Prăjitură cu bezea şi aromă de mentă

de diaconta in Dulciuri, 19 Feb 2012 | 6442 vizualizari

 

Imi era dor de un desert cu fructe de pădure,răcoros chiar dacă afară e încă destul de frig,colorat şi vesel în aşteptarea primăverii.Sper să îndulcesc puţin atmosfera de pe site ,destul de agitată cu strângerea voturilor.Vă doresc mult succes tuturor şi mulţumesc celor care au acordat votul de încredere reţetei mele.

 

INGREDIENTE

  Blat:

  • 500 gr sfecla rosie
  • 200 gr faina
  • 3 oua
  • 160 gr zahar brun
  • 200 gr unt
  • 2 linguri cacao
  • 5 linguri cafea expresso
  • 2 linguri sirop fructe de padure
  • 10 gr praf de copt
  • Un plic zahar vanilat
  • Sare
  • Afine

Crema mousse de menta:

  • 200 gr ciocolata alba
  • 200 ml frisca lichida
  • 2 linguri sirop concentrat de menta

Bezea:

  • 3 albusuri
  • 6 linguri zahar pudra
  • O lingura otet alimentar
  • O lingura amidon alimentar
  • sare
  • 4 linguri bilute de ciocolata
  • Fructe de padure pentru decor
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prăjitură cu bezea şi aromă de mentă:

Preparare blat:

Sfecla curatata(ramane 500 gr dupa ce am curatat-o) o taiem felii si o punem intr-o tava pe care am asezat o hartie de copt.Punem la cuptor si o lasam pana cand se inmoaie.Mai intoarcem feliile intre timp.

Dupa ce s-a racit,se paseaza cu  blenderul vertical,se adauga siropul de fructe de padure pana cand obtinem o pasta.

Faina se amesteca cu cacaua,sarea si praful de copt.

Untul moale se mixeaza cu zaharul brun si zaharul vanilat pana cand se obtine o crema si nu se mai simt cristalele de zahar.

Se adauga ouale pe rand,mixand dupa fiecare.Eu mai adaug si cate o lingura din amestecul de faina,pentru ca untul sa nu se branzeasca.

Pasta de sfecla se amesteca cu cafeaua racita si  se incorporeaza in amestecul de unt,alternand cu faina.La final punem si afinele.

Compozitia de blat o punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt(20x30 cm) si dam la cuptor pentru 30 de minute.E util sa verificati,depinde si de cuptorul pe care il aveti.Al meu e cam antic,deci mi-ar prinde bine premiul cel mare….ha ha ha….asta nu este o aluzie …..

Lasam blatul sa se raceasca si preparam crema si bezeaua.

Pentru crema,taiem ciocolata bucati,o amestecam cu frisca si o punem pe foc.Aducem la punctul de fierbere(nu o fierbem) si luam cratita de pe foc.Adaugam siropul concentrat de menta.Daca vreti o nuanta mai intensa de verde,fara sa folositi coloranti,puteti sa mai adaugati sirop,dar puneti mai putina frisca(echivalentul siropului).Lasam sa se raceasca amestecul,apoi punem la frigider pentru cateva ore.

Dupa ce a trecut acest timp,scoatem vasul de la frigider si mixam pana cand obtinem o crema pufoasa.

Impartim blatul in doua parti pe lungime si il taiem.Pe o hartie de copt,trasam linii de dimensiunea celor doua parti de blat,dar cu o mica distanta intre ele.Pe acele forme vom „desena” bezeaua.

Punem hartia de copt cu partea desenata in jos,intr-o tava mai mare decat cea in care am copt.Eu am folosit tava mare a aragazului.

Batem spuma cele trei albusuri cu un praf de sare si lingura de otet.Eu folosesc telul spirala la aceasta operatiune(cu mixerul nu reusesc ).Cand este destul de tare spuma,adaugam pe rand cele 6 linguri de zahar pudra.La final va trebui sa obtinem o spuma tare care face „tepi”.Adaugam o lingura de amidon si cele 4 linguri cu bilute de ciocolata.

Punem compozitia intr-un pos si trasam valurele in dreptunghiurile desenate.Punem la cuptor la temperatura mica cu usa cuptorului intredeschisa.Bezeaua trebuie sa se usuce nu sa se coaca.Mi-ar fi placut sa ramana alba la culoare,dar recunosc ca nu prea stiu sa coc bezeaua,de aceea si fac rar.

Bezeaua este gata cand este crocanta .Va dura destul de mult.Lasam sa se raceasca.

Pe blat punem un strat de crema,mai aruncam cateva bobite de coacaze si asezam bezeaua deasupra.Pudram cu zahar pudra si garnisim cu fructe de padure.

Blat rosu pufos,crema de ciocolata mentolata,fructe de padure si bezea crocanta,cred ca-i o combinatie careia nu prea-i putem rezista.

Ia sa vad daca va place si voua….

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prăjitură cu bezea şi aromă de mentă" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (93)

RuxyRux 1

09.03.2012, 20:23

Primavara minunata Diuta mea draga!

giorgi 1

29.03.2012, 23:45

Minunat!

babi5 1

29.08.2013, 12:18

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post

pe 22.04 la 18:06

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Clatite pufoase reteta