Rata la cuptor

de meosiris in Rata, 28 Feb 2012 | 37906 vizualizari

 

Aceasta reteta este preluata de pe unul din siteurile mele preferate si anume e-Retete.ro .

 

INGREDIENTE

  • 1 rata ( cca 2 kg )sare mare
  • Umplutura
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita piper
  • 1/4 lingurita ghimbir pudra
  • 1/4 ceapa
  • 2 catei usturoi
  • 2 linguri sos de soia
  • 1 lingura suc de portocale
  • Glazura 1
  • 1 lingura miere
  • 1 lingura sos de soia
  • 2 linguri otet de orez
  • 50 ml apa
  • Glazura 2
  • 2 linguri sos de soia
  • 2 linguri otet de orez
  • 1 lingura suc de portocale
  • 1 lingurita ulei susan
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/4 lingurita ghimbir praf
  • 1/4 lingurita chili pudra
  • 2 catei usturoi
  • 1 lingura miere
  • 1 lingura zahar brun.
Portii: 6
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Rata la cuptor:

Rata se pregateste cu o zi inainte de a fi gatita si ar fi bine sa aveti pe cineva care sa va ajute.
Se curata bine si se freaca apoi peste tot cu sare mare pentru a reimprospata pielea. Dupa aceasta operatiune, se spala bine inclusiv in interior cu apa rece. Se desfacea pielea de pe piept cu grija, apoi cu ajutorul unui pai in care suflam, se desface de peste tot.
Frecam rata in interior cu un ameste din ghimbir, sare si piper. Se introduce ceapa taiata felii, usturoiul taiat in doua bucati, sucul de portocale si sosul de soia. Se coase apoi pielea. Eu am folosit ac si ata dar puteti folosi si scobitori pentru a sigila bine. Aburul care se va forma in interiorul ratei in timpul coacerii nu va lasa carnea sa se usuce si astfel va iesi frageda si aromata.

Oparirea ratei:
Se fierb 4 litri de apa. Suspendati rata cu ajutorul unui carlig astfel incat sa fie cu picioarele in jos. Tineti rata deasupra unei chiuvete si cu o cana turnati apa fiarta de jur imprejurul ei. Aveti grija sa nu ratati nici o zona. Pielea se va intinde. Dupa ce ati oparit-o, uscati pielea ei 5 minute cu un uscator.

Glazura 1:
Se pun toate ingredientele la fiert iar cand incep sa faca spuma, se iau de pe foc. Cu aceasta glazura se unge rata pe toata suprafata ei. Se usuca iarasi cel putin 5 minute cu uscatorul, apoi se lasa 2 ore la temperatura camerei. Dupa cele 2 ore, o asezati in frigider si o lasati sa se scurga 24 de ore. Eu am asezat-o intr-o strecuratoare pe care la randul ei am asezat-o intr-un castron mai mare.
A doua zi, scoateti rata din frigider cu 4 ore inainte de a o coace. E foarte important ca pielea ratei sa fie foarte bine uscata!

Legam aripile ratei cu ajutorul unui bat pentru frigarui apoi o asezam pe gratarul cuptorului iar sub gratar asezam o tava cu 2-3 cani de apa in care sa se scurga grasimea. Apa nu va lasa grasimea sa se arda iar daca se mai evapora, completati din nou cu apa. Se lasa rata in cuptorul preincalzit la 170C pentru 20 de minute apoi scadem temperatura la 160C si o mai lasam 1 ora si 10 minute. Dupa acest timp, scadem iarasi temperatura, de data asta la 150C, asezam rata cu pieptul in jos si o lasam inca 30 de minute.

Glazura2:
Punem ingredientele la fiert iar cand incep sa faca spuma, le luati de pe foc si strecurati sosul obtinut. Dupa 2 ore de coacere, ungeti bine rata pe spate cu aceasta glazura, o intoarceti apoi cu pieptul in sus si o glazurati si pe fata. Continuam sa o coacem dupa cum v-am spus un pic mai sus iar in ultimele 30 de minute aveti grija sa nu se inchida prea tare la culoare. Rata trebuie sa aiba o culoare portocalie, nu maronie iar pielea trebuie sa fie crocanta.
Dupa ce scoatem rata din cuptor, o acoperim cu folie de Al pentru 15 minute astfel incat sa se distribuie sucurile din ea.

Pielea este considerata o delicatesa si intr-adevar este delicioasa!
Va urez cu drag pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Rata la cuptor" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

yamygoodyou5 1

14.03.2012, 00:50

nu este rata la cuptor ci o reteta foarte veche chinezeasca numita Rata Pekin sau mai este cunoscuta ca Rata lacuita.Adevarat este foarte buna si pentru asta trebuie sa scriem numele retetei corect.

meosiris 1

29.03.2012, 09:20

Da stiu ca se numeste rata Pekin insa eu nu am folosit toate ingredientele din reteta originala asa ca nu mi-am permis sa-i pun acest nume. Sper sa fiu inteleasa!
Pielita acestei rate este considerata o delicatesa si intr-adevar si noua ne-a iesit tare buna.

Rahela Velicu 1

03.06.2021, 14:45

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Rata la cuptor