Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii

de mihaelar63 in Piine, 9 Feb 2015 | 1757 vizualizari

 

Daca unii sunt mofturosi la unele preparate eu va spun sincer fac nazuri la paine. Dupa ochi imi dau seama daca este proaspata. Imi place painea-paine fara potentiatori de gust, afanatori etc. Sunt clienta fidela a unei mici brutarii care lucreaza cu faina macinata in moara proprie. "Nenea" a fost maistru brutar la fabrica de paine de pe vremuri. Meserie ce mai. Foloseste faina, drojdie, apa si maia de la aluatul precedent. Eu cer mereu paine la tava. Intr-o buna zi ajungand mai tarziu am gasit doar tip franzela. "Nenea" mi-a explicat ca foloseste acelasi aluat dar copt sub forme diferite gustul va fi diferit. Stiam ca painea este influentata de gradul de umiditate, de gluten, de timp de cocere, temperatura, dar uite ca asta cu forma nu mi-o mai amintesc. Eu am experimentat: acelasi aluat sub forma de franzela la tava are un gust, iar sub forma de chifle altul. Chiflele au fost preferatele mele!!!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina alba 000
  • 800 gr lapte acru -prins de casa
  • 6 linguri ulei masline
  • 1 lingura rasa sare
  • 1 lingura zahar brun
  • 1 cub drojdie proaspata
  • 8 gr drojdie uscata
  • mix seminte
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii:

Pentru reusita framantarii ingredientele trebuie sa fie la temperatura mediului ambiant . Daca laptele acru este la rece se aduce din timp in bucatarie .


Mixati laptele acru cu drojdia , sare , zahar .


Faina cernuta se pune intr-un bol incapator .Se face o adancitura in mijloc si se pune amestecul cu lapte acru .


Cu ajutorul mixerului de mana cu paletele ondulate mixati aluatul dinspre mijloc , scuturand vasul sa se distribuie faina treptat timp de 15 minute .


Cand amestecul este omogen si observati ca aluatul formeaza valuri ungeti o bucata de folie de nailon cu ulei si asezati peste aluat .


Lasati sa creasca la loc cald 30-40 minute .


Aproximativ jumatate din compozitie am pus in tava de cozonac , am presarat seminte si am copt pana a devenit rumena-.Timpul nu l-am cronometrat cam 30 minute cuptorul meu este mai incet si mai vechi .Eu incerc painea prin apasare si batand cu degetul in ea [ ca la o usa :D] . Cand este coapta trebuie sa sune a gol .


Din cealalta jumatate din aluat cu mainile unse cu ulei am format chifle rotunde presarate cu seminte ce le-am copt in tava pe folie de hartie .


Chiflele au avut nevoie de timp mai redus de coacere .Tot ele sunt preferatele mele .

 

TIPS-URI

1

Cat timp aluatul este la dospit acoperitil cu o bucata de folie de impachetat unsa cu ulei _ Pont de la Lorraine Pascal .

2

Pentru reusita framantarii ingredientele trebuie sa fie la temperatura mediului ambiant .

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine si chifle cu lapte acru si seminte - Gustul si forma painii" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (30)

mihaelar63 1

09.02.2015, 22:31

Merisor sunt atat de multumita incat sunt capabila sa prepar zilnic chifle

mihaelar63 1

14.02.2015, 00:39

Ildi rivalizeaza fara concurenta cu cele de cumparat

mihaelar63 1

14.02.2015, 00:40

Multumesc Lorra

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

RODIMUR

10180 puncte

xana

8370 puncte

anca_rm

7550 puncte

vasimur

5650 puncte

oanapl

5440 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert rulouri cu branza dulce
  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

  • 21

    S

  • 22

    D

  • 23

    L

  • 24

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Paine a la Suby (in aparat de copt paine)