Prajitura rasturnata cu portocale

de Panacris in Dulciuri, 2 Feb 2016 | 4951 vizualizari

 

În luna ianuarie gazda provocării Cutia misterelor - Mistery box challenge, provocare inițiată de Cerasela Badr El-Din, a fost minunata și buna prietenă Simona Georgescu, cu al ei minunat blog: http://pumpkinmona.blogspot.ro/2016/01/provocarea-cutia-misterelor-mistery-box.html. Intr-un final am reușit să aduc și un dulce minunat. Multumesc http://www.reteta-video.ro/retete/prajitura-rasturnata-cu-fructe-portocale-caramelizate.html, pentru inspirație.
P.S. Poze frumoase de prezentare, nu am, deoarece s-a epuizat tare repede răsturnata ;)

 

INGREDIENTE

  • Ouă 5 bucăți,
  • Unt grăsime 85% 200 g,
  • Făină albă de grâu 200 g,
  • Zahăr tos 200 g,
  • Apă de trandafiri 1 linguriță,
  • Amestec de ghimbir și portocale DeLuxe ½ linguriță,
  • Sare iodată 1 praf,
  • Esență de vanilie ½ fiolă,
  • Portocale 2 bucăți,
  • Zahăr tos pentru caramelizat 100 g,
  • Miez de nucă cca. 50 g
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura rasturnata cu portocale:

Portocalele spălate foarte bine cu apă fierbinte și oțet, se taie felii subțiri. Acestea se așează într-o tavă termorezistentă, se presară cele 100 g de zahăr tos pentru caramelizat și miezul de nucă, apoi se introduce tava în cuptorul preîncălzit, pentru cca. 10 minute, la 160 grade, până ce se caramelizează portocalele și miezul de nucă.

Între timp, într-un vas înalt se amestecă ouăle, cu zahărul, mix-ul de ghimbir și portocale, apa de trandafiri, esența de vanilie și se mixează până ce se obține o cremă albicioasă și voluminoasă. Cu cât se mixează mai mult aluatul cu atât va fi mai pufos.   Untul topit și un pic răcorit se adaugă în crema de ouă, mixându-se ușor până ce se înglobează, apoi se adaugă făina cernută, amestecându-se ușor de jos în sus, până ce se omogenizează.

Tava cu portocalele caramelizate se scoate din cuptor, atenție dacă portocalele sunt prea zemoase, se scurge zeama obținută și se introduce tava din nou la cuptor, până ce feliile devin aurii.

Aluatul obținut se toarnă peste portocalele și nucile caramelizate, se scutură tava, ca aluatul să se așeze bine, apoi se dă la copt cca. 30 de minute la 180 grade. După ce trece testul scobitorii, prăjitura se scoate din cuptor, apoi fierbinte, să răstoarnă pe o farfurie, mai mare decât diametrul tăvii. Atenție, farfuria se așează deasupra tăvii, se ține strâns cu ambele mâini, mâinile să la aveți protejate cu mănuși sau prosop de bucătărie, apoi se răstoarnă tava brusc, pe farfurie, se ridică tava ușor, apoi se lasă prăjitura să se răcească complet. Înainte de servire se pudrează cu zahăr farin. Spor și poftă bună!  

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura rasturnata cu portocale" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (16)

anca_rm 1

03.02.2016, 09:10

o prajitura gustoasa , perfecta pentru cafeluta mea

Gherca Daniela 1

03.02.2016, 09:30

super prajitura!

Rocsi 1

03.02.2016, 12:18

Super, buna. Vreau o bucatica...

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chiftelute in sos de rosii, o reteta gustoasa si rapida

de laura_n 7

ieri la 20:19

Snitel pane din piept de pui cu parmeza

de Caty 2

ieri la 14:16

Cotlet de miel preparat la cuptor sau la gratar

ieri la 12:15

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert guguluf din albusuri, cu merisoare