Fasole cu ciolan... Tipic romanesc, sau nu e chiar asa... :-)

de puideom150 in Porc, 23 Feb 2011 | 10257 vizualizari

 

Buna seara... Fiind prima oara cand incerc sa postez o reteta pe acest site, consider ca este cazul sa va spun cateva cuvinte despre mine. Numele meu este Emi, am 45 de ani si locuiesc in Constanta. Nu sunt bucatar dar imi place sa-mi alint sotia si, din cand in cand, pe cei apropiati mie cu cu diverse ..."tentative culinare" :-) Deoarece pana acum nu sa vaitat si nici nu a zacut nimeni din cauza mancarurilor facute de mine m-am gandit ca pot sa va spun si eu cum am facut un fel sau altul de mancare, fara sa am pretentia ca vin cu ceva nou sau nemaivazut...
Am fost incurajat in acest sens si de o prietena pe care unii dintre dumneavoastra o cunoasteti. Este vorba despre Claudia-Diaconta, care de ceva timp tot imi da "ghionturi" sa fac acest pas...:-)
M-am lungit destul cu vorba si o sa incep prin a va spune cum am facut eu fasole cu ciolan, inspirat fiind de reteta lui Vladut de la matinalul Antenei 1. Pentru a scurta timpul de preparare, am folosit fasole boabe din conserva. Ma refer la acele conserve cu fasole simpla, fiarta in apa cu sare, fara nimic altceva.
Asadar am folosit urmatoarele...

 

INGREDIENTE

  • 3 conserve cu fasole boabe
  • o ceapa
  • doua linguri de faina
  • o cana de lapte, sau poate mai mult,nu am masurat exact...
  • 3-400 de grame de smantana
  • un baton mic de branza topita
  • 150 de grame de branza Gorgonzola
  • un pahar cu vin alb (imi place tare mult vinul in mancare...)
  • sare si piper
  • un rasol de porc (proaspat, nu afumat)
  • 4-5 lingurite cu boia de ardei
  • 3-4 lingurite de concentrat de legume sau daca preferati condimente pentru carne de porc
  • piper
  • cimbru uscat
  • cateva linguri de ulei
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Fasole cu ciolan... Tipic romanesc, sau nu e chiar asa... :-):

Si acum sa va spun cum am facut...


In primul rand am pus rasolul de porc la fiert intr-o oala cu apa, in care am adaugat sare, piper boabe si cateva frunze de dafin. Asta este partea care dureaza cel mai mult la prepararea acestei retete... Apoi, am incins putin ulei intr-o tigaie mai marisoara, cu peretii inalti si am calit usor ceapa taiata julien. Cand s-a inmuiat ceapa am adaugat faina si am lasat-o sa se ingalbeneasca putin dupa care am adaugat repejor niscai vin alb si am amestecat totul pana s-a format un fel de sos. N-am pierdut timpul si am turnat incet, incet si laptele amestecand incontinuu. Cand sa omogenizat bine si a inceput sa semene cu un sos bechamel, am adaugat smantana si am amestecat usor pana a dat in clocot. Cand am vazut ca sosul meu "clipoceste" :-) frumos in oala am pus batonul de branza topita, am asteptat sa se topeasca si sa dea consistenta sosului apoi am pus si elementul principal, branza Gorgonzola... Tare buna este branza asta...;-) (Daca vi se pare ca sosul are o consistenta prea mare, il puteti dilua cu cateva polonice de "supa" formata in urma fierberii rasolului) Este momentul sa adaugam fasolea in acest sos de branzeturi si pentru ca era deja fiarta bine si nu am vrut sa se topeasca, am mai lasat-o sa fiarba doar pret de cateva clocote... Cat inseamna "cateva clocote"... Nu m-am uitat la ceas, dar cred ca vreo 5-6 minute sunt de ajuns, dupa care am stins focul am acoperit oala si gata... A venit vremea pentru ciolan!!! :-)


Dupa cum v-am spus, prima data am pus ciolanul la fiert. Pentru ca dureaza destul de mult, am folosit o oala sub presiune. Dupa ce am spumuit apa in care fierbea am pus capacul si l-am lasat sa se inabuse timp de vreun ceas...chiar mai bine!!! Am incercat apoi carnea care trebuie sa fie bine patrunsa si cand am considerat ca am un ciolan numai bun de mancat, l-am scos intr-o tava si l-am lasat putin sa se odihneasca ca prea il chinuisem pana atunci... Am pornit cuptorul aragazului, pentru ca nu era suficient sa fie fiert...trebuia sa-i dau si un pic de aspect... ;-) Pana s-a incins cuptorul...pana s-a racorit ciolanul...n-am stat degeaba si am facut un bait din boia de ardei, concentrat de legume, piper macinat, cimbru si cateva linguri de ulei. Am luat apoi carnea la frectionat pana s-a inrosit bine si a capatat un aspect de-a dreptul apetisant... Chinul ei nu s-a terminat, insa, acolo... I-am mai dat putin vin, ca sa nu se prinda de tava si am bagat-o la cuptor pana a prins o fata rumena si lucioasa, numai buna de pus la masa... :-))


Gata...am scris o groaza de cuvinte la reteta asta, dar sa nu va speriati. Nu este deloc greu de facut. Cel mai mult dureaza asteptarea...Pana fierbe...Pana se coace... In rest nu este cine stie ce...


Sper ca nu va deranjeaza cantitatile destul de...inexacte pe care le-am indicat. Nu sunt obisnuit sa gatesc cu gramaj exact. Eu fac mancare, inspirat fiind de o anumita reteta fara sa o respect intocmai. Sunt un fel de "lautar" in bucatarie :-))) Gatesc dupa ureche... Ce iese? Incercati si dumneavoastra si o sa vedeti. Sper sa va placa. :-)

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Fasole cu ciolan... Tipic romanesc, sau nu e chiar asa... :-)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (111)

Bya Ralu 1

21.08.2012, 10:48

cat de bine arata!

diaconta 1

21.08.2012, 10:56

"Am fost incurajat in acest sens si de o prietena pe care unii dintre dumneavoastra o cunoasteti. Este vorba despre Claudia-Diaconta, care de ceva timp tot imi da "ghionturi" sa fac acest pas.."

Cred ca e cazul sa te mai inghiontesc o tzara ca deja-ti cam faci de cap Puiule

Panacris 1

17.10.2014, 08:51

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Adinuta san

10080 puncte

mirela0911

6160 puncte

Rocsi

5870 puncte

Rahela Velicu

5330 puncte

RODIMUR

4920 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Ciorba de loboda cu ochi romanesc
  • 16

    MA

  • 17

    MI

  • 18

    J

  • 19

    V

  • 20

    S

  • 21

    D

  • 22

    L

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salata de paste, cu șuncă și maioneză

de RODIMUR 5

ieri la 22:43

Baclava

ieri la 21:18

Flan (budinca) pariziana

ieri la 20:41

Cartofi aromatizați, la cuptor

de RODIMUR 5

ieri la 20:20

RETETA RECOMANDATA
Fasole cu ciolan