Supa de bob verde cu carne de vita si iaurt-"Foul akhdar bi laban"

de Mihaela11_jo in Vita, 20 Dec 2012 | 2853 vizualizari

 

Bobul de gradinaeste originar din Orientul Mijlociu,Asia de Sud-Est si Africa de Nord. Bobul este o fasole lata ,una din cele mai vechi plante cultivate si mult apreciate in antichitate de catre egipteni, evrei, greci, romani, care o foloseau in alimentatie, dar si ca ofranda adusa zeilor.
Bobul de gradina este cunoscut sub mai multe nume: Vicia faba, broad bean, fava bean, faba bean, field bean, bell bean, or tic bean.
Bobul are intrebuintari multiple. Astfel, in alimentatia omului se folosesc pastaile tinere, semintele verzi si uscate, ajunse la maturitate, iar, uneori, chiar frunzele, preparate sub diferite forme: salate, supe, ciorbe, soteuri, mancare, creme. Semintele, uscate, prajite si macinate, se pot utiliza la obtinerea surogatului de cafea, iar sub forma de faina, in amestec cu cea de grau sau de secara, servesc la prepararea unui sortiment de paine. Toate partile plantei constituie un bun furaj pentru animale, iar din frunze se poate extrage acid citric.
Valoarea alimentara a partilor comestibile rezida mai ales din cont inutul ridicat in proteine, care in boabele uscate poate atinge 25 - 30% si in vitaminele C, B1, caroten.
Datorita continutului relativ scazut in hidrati de carbon bobul este recomandat si obezilor. Pastaile tinere si boabele verzi sunt perfect digerabile si au proprietati relativ astringente, constituind un remediu pentru deranjamente stomacale.
Favism este o anemie hemolitica ereditara care este inrautatita de consumul acestui fel de fasole lata.
Se recomanda bolnavilor evitarea consumului acestui aliment.
In limba araba este cunoscuta sub numele de “fool” sau “foul”( se pronunta” ful”) .
In tarile arabe se folsesc pastaile in prepararea unor supe cu carne,”maglubeh” cu pastai,mancare scazuta in ulei de masline fara carne.
Boabele verzi se folosesc la prepararea unei” maglubeh” cu boabe sau a diferitelor pilafuri.
Boabele uscate se folosesc la faimoasele mancaruri arabesti care au devenit populare si in Europa:” foul” si “falafel”.
De asemenea fac parte din ingredientele unor mancaruri mai putin cunoscute pe plan international dar foarte populare in lumea araba cum ar fi “bessara”.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg bob verde
  • 1/2 kg carne de vita ( taiata in bucati ca pentru tocanita)
  • 1 ceapa medie taiata marunt
  • 1 legatura coriandru verde
  • 5 catei de usturoi taiat marunt
  • 5 linguri ulei de masline
  • 1 kg iaurt 1 lingurita de faina ( pentru supa de iaurt)
  • 2 linguri ulei de porumb
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita piper macinat marunt
Portii: 4
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Supa de bob verde cu carne de vita si iaurt-"Foul akhdar bi laban":

Se incinge uleiul de masline intr-o cratita de fiert sub presiune; se adauga ceapa si bucatile de carne de vita.



Se calesc pana carnea de vita isi schimba putin culoarea.



Se adauga pastaile de bob taiate in bucati de cca 2cm si se mai lasa 2-3 minute.



Se toarna 1,5 l apa fierbinte,se adauaga frunzele de coriandru taiate marunt, sarea si piperul.



Dupa ce incepe supa sa fiarba se reduce focul si se lasa 45 de minute.



Se deschide cratita si se adauga iaurtul mixat cu o lingurita de faina si 1/2 cana apa, apoi usturoiul calit in ulei.



Se mai lasa 5 minute la fiert.



Se serveste cu garnitura de orez simplu fiert in apa cu sare si putin ulei .



Pofta buna!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Supa de bob verde cu carne de vita si iaurt-"Foul akhdar bi laban"" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (23)

Sim0na 1

21.12.2012, 20:51

mihaelar63 1

29.12.2012, 00:44

Ce supa buuuna , buna de tot !!!

Satisfyyourcravings 1

14.01.2013, 10:32

Foooarte interesant!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Friganele sandwich
  • 18

    MA

  • 19

    MI

  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

RETETA RECOMANDATA
Supa de vita cu hrisca -la Multicooker