Paine de casa

de MotanLaOale in Piine, 16 Dec 2015 | 1616 vizualizari

 

De mult tot poftesc la o paine calda de casa, asa ca am pus mana sa fac. Este reteta simpla de paine adevarata!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 50g drojdie proaspata
  • 300ml lapte
  • 300ml apa
  • 50 ml ulei
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingura sare
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine de casa:

Se pune drojdia intr-un bol cu lingura de zahar si se amesteca pana devine lichida.


Laptele se amesteca cu apa si se incalzeste maderat.


Se toarna o cana din amestecul de lapte si apa calduta si trei linguri de faina.


Se omogenizeaza si se pune la loc cald pentru 10 minute, acoperit cu un stergar.


Faina se cerne intr-un vas incapator si se pune si sarea.


Cand a crescut maiaua se toarna in mijlocul fainii si se incepe framantarea turnand lichid pana se formeaza un aluat care nu se lipeste de mana.


Se pune si uleiul si se framanta in continuare 10 minute.


Se loveste aluatul puternic de masa, sau se lasa sa cada de la inaltimea mainii in castronul pus pe podea de 10-12 ori. Ajuta la omogenizare si la afanarea aluatului.


Se mai framanta 10 minute si se mai arunca o data pentru afanare.


Se da forma rotunda, se taie in cruce deasupra, se presara faina, se acopera si se lasa la crescut la loc cald o ora si jumatate.


Cand este crescut, de doua ori volumul, se impatre in doua.


Se fac doua paini, sau o paine si niste turte ca la bunica, cum am facut eu.


Se da forma rotunda si se pune in tava tapetata cu hartie de copt.


Se taie deasupra si se mai lasa la crescut in tava 25-30 minute.


In cuptor se pune o tava cu apa pe randul cel mai de jos si se incalzeste la 160 grade 20 de minute.


Se introduce painea in cuptor la 160 grade pentru 15 minute iar apoi se da focul la 180 grade pentru inca 30-40 minute.


Cand incepe sa se rumeneasca se scoate tava cu apa din cuptor.


Se continua coacerea pana se rumeneste frumos.


Se scoate, se stropeste cu apa, se acopera cu un servet si se lasa la racit.


Se taie numai rece.


Calda se poate numai rupe, cea ce am si facut.


Pofta Buna!



 
Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de casa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 20 %
149.99 lei
119.99 lei

Panini Maker Large

- 49 %
389.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (25)

MotanLaOale 1

17.12.2015, 12:08

Multumesc

vasy16 1

21.02.2016, 01:33

ti-am copiat reteta si am facut si eu paine azi,a iesit o minunatie.

MotanLaOale 1

21.02.2016, 09:53

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Lau

Lau 9

13340 puncte

oanapl

9380 puncte

Rocsi

5980 puncte

vasimur

4160 puncte

mirela0911

4100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Paine impletita cu mac