Nu prea ma impac cu varza murata, mai mult imi place varza dulce, chiar si la sarmale. Asa ca prefer ca varza a la Cluj sa o gatesc tot cu varza dulce, chiar daca unii vor spune ca e mai buna cu varza murata. Pentru mine, asa e cea mai buna!
Se curata varza de primele frunze, se spala, apoi se taie fideluta. Se freaca cu putina sare, se lasa cateva minute, apoi se stoarce de excesul de apa si se pune la calit intr-o cratita cu 2-3 lg ulei. Se amesteca din cand in cand.
Orezul se spala in mai multe ape, apoi se pne la fiert in apa cu sare. Cand este aproape fiert, se strecoara si se lasa deoparte.
Se curata ceapa, se taie marunt si se pune la calit in putin ulei. Cand devine transparenta, se adauga pasta de ardei, se mai lasa putin, apoi se pune carnea tocata. Se amesteca bine si se lasa carnea sa se gateasca pana isi schimba culoarea, condimentand cu sare si piper dupa gust. Se stinge focul si se adauga orezul. Se omogenizeaza bine si se pune si putin cimbru tocat.
Se unge un vas de yena cu ulei si se adauga un strat de varza. Se stropeste cu suc de rosii, se adauga jumatate din carnea tocata, se presara din nou putin suc de rosii, din nou un strat de varza, suc de rosii si restul de carne. Deasupra se pune un ultim stray de varza peste care se toarna si restul de suc de rosii.
Se da la cuptorul preincalzit, la 180 de grade C, pentru cca 1 ora. Eventual se poate acoperi vasul pentru o jumatate de ora, apoi se indeparteaza.
Se serveste calda cu smantana.
Pofta buna!
1
Se poate inlocui varza dulce cu cea murata, dar atunci timpul de gatire va fi mai lung, varza murata fiind mai tare.
2
Daca folositi un vas mai inalt, se poate aseza in mai multe straturi.