocolata alba o turnam deasupra si mixam bine). In cazul in care crema nu va deveni ferma se adauga un intaritor de frisca.

  • Gustati! Daca o sa considerati ca nu e suficient de dulce pentru gustul vostru mai adaugati zahar.

Impartim crema obtinuta in 2 parti. Punem o parte din crema peste spirala cu crema de ciocolata si nivelam bine. Punem deasupra unul din blaturile maro.

Luam un alt platou (cel in care vom servi tortul) si-l punem peste blatul maro, apoi cu o miscare ferma intoarcem tortul pe platou. Ungem cu restul de crema si acoperim cu cel de-al doilea blat maro.

Pentru ornat, mixam smantana pentru frisca pana incepe sa capete consistenta. Adaugam zaharul, zaharul vanilat si intaritorul de frisca si mixam pana devine ferma. Imbracam tortul in frisca, finisand bine marginile si ornam dupa preferinta.

Pofta buna!


TIPS-URI

1

Marimea fasiilor o stabiliti voi, in functie de cat de inalt vreti tortul, avand in vedere ca mai aveti si blatul maro. Eu le-am taiat de 5 cm.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort spirala cu ciocolata si mascarpone" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4847 puncte

oanapl

1550 puncte

mihaelar63

1439 puncte

madi_marin

1092 puncte

Rocsi

749 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort rapid cu cirese si mascarpone