"Ragu" - sos pentru paste si lasagna

de Lia_ in Pt. paste, 4 Sep 2013 | 19847 vizualizari

 

Am trecut in revista retetele de ragu si asta difera prin adaosul de lapte, pancetta (optional) si ceva arome. Nu pot sa ma laud ca am facut eu munca de cercetare si am ajuns la reteta originala pierduta chiar de catre italieni in unele dintre restaurantele lor, dar munca asta a facut-o Ioana de pe "e-retete.ro". Sa nu va sperie timpul lung de fierbere de 2 ore sau mai mult (la foc foarte mic). E treaba de supraveghere la interval de 15-20 de minute dar numai asa veti obtine gustul intens pentru care acest sos a devenit atat de cunoscut. Desi fiecare zona din Italia are propria varianta de ragu, aceasta reteta este a celui mai cunoscut ragu, "ragu alla bolognese". In mod normal se foloseste carne de vita, dar cine doreste poate folosi si amestec de carne de vita si porc (desi nu recomand pt. ca va lasa multa grasime si devine gretos), caz in care reduceti untul. Si daca va intrebati ce cauta laptele in aceasta mancare, reteta originala chiar cere asa ceva, fiindca are dublu rol: fragezeste carnea in timpul fierberii, iar daca folositi doar carne de vita acest lucru chiar e necesar si in al doilea rand elimina aciditatea sosului de rosii, accentuand dulceata carnii. De asemenea, observati ca proportia de rosii folosita in sos este mica, a nu se confunda ragu alla bolognese cu ragu alla napoletana (alt ragu faimos), in care, intr-adevar, se foloseste o cantitate mult mai mare de rosii. Sosul de carne poate fi servit peste paste (tagliatelle sau spaghetti) sau pentru lasagne. Voi posta si o reteta de Lasagna la care se foloseste acest sos.

 

INGREDIENTE

  • 600 gr carne tocata de vita (ideal ar fi ca in carnea tocata de vita sa adaugati piept de vita fiindca are gustul cel mai bun)
  • 1 ceapa medie
  • 1 morcov mare
  • 3 tulpini telina
  • 50 gr pancetta-optional (sunca uscata dar neafumata)-da gust bun dar e cam grea, mai bine nu puneti
  • 50 ml vin alb sec
  • 1 varf cutit scortisoara
  • 1 varf cutit nucsoara
  • 1 lingurita rasa piper
  • 1 cana passata (suc de rosii fara seminte) sau 2 linguri pasta de rosii dizolvate intr-o cana cu apa
  • 2 cani supa pui sau vita (am folosit cub)
  • 1 cana lapte
  • 1/2 lingurita rasa sare sau mai putin daca supa e sarata
  • 2 linguri unt (se pune doar una in cazul amestecului cu carne de porc)
Portii: 6
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "Ragu" - sos pentru paste si lasagna:

Taiem ceapa, morcovul si telina cubulete mici.  Le adaugam peste untul cu ulei puse la incins si le calim cam 10 minute, la foc mai mic, pana se inmoaie bine.  Facem astfel, ceea ce italienii numesc soffritto.

Adaugam carnea tocata si pancetta cubulete (optional) si o calim pana sucul pe care-l lasa se evapora, cca 5 minute la foc mediu.  Stingem cu vin alb si lasam pana se evapora. Condimentam amestecul cu scortisoara, nucsoara si piper, apoi turnam passata si 2 cani cu supa de pui/vita.  Amestecam bine si lasam la fiert pe foc mic (cat sa bolboroseasca usor amestecul) 1 ora.  Amestecam la 15-20 minute.

In acest moment amestecul va parea destul de lichid, dar e ok, va scadea suficient in orele de fiert care urmeaza. Adaugam laptele, amestecam bine si lasam sa fiarba in continuare inca 1 ora sau 1/2 ore, tot la foc mic (pentru lasagna trebuie scazut bine).  Daca mai este cazul adaugati sare.

Nu uitati sa amestecati la 15-20 minute, mai ales dupa ce scade ragu, pentru a nu se lipi de fundul oalei.

Sa va fie de folos!

TIPS-URI

1

Categoric omiteti sunca daca aceasta este afumata. Am folosit eu un muschiulet de vita afumat si nu e ce trebuie.

2

Sarea se va reduce daca adaugati supa sarata sau chiar si numai cub. Potriviti, daca mai e cazul, la final cand sosul e scazut.

Daca ti-a placut reteta noastra ""Ragu" - sos pentru paste si lasagna" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cheesecake cu fructul pasiunii

ieri la 18:49

Gogosi pufoase, reteta mamei

de laura_n 7

ieri la 17:06

Tort sarat cu mazare si crema de branza, un aperitiv festiv si gustos

de Rocsi 9

pe 17.04 la 21:00

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Sos de rosii pentru pizza sau paste