Nopti libaneze-“Layali libnan”

de Mihaela11_jo in Prajituri, 28 Aug 2011 | 16836 vizualizari

 

Desertul nopti libaneze sau “layali libnan”este foarte popular in lumea araba si este caracterizat prin aroma deosebita rezultata din combinatia mastica-apa de roze –apa de flori de portocal-fistic.
Foarte multe deseturi arabesti au ca ingredient principal faina de gris.
Baza este alcatuita din 2 straturi distincte: budinca de gris si smantana aromata cu vanilie.
Si, bineinteles, este nelipsit siropul de zahar.
Este un desert foarte simplu de preparat.

 

INGREDIENTE

  • Budinca de gris  
  • 8 cani de lapte( 1 cana are 235 ml )  
  • 1 cana si jumatate de gris(l.araba:”smid”)  
  • 1 lingurita granule de mastica  
  • 8 linguri de zahar  
  • 3 linguri apa de roze  
  • 3 linguri apa de flori de portocal
  • Smantana  
  • 2 cani de smantana ( l.araba:”gheşta”)  
  • 1 lingura de zahar pudra  
  • 1 plic de zahar vanilat
  •  Siropul de zahar(l.araba:“attar”)  
  • 1 cana de zahar brun(  sau zahar tos)  
  • 3/4cana de apa  
  • 1 lingurita suc de lamaie  
  • 1 lingura apa de flori de portocal
  • Pentru decor  
  • 1 cana de fistic zdrobit  
  • 1 cana de nuca zdrobita  
  • 1 cana de migdale zdrobite  
  • frunze de menta verde
Portii: 8
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Nopti libaneze-“Layali libnan”:

Budinca de gris

Intr-un vas se amesteca bine grisul,zaharul si laptele ; se pun pe aragaz la foc mediu amestecand incontinuu pentru a nu se forma cocoloase.

Cand incepe sa fiarba ,se reduce focul la minim si se adauga mastica macinata pudra.

Se amesteca incontinuu pana s-a ingrosat si a fiert( cca 5 minute).

Se ia de pe foc si se adauga apa de roze si apa de flori de portocal ; se amesteca bine pentru a se uniformiza si se toarna intr-un vas termorezitent de iena, lasand spatiu pentru stratul de smantana.

Se lasa sa se raceasca cca jumatate de ora.

Smantana

Intr-un bol ,pe care il punem intr-un vas cu gheata, se mixeaza smantana la viteza cea mai mica a mixerului pana devine spumoasa; se adauga zaharul si zaharul vanilat.

Se toarna peste budinca de gris racita complet.

Se presara cu fisticul, nuca si migdalele dupa gust.Se decoreaza cu frunze de menta proaspata si cirese confiate.

Se da la rece cel putin 5 ore.

Siropul de zahar

Intr-un vas de inox se amesteca apa si zaharul; se pun pe aragaz la foc mediu si cand incepe sa fiarba se adauga sucul de lamaie.

Se reduce focul , se acopere si se lasa sa fiarba 15 minute pana se ingroasa.

Se adauga apa de flori de portocal si se lasa sa se raceasac complet, apoi se pune la frigider.

Siropul se poate pastra la frigider pana la 1 luna.

Prajitura se poate pastra la frigider pana la 5 zile.

Se portioneaza prajitura si se toarna siropul de zahar in functie de preferinta.

Multe retete de nopti libaneze au ca ingredient 2 oua, care se amesteca cu budinca dupa ce a fost luata de pe foc; eu prefer aceasta varianta.

Pofta buna!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Nopti libaneze-“Layali libnan”" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (29)

Lia_ 1

13.08.2013, 18:15

am cautat pe google si o alternativa la traducerea lui "mastic" ar fi fistic;

o fi fistic?

Panacris 1

11.06.2014, 09:02

Rahela Velicu 1

13.06.2021, 14:26

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu gem