Iahnie de fasole boabe

de laura_n in Mancaruri de post, 1 Dec 2016 | 19542 vizualizari

 

Daca e ziua Romaniei, se cere un meniu traditional, romanesc, si iahnia de fasole cu ciolan este prima alegere.
Iahnia mea nu are ciolan, e gatita la foc mic, in vas de lut, iar mamaliguta si muraturile de casa au facut-o de senzatie!
Cu dedicatie pentru Padre! :)))

 

INGREDIENTE

  • 500 gr fasole albă, cu bob mare
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 rădăcină de țelină
  • 4 cepe uscate
  • 50 gr bulion de tomate
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • cimbru uscat
  • sare
  • boia afumată dulce
  • boia afumată iute
Portii: 4
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Iahnie de fasole boabe:

Se spală fasolea, apoi se pune în apă rece, la hidratat. Se lasă de seara până a doua zi dimineață.

A doua zi, se scurge de apă, se adaugă alta, se pune la fiert, cu un praf de sare și un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu.

Se curăță și se spală legumele. În oala în care fierbe fasolea, se adaugă un morcov, o rădăcină de pătrunjel, o rădăcină de țelină, o ceapă mare. Se lasă la fiert, până se pătrund legumele. Se verifică și bobul de fasole, dacă este aproape fiert, se dă deoparte.

Morcovul ramas se rade, cepele se toacă mărunt.

Se pune la încins o tigaie mare, se adaugă uleiul. Se adaugă legumele, se lasă să se rumenească puțin, apoi se adaugă un praf de sare, un praf de boia și dulce și iute, bulionul. Se adaugă cam 500 ml din apa în care a fiert fasolea. Se amestecă cu o lingură de lemn.

Fasolea se scurge de apă, se adaugă în tigaia mare. Se amestecă ușor, apoi se transferă toată compoziția într-un vas de lut. Se adaugă puțin cimbru, încă puțin ulei, se potrivește gustul cu sare.

Se pune în cuptor, neîncălzit în prealabil, se lasă la foc mic, timp de 1,5 h-2 h, cât să scadă și să iasă după cum preferă fiecare.

Nu vă pot descrie cât de bună iese, scăzută așa la foc mic, în cuptor, dar mai ales în vasul de lut.

Se servește cu mămăliguță caldă și murături!

Să vă fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Iahnie de fasole boabe" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Hotdog de casa

de Rocsi 9

ieri la 19:49

Fursecuri americane cu bucati de ciocolata reteta de Chocolate Chip Cookies

ieri la 14:47

Prajitura Red Velvet un desert elegant si delicios

ieri la 14:40

Reteta de hribi cu smantana cu usturoi, absolut delicioasa

pe 14.06 la 23:01

TOP
utilizatori

 Merisor

1100 puncte

Caty

1096 puncte

Rocsi

511 puncte

Valclaudia

300 puncte

RODIMUR

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
RETETA RECOMANDATA
Păstăi de fasole cu usturoi