Paine spic de grau, cu lapte

de Ancutsa in Piine, 21 Ian 2019 | 3023 vizualizari

 

Pâine de casă, cu lapte, crestată sub forma unui spic. Este aşa bună uşor călduţă, unsă cu unt!

 

INGREDIENTE

  • 25 g drojdie proaspătă + 100 ml apă + 110 g făină pentru maia,
  • 4 linguri ulei,
  • 150 ml apă călduţă,
  • 100 ml lapte,
  • 370 g făină,
  • 2 linguriţe (rase) sare,
  • 1 linguriţă zahăr,
  • În plus: 2 linguri ulei pentru uns
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine spic de grau, cu lapte:

 

 

Mai întâi se pregăteşte maiaua, dizolvând drojdia în apă călduţă, se adaugă zaharul şi aprox făina şi se amestecă bine. Se obţine o pastă mai moale, care se lasă la crescut. Eu am lăsat-o pe masă, cam o oră, pentru un gust mai pregnant.

 Apoi se adaugă apa, laptele, uleiul, sarea şi făină (cernută) cât cuprinde, amestecând şi frământând până se obţine un aluat consistent, elastic, pufos. Se unge cu ulei (o lingură), se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut cam o oră sau până îşi dublează volumul.

 Se presară puţină făină pe masă, se mai frământă uşor aluatul, se dă formă alungită, se crestează dând forma unui spic şi se mai unge cu puţin ulei (cam o lingură). Se transferă pâinea într-o tavă  pregătită cu foaie de copt umezită şi stoarsă. Se mai lasă la crescut încă o oră (apoi se reface forma spicului, pentru că aluatul a crescut şi desenul abia se mai vede). 

Se dă la cuptor, la foc mediu, 15 minute, apoi se dă focul mic şi se mai lasă încă 35 de minute, în total 50 de minute (sau până consideraţi că e bine coaptă, în funcţie de cuptorul vostru).

 

Timp de pregătire: 3h 30min

Timp de coacere: 50 min

Porţii: 4

 

Poftă Bună!

 

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/01/paine-spic-de-grau-cu-lapte.html

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine spic de grau, cu lapte" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chiftelute in sos de rosii, o reteta gustoasa si rapida

de laura_n 7

ieri la 20:19

Snitel pane din piept de pui cu parmeza

de Caty 2

ieri la 14:16

Cotlet de miel preparat la cuptor sau la gratar

ieri la 12:15

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Paine frantuzeasaca