Salam de casa

de Miha in Mezel de casa, 13 Dec 2009 | 55346 vizualizari

 

INGREDIENTE

Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Salam de casa:

Salamul poate fi preparat si in casa in sezonul rece. Pentru acesta este nevoie de 2 feluri de carne, de porc si vita, si de slanina. La 1 kg de carne de porc se adauga 20-25 g sare si 1 g de silitra.


Carnea de porc se taie cubulete de 30-40g fiecare, se freaca bine cu sarea amestecata cu silitra, se pune intr-un vas, de preferinta de lemn, se aseaza bucatelele de carne cat mai strans posibil pentru a nu ramane locuri goale, se acopera si se tine timp de 3 zile la temperatura de 8 grade, maxim 10.


Intre timp se prepara carnea de vita, in proportie de 250-300 g la fiecare kg de carne de porc. Carnea de vita se curata de pielite si tendoane si se trece de 2 ori prin masina de tocat cu sita deasa. Se adauga la fiecare kg de carne tocata 20-25 g sare, 10 g piper pisat, 30 g usturoi zdrobit fara zeama si 1 g de nucsoara.


Dupa ce tocatura a fost bine framantata se adauga carnea de porc, totul se amesteca din nou si se umplu matele de vita. Marimea salamului gata preparat trebuie sa fie de maxim 8 cm in diametru. Umplerea se face indesat, pentru a nu ramane nici un spatiu gol. Eventualele goluri de aer se vor intepa cu acul.


Salamurile trebuie sa fie umplute la aceeasi lungime, apoi bine legate la capetesau/si la mijloc. Se sterg si se lasa agatate pentru zvantare , apoi se pun pentru 2-3 zile la afumat.


Dupa afumare se pregateste apa fiarta intr-un vas adanc, se introduc salamurile si se fierb la foc mic timp de 1 ora, la 75-80 de grade, asezate pe verticala.


Se scot din apa, se streg bine, se zvanta si se pun din nou la afumat pentru 24 de ore.


Se pastreaza agatate intr-o incapere uscata si racoroasa. Din timp in timp salamurile se sterg cu o carpa inmuiata in ulei de mustar iute care le fereste de mucegai si microbi.


Sursa: Carte de bucate / autor Nicolae Olexiuc.

 

TIPS-URI

1

Silitra îi va păstra culoarea rosie carnii, dar să avem grijă că dacă punem prea multă acreşte carnea

Daca ti-a placut reteta noastra "Salam de casa" nu uita sa-i faci un review.
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Storcator citrice

- 35 %
199.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (1)

babi5 1

18.12.2014, 07:06

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert placinta cu rahat
  • 18

    S

  • 19

    D

  • 20

    L

  • 21

    MA

  • 22

    MI

  • 23

    J

  • 24

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Tu da bi da best: Cirnat de casa romanesc :)