Sunca de casa

de Doinavar in Mezel de casa, 18 Feb 2013 | 15222 vizualizari

 

Daca poti sa o faci in casa, este mult mai buna, stii ce ai pus acolo si iesi cu pretul la jumatate, fata de cea de cumparat. Si n-are E-uri. La timpul de preparare ce sa va spun, aveti nevoie de muuuuultaaaa rabdare pentru bunatatea asta. Minim o luna.

 

INGREDIENTE

  • 2 sunculite intregi (~8 kg)
  • 800 g sare grunjoasa (cam 100 g/kg carne)
  • 2 capatani de usturoi
  • 2 linguri boia
Portii: 50
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sunca de casa:

Curatati si zdrobiti usturoiul, iar cu pasta obtinuta frecati bine suncile pe toate partile, apoi puneti-le intr-o oala mai mare si adaugati sarea grunjoasa, dedesubt si deasupra, peste tot.


O data la 2-3 zile intoarceti sunculitele de pe o parte pe alta, iar pe cea de dedesubt o puneti deasupra. Repetati aceasta operatiune timp de doua saptamani. Cu o zi-doua inainte de a le scoate din saramura, presarati-le bine cu boia pe toate partile.


Nu va speriati ca este multa sare, carnea isi ia doar cata sare ii trebuie. Dupa 2 saptamani scoateti sunculitele din saramaura si spalati-le cu apa calduta, apoi agatati-le cu carlige sau cu o sfoara pe o bara la vant, la aer (in curte, pe balcon sau in fata unei ferestre deschise) ca sa se zvante 3-4 zile. N-o sa inghete sunca pentru ca este sarata.


Duceti sunculitele la afumat unde vor sta cel putin 2 saptamani la fum de fag. Vor mai scadea putin in greutate, dar vor castiga mult in gust si aroma.


Cum am ajuns cu sunculitele acasa, dupa ce am scapat de toti cainii care se tineau dupa mine, nu m-am putut abtine sa nu tai cateva feliute de “degustare”. Yummi-yummi. Nebuneala curata. Le-am pus la aer in camara. Vor fi bune si la vara.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Sunca de casa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (19)

DulciuriSiNuNumai 1

08.04.2013, 02:33

cine nu a facut asa ceva nu stie care este gustul adevarat de sunca; e fff buna!

Panacris 1

09.09.2014, 09:19

angib 1

10.02.2015, 03:35

am pus niste slanina la sare si am observat ca lasa destula apa. O tot arunc, nu stiu daca e bine sau nu sa o las. La sunca e la fel?

COMENTEAZA

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

Satisfyyourcravings

7710 puncte

RODIMUR

6940 puncte

Ina

Ina 7

6040 puncte

Rocsi

5970 puncte

Ancutsa

5400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Dovlecei crocanti
  • 11

    MI

  • 12

    J

  • 13

    V

  • 14

    S

  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

RETETA RECOMANDATA
Sunca fiarta in moare (zeama de varza acra)