Nopti libaneze-“Layali libnan”

de Mihaela11_jo in Prajituri, 28 Aug 2011 | 16907 vizualizari

 

Desertul nopti libaneze sau “layali libnan”este foarte popular in lumea araba si este caracterizat prin aroma deosebita rezultata din combinatia mastica-apa de roze –apa de flori de portocal-fistic.
Foarte multe deseturi arabesti au ca ingredient principal faina de gris.
Baza este alcatuita din 2 straturi distincte: budinca de gris si smantana aromata cu vanilie.
Si, bineinteles, este nelipsit siropul de zahar.
Este un desert foarte simplu de preparat.

 

INGREDIENTE

  • Budinca de gris  
  • 8 cani de lapte( 1 cana are 235 ml )  
  • 1 cana si jumatate de gris(l.araba:”smid”)  
  • 1 lingurita granule de mastica  
  • 8 linguri de zahar  
  • 3 linguri apa de roze  
  • 3 linguri apa de flori de portocal
  • Smantana  
  • 2 cani de smantana ( l.araba:”gheşta”)  
  • 1 lingura de zahar pudra  
  • 1 plic de zahar vanilat
  •  Siropul de zahar(l.araba:“attar”)  
  • 1 cana de zahar brun(  sau zahar tos)  
  • 3/4cana de apa  
  • 1 lingurita suc de lamaie  
  • 1 lingura apa de flori de portocal
  • Pentru decor  
  • 1 cana de fistic zdrobit  
  • 1 cana de nuca zdrobita  
  • 1 cana de migdale zdrobite  
  • frunze de menta verde
Portii: 8
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Nopti libaneze-“Layali libnan”:

Budinca de gris

Intr-un vas se amesteca bine grisul,zaharul si laptele ; se pun pe aragaz la foc mediu amestecand incontinuu pentru a nu se forma cocoloase.

Cand incepe sa fiarba ,se reduce focul la minim si se adauga mastica macinata pudra.

Se amesteca incontinuu pana s-a ingrosat si a fiert( cca 5 minute).

Se ia de pe foc si se adauga apa de roze si apa de flori de portocal ; se amesteca bine pentru a se uniformiza si se toarna intr-un vas termorezitent de iena, lasand spatiu pentru stratul de smantana.

Se lasa sa se raceasca cca jumatate de ora.

Smantana

Intr-un bol ,pe care il punem intr-un vas cu gheata, se mixeaza smantana la viteza cea mai mica a mixerului pana devine spumoasa; se adauga zaharul si zaharul vanilat.

Se toarna peste budinca de gris racita complet.

Se presara cu fisticul, nuca si migdalele dupa gust.Se decoreaza cu frunze de menta proaspata si cirese confiate.

Se da la rece cel putin 5 ore.

Siropul de zahar

Intr-un vas de inox se amesteca apa si zaharul; se pun pe aragaz la foc mediu si cand incepe sa fiarba se adauga sucul de lamaie.

Se reduce focul , se acopere si se lasa sa fiarba 15 minute pana se ingroasa.

Se adauga apa de flori de portocal si se lasa sa se raceasac complet, apoi se pune la frigider.

Siropul se poate pastra la frigider pana la 1 luna.

Prajitura se poate pastra la frigider pana la 5 zile.

Se portioneaza prajitura si se toarna siropul de zahar in functie de preferinta.

Multe retete de nopti libaneze au ca ingredient 2 oua, care se amesteca cu budinca dupa ce a fost luata de pe foc; eu prefer aceasta varianta.

Pofta buna!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Nopti libaneze-“Layali libnan”" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Mousse de ciocolata reteta celui mai fin si delicios desert

ieri la 14:57

Prajitura cu cirese semi amare

pe 24.05 la 21:50

Tacos cheeseburger - Un preparat fusion gustos

pe 24.05 la 15:51

Mancare de  naut  cu spanac si curry in stil asiatic

de Ksenya 5

pe 24.05 la 11:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1540 puncte

Ksenya

1075 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

vasimur

227 puncte

 Merisor

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu gem si nuci