Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult
Pentru aluat, incalzeste cuptorul la 135ᵒC.Unge cu unt si tapeaza cu faina o tava rotunda de 23 cm.
Cu mixerul, bate untul cu zaharul si vanilia.Adauga ouale si galbenusurile si amesteca bine.Cerne faina cu sarea.Intr-un vas separat, amesteca smantana cu bicarbonatul.Adauga amestecul de faina si smantana, alternativ in amestecul cu oua, incepand si terminand cu faina.Pune compozitia obtinuta in tava si coace-o timp de 20 minute la 140ᵒC, apoi mareste temperatura cuptorului la 180ᵒC si mai coace-o pentru inca 20 minute, pana cand, la introducerea unei scobitori in centru, va iesi curata.
Pentru caramel, pune zaharul, siropul de zahar si apa intr-o cratita si lasa-le sa fiarba fara sa le amesteci, periind din cand in cand peretii cratitei cu o perie uda.Lasa-le pe foc aprox.20 minute, pana ce zaharul capata o culoare ca a caramelului.Ia cratita de pe foc si aduga frisca lichida, avand grija la aburi.Lasa caramelul sa se raceasca, apoi pastreaza-l la frigider pana este gata de folosit.Daca doresti un caramel mai gors, atunci fa astfel : Pune caramelul preparat la fiert intr-o cratita.Intr-un pahar amesteca 3-4 linguri amidon alimentar/faina cu putina apa rece, apoi adauga acest amestec in caramel.Lasa caramelul pe foc pana se va ingrosa, amestecand continuu.Lasa-l sa se raceasca inainte de a-l folosi.
Pentru ornarea tortului cu nuca de cocos, pune nuca de cocos intr-o tava tapetata cu foaie de copt si da-o la cuptorul incins la 180ᵒC pana ce a devenit usor maronie, aprox. 15 minute.
Pentru asamblarea tortului, taie blatul de aluat in forma de inima, apoi taie-l in jumatate, orizontal.Unge o jumatate cu o parte din caramel (daca caramelul este prea tare pentru uns, incalzeste-l la cuptorul cu microunde), presara deasupra putina nuca de cocos, iar deasupra aseaza cealalata jumatate de blat.Toarna caramelul peste intreg tortul, intinzandu-l cu un cutit, astfel incat tortul sa fie acoperit de tot.Pune nuca de cocos de-a lungul marginilor tortului, apoi pastreaza tortul la frigider pana este gata de servit.Se poate sevi alaturi de ingheatata de cocos si fistic.
Sirop de zahar
Cantitate : aprox.2 cesti
Ingrediente
380 gr zahar
180 ml apa
½ lingurita zeama de lamaie lamaie/otet
½ lingurita amidon de porumb
putina sare
Preparare
Pune toate ingredientele intr-o tigaie mare.Amesteca si lasa-le sa fiarba. Redu caldura focului, pentru ca amestecul sa fiarba usor si acopera-l timp de 3 minute.Ia capacul jos si gateste pana ce amestecul ajunge moale.Amesteca din cand in cand.
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult