Iahnie de fasole boabe

de laura_n in Mancaruri de post, 1 Dec 2016 | 2109 vizualizari

 

Daca e ziua Romaniei, se cere un meniu traditional, romanesc, si iahnia de fasole cu ciolan este prima alegere.
Iahnia mea nu are ciolan, e gatita la foc mic, in vas de lut, iar mamaliguta si muraturile de casa au facut-o de senzatie!
Cu dedicatie pentru Padre! :)))

 

INGREDIENTE

  • 500 gr fasole albă, cu bob mare
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 rădăcină de țelină
  • 4 cepe uscate
  • 50 gr bulion de tomate
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • cimbru uscat
  • sare
  • boia afumată dulce
  • boia afumată iute
Portii: 4
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Iahnie de fasole boabe:

Se spală fasolea, apoi se pune în apă rece, la hidratat. Se lasă de seara până a doua zi dimineață.


A doua zi, se scurge de apă, se adaugă alta, se pune la fiert, cu un praf de sare și un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu.


Se curăță și se spală legumele. În oala în care fierbe fasolea, se adaugă un morcov, o rădăcină de pătrunjel, o rădăcină de țelină, o ceapă mare. Se lasă la fiert, până se pătrund legumele. Se verifică și bobul de fasole, dacă este aproape fiert, se dă deoparte.


Morcovul ramas se rade, cepele se toacă mărunt.


Se pune la încins o tigaie mare, se adaugă uleiul. Se adaugă legumele, se lasă să se rumenească puțin, apoi se adaugă un praf de sare, un praf de boia și dulce și iute, bulionul. Se adaugă cam 500 ml din apa în care a fiert fasolea. Se amestecă cu o lingură de lemn.


Fasolea se scurge de apă, se adaugă în tigaia mare. Se amestecă ușor, apoi se transferă toată compoziția într-un vas de lut. Se adaugă puțin cimbru, încă puțin ulei, se potrivește gustul cu sare.


Se pune în cuptor, neîncălzit în prealabil, se lasă la foc mic, timp de 1,5 h-2 h, cât să scadă și să iasă după cum preferă fiecare.


Nu vă pot descrie cât de bună iese, scăzută așa la foc mic, în cuptor, dar mai ales în vasul de lut.


Se servește cu mămăliguță caldă și murături!


Să vă fie de folos!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Iahnie de fasole boabe" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (21)

Rocsi 1

01.12.2016, 20:27

Noroc ca am facut si eu, ca altfel iti ceream o portie!

Ksenya 1

05.12.2016, 11:07

ce pofta mi-ai facut...!

noiinbucatarie 1

05.12.2016, 16:22

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Oana

8060 puncte

AlexTeacher

7030 puncte

Rocsi

6130 puncte

AnaDavid

5540 puncte

Constelatialeu

5390 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
RETETA RECOMANDATA
Fasole batuta