Tocan a la Gorj

de epurasha2bb in Oaie, 17 Aug 2010 | 30127 vizualizari

 

intrucat m-am plimbat pe la nasii mei care sunt din Gorj, Alimpesti si aproape este si Polovragi care mi-e tare drag, am cules cateva retete ale locului.Tocanul e una dintre ele.

 

INGREDIENTE

  • carne de la 1 miel (se poate face si cu carne de oaie )
  • 2 cepe
  • 200 g untura de porc/sunca de porc
  • sare mare dupa gust
  • apa
  • verdeata
  • 1 cana sau 2 de vin alb
  • 1 capatana de usturoi
Portii: 15
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tocan a la Gorj:

Pentru a face Tocan iti trebuie o dispozitie buna, aer curat sa-l tragi in plamani si iarba verde sa-ti limpezesti ochii, apoi un ceaun din mosi strabuni si ingredientele delicioase, mielul sa fie proaspat taiat si vinul rece scos in ulcea de pamant.

Iata cum se pegateste acesta reteta:

- se transeaza mielul si se face bucati mici

-se face focul sub ceaun si se pun intai cateva linguri de untura sa sfaraie si se da drumul la carne inauntru.

- se adauga apa pana deasupra carnii si se lasa sa fiarba inabusit.Peste un timp se amesteca si se mai adauga iar apa si tot asa vreme de 2 ore.

-Cam acum ar fi timpul sa adaugam ceapa tocata. sarea si sa lasam sa sfaraie fara a mai adauga apa in ceaun.

De data asta stingem sfaraiala cu vinul rece de butoi si apoi lasam iar impreuna sa se amestece aromele si ultima data cand a cazut carnea de pe oase si s-a format un sos bun pe fundul ceaunului atunci e gata .

Luam de pe foc, punem in farfurii si servim cu usturoi strosit si cu verdeata deasupra.(merge patrunjel, frunze de telina sau de leustean)

Daca ti-a placut reteta noastra "Tocan a la Gorj" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

adina_connie 1

12.04.2011, 17:27

Buna Epurasha. Si eu am bunici tot in aceea zona, mai exact in Baia de Fier. Pana acum am mancat de zeci de ori tocan de miel/ oaie, dar niciodata nu am avut ideea sa postez reteta undeva....asa ca felicitari pentru idee. Nu stiu daca ai mancat vreodata castane de la Manastire de la Polovragi, sau miere.....sunt o bunatate. O sa-i cer si eu bunicii mele cateva retete a la Gorj, poate asa vom reusi sa convingem mai multa lume sa viziteze zona respectiva.

epurasha2bb 1

13.04.2011, 14:23

Multumesc Adina, te astept cu retetele cu mare drag si eu sper sa fie aprceiata zona si eu nu renunt la ideea de a afce o pensiune acolo, macar cand voi avea 60 de ani dar tot o fac!

Rahela Velicu 1

26.04.2018, 22:16

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Pulpa de miel rulata, cu umplutura de spanac