Palanet cu cartofi pe foaie de varza

de mihaelar63 in Piine, 4 Mai 2014 | 1991 vizualizari

 

Maica mea Irina [ mama tatei ] din Horoatul-Crasnei de cate ori facea in cuptor pe langa paine ne punea si palanete cu cartofi . Palanetele sunt placinte din aluatul de paine copte la cuptor . Ele pot fi cu diverse umpluturi . Cel mai cunoscut e palanetul cu varza sau cu branza. Bunica din Cojocna- Cluj facea cu prune . Dar preferatul meu era cel cu cartofi .Nu am mai auzit sa se faca in alte zone ,poate stiti voi pe unde mai era ,,moda'''!
Era binevenit in zilele de post .

 

INGREDIENTE

  • 500 gr faina alba
  • 250 gr apa
  • 1 cub drojdie
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • 500 gr cartofi
  • 50 ml ulei
  • 1 ceapa
  • boia rosie de ardei
  • piper
  • sare
  • patrunjel verde
  • foi de varza verde
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Palanet cu cartofi pe foaie de varza:


  1. Am folosit masina de paine sa framant aluatul.

  2. Am pus intai in cuva apa , drojdia , sare, zahar si apoi faina .

  3. Cat timp aluatul a fost la framantat am pus la fiert cartofii spalati in cu coaja in apa cu sare .

  4. Cand cartofii sunt fierti se scurg de apa si se curata .

  5. Am curatat si spalat ceapa si verdeata

  6. Intr-un vas cu ulei am prajit ceapa taiata cubulete , am adugat boia sare ,piper , verdeata si cartofi.Am zdrabit si amestecat cartofii. Aceasta operatiune se face cat cartofii sunt calzi .

  7. Am mai framantat putin aluatul crescut cu mana si am rupt bucati de marimea unui mar serios .

  8. Am intins aluatul pe planseta in foaie subtire am distribuit uniform 2-3 linguri din compozitia cu cartofi si am impachetat ca o scrisoare . Am pus deasupra o frunza de varza verde si cu mare atentie am intors palanetul [ partea impachetata vine in jos ] pe care l-am pus in tava cu hartie de copt .

  9. Fiecare palanet l-am uns cu ajutorul unei pensule de4 bucatarie cu un amestec de apa, , ulei ,boia , sare .

  10. Am copt palanetele cam 20-30 minute pana cand au inceput sa se rumeneasca .

  11. Poate ca nu sunt atat de bune ca cele preparate de maica in cuptorul de paine dar mi-a facut mare placere sa le pregatesc . Si sa zambesc duios la amintirea dragii si blandei bunici .

 

TIPS-URI

1

Foia de varza era , cred , echivalentul hartiei noastre de copt .

Daca ti-a placut reteta noastra "Palanet cu cartofi pe foaie de varza" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (25)

_Alina_ 1

05.05.2014, 12:30

Rocsi 1

05.05.2014, 15:57

Interesanta

laura_n 1

05.05.2014, 19:10

m-ai omorat!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

14800 puncte

Camelya

10120 puncte

Lau

Lau 9

8870 puncte

mirela0911

8470 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!