Sarmale in foi de varza

de Ina in Mancaruri cu carne, 11 Ian 2011 | 4814 vizualizari

 

Pentru ca de Craciun am mancat de la soacra-mea, de data asta mi-am facut eu : preparate la cuptor, in vas de lut acoperit si cu mult kaizer afumat ;)

 

INGREDIENTE

  • doua verze murate,  potrivit de mari
  • 900 g. carne tocata, amestec  porc  cu vita
  • 1 ceasca cu orez
  • 4 oua
  • 2-3 cepe
  • 1 morcov
  • bulion/ pasta tomate
  • patrunjel verde
  • cimbru
  • marar
  • piper
  • sare
  • kaizer sau costita afumata  ( 350 g )
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmale in foi de varza:

Ceapa si morcovul tocate marunt se calesc in putin ulei pana devin aurii. Adaugam o ceasca cu apa , 3-4 linguri cu pasta de tomate si amestecam totul bine. Lasam sa mai dea 2 clocote si oprim focul.


Intr-un vas mai mare punem carnea, adaugam o parte din ceapa calita ( cealalta parte o vom imprastia printre sarmalute , cand le asezam in vasul de lut ), orezul spalat si scurs de apa, sare, piper, cimbru, patrunjel si 4 oua. Mai putem adauga putina pasta de tomate. Amestecam totul , iar din carnea astfel preparata formam sarmalutele.


Desfacem frunzele de varza ( sa fie varza de foi, nu cotoroasa ) si le stoarcem bine de zeama. Luam cu mana putina carne pe care o plasam in partea cu nervuri mai mari , astfel incat cand rulam sa terminam cu partea cea mai fina a foii de varza. Impaturim frunza ca in imaginile prezentate mai jos ( sau cum crede fiecare ca e mai bine….)


Tinem oala de lut in apa, cca o ora inainte de a o folosi la gatit. Cand sarmalele sunt formate, scurgem apa si ungem oala bine cu grasime .


Varza care ne ramane o tocam marunt si cu ea presaram fundul vasului, pentru a nu se lipi la fiert sarmalele. Deasemeni, pe varza tocata mai punem si cateva linguri cu ceapa calita si pasta de tomate.


Sarmalutele se aseaza in oala in mod concentric, in straturi successive, strecurand printre straturi si bucati de kaizer afumat si prajit. Terminam cu un strat de varza tocata si kaizer peste care mai punem 2-3 linguri cu sos tomat.


Turnam o ceasca cu apa, acoperim vasul si dam la cuptor pentru cca 60 - 80 minute.


Servim fierbinte, cu smantana , ardei iute si mamaliguta.

 

TIPS-URI

1

daca varza e suficient de sarata, nu puneti in carne sare multa, intrucat e posibil sa va iasa prea sarate.

2

Cauta ca varza sa fie cu foaie fina, nu cotoroasa. Sarmalele vor fi mai aspectuoase si se vor fierbe mai repede.

3

Sarmalele sunt mai gustoase daca se foloseste carne mai grasa, sa aiba mai mult porc decat vita...

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale in foi de varza" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 5 %
389.99 lei
369.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (82)

Ina 1

16.01.2011, 11:26

Criss

onuta 1

16.01.2011, 22:27

ina draguta , ce bine merg acum

Krystyan Trendy 1

12.11.2013, 17:41

mmm...o bunatate

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

RETETA RECOMANDATA
Varza cu ciolan afumat in vas roman