Varza a la Cluj

de Corinuta in Porc, 25 Apr 2014 | 19430 vizualizari

 

Pentru mancarica asta nu m-am inspirat de la nici o reteta. Am facut-o asa cum am invatat acasa de la mama si de la matusa mea, care e experta in mancaruri si prajituri si ne inspira mai mereu. Poate o sa vi se para mai altfel, am vazut mancarea asta preparata in mai multe feluri: cu bulion, cu smantana, carnita amestecata cu orezul sau cu oua...cred ca fiecare o face asa cum a auzit sau cum ii place! Ideea este ca e foarte buna, mananci de fapt un fel de sarmale, dar sub alta forma.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg carne tocata de porc sau de vita sau amestec
  • 2-3 cepe mari
  • 1,5 kg varza murata taiata fin
  • 1 cana mare de orez
  • 600 g smantana grasa (cu 24-30 % grasime)
  • 2-3 linguri untura
  • 1 lingurita cimbru
  • 1 lingurita maghiran
  • sare, piper si boia
  • untura pentru uns forma
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varza a la Cluj:

Mai intai pregatim carnita pentru ca trebuie sa fiarba cel mai mult: se curata si se toaca marunt cepele, apoi se pun la calit intr-o lingura de untura amestecand din cand in cand. Cand ceapa devine sticloasa se adauga carnita si se caleste in continuare la foc mic pana isi schimba culoarea. Se condimenteaza cu cimbru si maghiran, sare si piper, iar apoi se adauga o cana mare de apa calda si se lasa sa fiarba acoperita la foc mic pentru circa 40-50 de minute (depinde ce carne preferati), amestecand in ea din cand in cand.

In alta cratita incapatoare se pune o alta lingura de untura si se caleste varza spalata si stoarsa bine. O condimentam cu piper si boia si amestecam in ea din cand in cand, adaugand untura sau apa calda daca este nevoie. Dupa circa 30 de minute se ia de pe foc si se imparte in 3 parti egale.

Separat, fierbem orezul al dente in multa apa cu sare. Cand e gata il punem la scurs intr-o strecuratoare, apoi il impartim in doua.

Intr-o tava mare sau o cratita incapatoare unsa bine cu untura punem un strat de varza de aprox un deget grosime, acoperim apoi cu un strat de orez, pe urma cu unul de carne peste care intindem 200 g de smantana. Continuam cu alt strat de varza, unul de orez si unul de carne peste care intindem alte 200 de grame de smantana. Acoperim totul cu un ultim strat de varza peste care intindem smantana ramasa.

Dam mancarea la cuptorul preincalzit pentru 40 de minute, acoperita cu o folie de aluminiu sau hartie de copt. In ultimele 10 minute putem sa indepartam folia ca sa se rumeneasca putin deasupra.

Se serveste cu smantana din belsug!

Pofta buna!

TIPS-URI

1

se poate inlocui carnea de porc daca nu va place cu cea de pui, iar untura cu unt sau ulei

2

eu am adaugat la carnea tocata si putina ceafa afumata tocata marunt, dar este optional

Daca ti-a placut reteta noastra "Varza a la Cluj" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (23)

Corinuta 1

25.04.2014, 23:30

Rocs, sa-mi spui daca ti-a placut!

anca_rm 1

30.04.2014, 14:11

ce-mi place varza a la cluj, si da am mancat in foate multe feluri facuta ,dar buna rau

babi5 1

06.11.2014, 10:37

T

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Varza a la Cluj (cu varza murata)