Galette des rois(varianta mea)

de Ade200 in Prajituri, 6 Ian 2013 | 4512 vizualizari

 

Epifania este sărbătorită în religia catolică în 6 ianuarie, această sărbătoare corespunzând cu înfăţişarea pruncului Iisus regilor magi. Este desigur şi data botezului lui Iisus.
Încă din sec. al V-lea, biserica dă o importanţă considerabilă acestei sărbători.
La galette des rois, servită cu această ocazie este o tradiţie tipic franţuzeasca, care exista în sec. al XIV-lea. La galette se împărţea la câţi comeseni erau+ o porţie, numită "part du Bon Dieu" sau "part de la Vierge", fiind destinată primului sărac venit.

 

INGREDIENTE

  • 2 foi de foietaj (pur beurre)
  • 100 g de unt
  • 125 g de pudră de migdale
  • 100 g de zahar pudră
  • 2 ouă+ unul pentru uns
  • Un pumn de migdale întregi(cine doreşte crocant)
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Galette des rois(varianta mea):

Amestecă untul moale cu migdalele pudră şi cu zahărul. Adaugă pe rând ouăle, după ce e bine încorporat primul.


Pentru a-i da o nota crocantă, se pot adăuga cam 50 g de migdale întregi tăiate cu cuţitul


Pune o foaie de hârtie de copt pe o tavă sau pe o placă de copt. Aşază pe ea prima foaie şi înţeap-o cu o furculiţă în câteva locuri.


Cu o pensulă udă (cu apă sau cu ou) marginile, fără să depăşeşti aluatul.


Repartizează crema de migdale în central aluatului. Pentru francezi urmează punerea piesei de plastic(regele sau regina), care se fixează mai spre margine.


Pune încet a doua foaie peste prima. Apasă marginile aluatului cu degetele pentru a adera bine la prima foaie, apoi îndoaie aluatul spre interior, pentru a nu ieşi crema. Apasă din nou cu degetele apoi fă mici tăieturi pe margini cu vârful unui cuţit.


Bate un ou bine şi dă peste aluat cu o pensulă . Pune aluatul la frigider pentru 30 de minute şi apoi unge-l iar cu ou. Atenţie să nu dai pe margini că nu mai creşte.


Cu vârful unui cutit fă nişte diagonale pe aluat, dar nu apăsa foarte tare. Fă câteva găurele pentru a avea pe unde ieşi aerul.Poţi face orice forme vrei cu cuţitul!


Coace la 240°C 10 minutes, apoi scade la 180°C pentru 20 dde minute. Eu am mai copt încă 30, dar am cuptor cu gaz.


Când este coaptă unge cu un sirop rece de zahăr (50 ml de apă clocotită cu 50 g de zahăr) pentru a o face lucioasă.



 

TIPS-URI

1

Eu am pus peste crema de migdale mere rase şi scurse bine, mi se pare că îi dă un gust mai proaspăt.

2

Pentru cine doreşte poate amesteca 2/3 de cremă de migdale cu 1/3 de cremă de patiserie.

3

Am folosit foietajul din fotografie, are 2 foi. În Franţa se face rotundă, dar aici am găsit pătrat, aşa că am lăsat aşa.

4

Dacă nu pui mere, e cam dulce, în stilul celor turceşti. Ultimele 3 poze sunt de la varianta franţuzească.

Daca ti-a placut reteta noastra "Galette des rois(varianta mea)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Promo clipper set

- 35 %
199.99 lei
129.99 lei

Ondulator Pro 180 Large

- 28 %
179.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (15)

laura_n 1

07.01.2013, 11:49

super, am bagat-o la seif

mena29 1

07.01.2013, 21:17

Mihaela11_jo 1

03.03.2013, 20:10

Delicios!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Satisfyyourcravings

7710 puncte

RODIMUR

6940 puncte

Ina

Ina 7

6040 puncte

Rocsi

5970 puncte

Ancutsa

5400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert tort cu crema de lamaie

de RODIMUR 5

ieri la 21:29

Ardei umpluti ca pe vremea lui Cuza-Voda

ieri la 19:22

Desert tort cu ciocolata si zmeura

ieri la 18:01

RETETA RECOMANDATA
Placinta Galette des rois, cu migdale si ciocolata