Galette des rois(varianta mea)

de Ade200 in Prajituri, 6 Ian 2013 | 4284 vizualizari

 

Epifania este sărbătorită în religia catolică în 6 ianuarie, această sărbătoare corespunzând cu înfăţişarea pruncului Iisus regilor magi. Este desigur şi data botezului lui Iisus.
Încă din sec. al V-lea, biserica dă o importanţă considerabilă acestei sărbători.
La galette des rois, servită cu această ocazie este o tradiţie tipic franţuzeasca, care exista în sec. al XIV-lea. La galette se împărţea la câţi comeseni erau+ o porţie, numită "part du Bon Dieu" sau "part de la Vierge", fiind destinată primului sărac venit.

 

INGREDIENTE

  • 2 foi de foietaj (pur beurre)
  • 100 g de unt
  • 125 g de pudră de migdale
  • 100 g de zahar pudră
  • 2 ouă+ unul pentru uns
  • Un pumn de migdale întregi(cine doreşte crocant)
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Galette des rois(varianta mea):

Amestecă untul moale cu migdalele pudră şi cu zahărul. Adaugă pe rând ouăle, după ce e bine încorporat primul.


Pentru a-i da o nota crocantă, se pot adăuga cam 50 g de migdale întregi tăiate cu cuţitul


Pune o foaie de hârtie de copt pe o tavă sau pe o placă de copt. Aşază pe ea prima foaie şi înţeap-o cu o furculiţă în câteva locuri.


Cu o pensulă udă (cu apă sau cu ou) marginile, fără să depăşeşti aluatul.


Repartizează crema de migdale în central aluatului. Pentru francezi urmează punerea piesei de plastic(regele sau regina), care se fixează mai spre margine.


Pune încet a doua foaie peste prima. Apasă marginile aluatului cu degetele pentru a adera bine la prima foaie, apoi îndoaie aluatul spre interior, pentru a nu ieşi crema. Apasă din nou cu degetele apoi fă mici tăieturi pe margini cu vârful unui cuţit.


Bate un ou bine şi dă peste aluat cu o pensulă . Pune aluatul la frigider pentru 30 de minute şi apoi unge-l iar cu ou. Atenţie să nu dai pe margini că nu mai creşte.


Cu vârful unui cutit fă nişte diagonale pe aluat, dar nu apăsa foarte tare. Fă câteva găurele pentru a avea pe unde ieşi aerul.Poţi face orice forme vrei cu cuţitul!


Coace la 240°C 10 minutes, apoi scade la 180°C pentru 20 dde minute. Eu am mai copt încă 30, dar am cuptor cu gaz.


Când este coaptă unge cu un sirop rece de zahăr (50 ml de apă clocotită cu 50 g de zahăr) pentru a o face lucioasă.



 

TIPS-URI

1

Eu am pus peste crema de migdale mere rase şi scurse bine, mi se pare că îi dă un gust mai proaspăt.

2

Pentru cine doreşte poate amesteca 2/3 de cremă de migdale cu 1/3 de cremă de patiserie.

3

Am folosit foietajul din fotografie, are 2 foi. În Franţa se face rotundă, dar aici am găsit pătrat, aşa că am lăsat aşa.

4

Dacă nu pui mere, e cam dulce, în stilul celor turceşti. Ultimele 3 poze sunt de la varianta franţuzească.

Daca ti-a placut reteta noastra "Galette des rois(varianta mea)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 60 %
499.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (15)

laura_n 1

07.01.2013, 11:49

super, am bagat-o la seif

mena29 1

07.01.2013, 21:17

Mihaela11_jo 1

03.03.2013, 20:10

Delicios!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mirela0911

9160 puncte

Rocsi

7810 puncte

RODIMUR

7490 puncte

oanapl

7120 puncte

Constelatialeu

6700 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Humus cu ardei copti
  • 11

    L

  • 12

    MA

  • 13

    MI

  • 14

    J

  • 15

    V

  • 16

    S

  • 17

    D

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Placinta Galette des rois, cu migdale si ciocolata