Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola
Pentru mancarica asta nu m-am inspirat de la nici o reteta. Am facut-o asa cum am invatat acasa de la mama si de la matusa mea, care e experta in mancaruri si prajituri si ne inspira mai mereu. Poate o sa vi se para mai altfel, am vazut mancarea asta preparata in mai multe feluri: cu bulion, cu smantana, carnita amestecata cu orezul sau cu oua...cred ca fiecare o face asa cum a auzit sau cum ii place! Ideea este ca e foarte buna, mananci de fapt un fel de sarmale, dar sub alta forma.
Mai intai pregatim carnita pentru ca trebuie sa fiarba cel mai mult: se curata si se toaca marunt cepele, apoi se pun la calit intr-o lingura de untura amestecand din cand in cand. Cand ceapa devine sticloasa se adauga carnita si se caleste in continuare la foc mic pana isi schimba culoarea. Se condimenteaza cu cimbru si maghiran, sare si piper, iar apoi se adauga o cana mare de apa calda si se lasa sa fiarba acoperita la foc mic pentru circa 40-50 de minute (depinde ce carne preferati), amestecand in ea din cand in cand.
In alta cratita incapatoare se pune o alta lingura de untura si se caleste varza spalata si stoarsa bine. O condimentam cu piper si boia si amestecam in ea din cand in cand, adaugand untura sau apa calda daca este nevoie. Dupa circa 30 de minute se ia de pe foc si se imparte in 3 parti egale.
Separat, fierbem orezul al dente in multa apa cu sare. Cand e gata il punem la scurs intr-o strecuratoare, apoi il impartim in doua.
Intr-o tava mare sau o cratita incapatoare unsa bine cu untura punem un strat de varza de aprox un deget grosime, acoperim apoi cu un strat de orez, pe urma cu unul de carne peste care intindem 200 g de smantana. Continuam cu alt strat de varza, unul de orez si unul de carne peste care intindem alte 200 de grame de smantana. Acoperim totul cu un ultim strat de varza peste care intindem smantana ramasa.
Dam mancarea la cuptorul preincalzit pentru 40 de minute, acoperita cu o folie de aluminiu sau hartie de copt. In ultimele 10 minute putem sa indepartam folia ca sa se rumeneasca putin deasupra.
Se serveste cu smantana din belsug!
Pofta buna!
1
se poate inlocui carnea de porc daca nu va place cu cea de pui, iar untura cu unt sau ulei
2
eu am adaugat la carnea tocata si putina ceafa afumata tocata marunt, dar este optional
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola