Salam de casa

de Miha in Mezel de casa, 13 Dec 2009 | 54028 vizualizari

 

INGREDIENTE

Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Salam de casa:

Salamul poate fi preparat si in casa in sezonul rece. Pentru acesta este nevoie de 2 feluri de carne, de porc si vita, si de slanina. La 1 kg de carne de porc se adauga 20-25 g sare si 1 g de silitra.

Carnea de porc se taie cubulete de 30-40g fiecare, se freaca bine cu sarea amestecata cu silitra, se pune intr-un vas, de preferinta de lemn, se aseaza bucatelele de carne cat mai strans posibil pentru a nu ramane locuri goale, se acopera si se tine timp de 3 zile la temperatura de 8 grade, maxim 10.

Intre timp se prepara carnea de vita, in proportie de 250-300 g la fiecare kg de carne de porc. Carnea de vita se curata de pielite si tendoane si se trece de 2 ori prin masina de tocat cu sita deasa. Se adauga la fiecare kg de carne tocata 20-25 g sare, 10 g piper pisat, 30 g usturoi zdrobit fara zeama si 1 g de nucsoara.

Dupa ce tocatura a fost bine framantata se adauga carnea de porc, totul se amesteca din nou si se umplu matele de vita. Marimea salamului gata preparat trebuie sa fie de maxim 8 cm in diametru. Umplerea se face indesat, pentru a nu ramane nici un spatiu gol. Eventualele goluri de aer se vor intepa cu acul.

Salamurile trebuie sa fie umplute la aceeasi lungime, apoi bine legate la capetesau/si la mijloc. Se sterg si se lasa agatate pentru zvantare , apoi se pun pentru 2-3 zile la afumat.

Dupa afumare se pregateste apa fiarta intr-un vas adanc, se introduc salamurile si se fierb la foc mic timp de 1 ora, la 75-80 de grade, asezate pe verticala.

Se scot din apa, se streg bine, se zvanta si se pun din nou la afumat pentru 24 de ore.

Se pastreaza agatate intr-o incapere uscata si racoroasa. Din timp in timp salamurile se sterg  cu o carpa inmuiata in ulei de mustar iute care le fereste de mucegai si microbi.

Sursa: Carte de bucate / autor Nicolae Olexiuc.

 

TIPS-URI

1

Silitra îi va păstra culoarea rosie carnii, dar să avem grijă că dacă punem prea multă acreşte carnea

Daca ti-a placut reteta noastra "Salam de casa" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (1)

babi5 1

18.12.2014, 07:06

COMENTEAZA

Portia de lumina

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

noiinbucatarie

7630 puncte

Rocsi

7550 puncte

anca_rm

7200 puncte

oanapl

6290 puncte

Valclaudia

6150 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitura Rocky

Prăjitura Rocky

ieri la 20:04

Bruschete cu leurda si avocado

de Ksenya 4

Bruschete cu...

ieri la 19:46

Paine floare

de oanapl 5

Paine floare

ieri la 19:46

Tort cu piscoturi, crema de ciocolata si nuca

Tort cu...

ieri la 18:52

Tarta cu legume

de Adi 3

Tarta cu legume

ieri la 18:47