Gnocchi din cartofi mov, cu ghebe sotate si cipsuri

de simona72 in Paste, 26 Noi 2018 | 2493 vizualizari

 

Un fel de mancare rafinata, amestec de arome de toamna si culori.
Nu puteam sa las sa treaca toamna si sa nu folosesc cartofii mov, dar si ghebele. Cartofii, mie mi se par spectaculosi din punct de vedere vizual, culoarea este superba!!! Motiv pentru care am incercat sa fac in asa fel incat sa le pastrez cat mai mult culoarea. Dupa cum stiti sau nu, culoarea cartofilor se pierde in timpul fierberii. Eu i-am fiert la aburi, intr-un steamer. Nu am unul electric, am doua oale, una cu gauri care se pun suprapuse cu capac.
Cat despre gnocchi, ele sunt niste galuste mici facute din cartofi, la care se adauga putina faina, dar si ou. Gustul se poate imbogatii cu putin parmezan…

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 650-700 gr cartofi mov (se pot folosi orice fel de cartofi)
  • 3-4 linguri faina alba
  • 1 galbenus de ou
  • Sare si piper proaspat rasnit
  • 50 gr parmezan ras fin(eu folosesc branza maturata Praid)
  • Faina alba pentru infainat masa
  • Pentru sos:
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingura unt
  • 1-2 catei de uturoi
  • 150 gr smantana pentru gatit sau smantana grasa 30%
  • Sare si piper proaspat rasnit dupa gust
  • Amestec de condimente de gradina(optional)
  • 50 gr branza maturata rasa fin
  • Pentru cipsuri:
  • 1-2 cartofi mov
  • Sare
  • Ulei pentru prajit
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gnocchi din cartofi mov, cu ghebe sotate si cipsuri:

Pentru aluat: se spala bine cartofii cu tot cu coaja. Se fierb in steamer pana patrunde o furculita cu usurinta in ei. Se curata de coaja cartofii si se zdrobesc ca pentru piure. Eu am folosit o presa pentru cartofi. Se lasa sa se raceasca. Se adauga restul ingredientelor, se amesteca cu mainile ca orice aluat. Aluatul din cartofi este unul lipicios si cere multa faina. Nu puneti in plus daca nu vreti ca gnocchi sa fie prea tari. Eu ii prefer moi, sa se topeasca in gura. Lasati aluatul sa se odihneasca 10-15 minute. Pe masa de lucru bine infainata, se imparte aluatul in doua sau patru parti. Este mai usor de lucrat cu aluatul cand este mai putin. Se ia o bucata de aluat, se tavaleste bine prin faina si se formeaza un sul. Se taie bucati cam de 1,5 cm. Se tavalesc gnocchi prin faina. Acestia se fierb in apa cu sare doar in momentul in care avem gata sosul.

Pentru sos: se pune uleiul si untul intr-o craticioara. Cand s-a incins se adauga ghebele curatate, scurse bine de apa si rupte in bucati. Daca sunt mici le puteti lasa intregi. Se soteaza ciupercile la foc iute pana sau inmuiat. Se adauga usturoiul tocat fin, 100 ml apa fierbinte,se pune capac si se lasa la fiert inca 7-10 minute. Se adauga smantana pentru gatit, se asezoneaza dupa gust, se adauga branza si se amesteca. Eu am uitat sa pun branza si am adaugat-o la final. Cand sosul este gata, se adauga gnocchi. Nu este necesar sa mai lasati sa fiarba pentru ca riscati ca gnocchi sa se imprastie, fiind un aluat in care nu am pus prea multa faina. Mancarea se serveste imediat, calda cu cipsuri din cartofi.

Pentru cipsuri: se taie cartofii in felii foarte subtiri. Se tamponeaza cu servetele de hartie, se prajesc in ulei incins pana devin feliile crocante. Se scot pe servetele absorbante si se pudreaza cu sare.

TIPS-URI

1

 gnocchi se pun la fiert in momentul in care apa clocoteste, se lasa 3-4 minute pe foc, maxim 5, pana se ridica la suprafata. Se scot cu o spumiera pe o farfurie.

2

daca doriti puteti sa nu faceti sos. Gnocchii se pot praji separat in unt si se amesteca cu ciupercile sotate. Se adauga patrunjel tocat.

3

poate fi servit si ca aperitiv cald

Daca ti-a placut reteta noastra "Gnocchi din cartofi mov, cu ghebe sotate si cipsuri" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Paste alla napoletana