Varză cu afumătură la ceaun

de Rita Ilies in Porc, 18 Dec 2013 | 7847 vizualizari

 

A fost o zi mai specială pentru că am cules strugurii, ne-am bucurat de soare cum n-am făcut-o de mult, am băut și must, ce mai? Venise toamna cu adevărat. Așadar, la toate acestea se preta o tocană, ca-n duminicile ardelene petrecute la iarbă verde.
Să te-ntinzi pe-o pătură și să urmărești razele cernute printre frunzele de fag, să inspiri aerul proaspăt cu iz de jar și s-asculți cum se-ațâță focul sub ceaun... cam ăsta a fost filmul derulat ieri. :)
Și-o făcut Dăniloiu focu`, și-o umplut canceu` cu must... și-apoi o urmat partea interesantă: varza cu afumătură, făcută la ceaun. :))

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente:
  • o varză mare îndesată
  • un fir de cârnaț de casă
  • vreo 400 g costiță afumată
  • 1 l bulion de casă
  • două linguri bune de untură
  • două cepe albe
  • două cepe roșii
  • 1 ardei
  • 2 morcovi
  • 2 căței de usturoi de grădină
  • o roșie
  • 3 foi de dafin
  • 3-4 crenguțe de cimbru
  • o linguriță chimen
  • o linguriță măghiran
  • o lingură cu mărar verde tocat
  • două crenguțe de mărar
  • două linguri cu vegeta de casă
  • sare și piper după gust
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varză cu afumătură la ceaun:

Am pus untura în ceaunul încins, apoi legumele tăiate, exceptând varza, și le-am lăsat să sfârâie vreo 5 minute. Am amestecat din când în când.


Carnea tăiată bucăți mari am aruncat-o și pe ea în ceaun. Nu se uită chimenul și o foaie de dafin; ele se pun la început pentru a da aromă legumelor. Jumătate de litru de bulion se toarnă peste și se lasă toate să fiarbă la foc iute.


Între timp am tăiat varza în fâșii potrivite, apoi am împrăștiat-o în ceaun. Am pus și restul de bulion, condimentele și bineînțeles crenguțele deasupra.


Nu-i multă muncă. Atunci când gătești la ceaun ai nevoie doar de răbdare și de-o gustare până-i gata masa. :) Unii preferă și câte-o gură de horincă lângă. Eu m-am limitat la must. :)


Deși mâncărurile astea sunt cam grase, preparate sub altă formă, n-au niciun gust. Părerea mea!

Și-i gata masa! Pâinea de casă nu putea să lipsească, iar castraveciorii nici atât.


Poftă bună!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Varză cu afumătură la ceaun" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 10 %
299.99 lei
269.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (15)

Rocsi 1

18.12.2013, 21:41

Imi place tare mult

diaconta 1

19.12.2013, 16:53

oioioiiiiiiii ce-mi place asta

Constelatialeu 1

19.12.2013, 20:18

Valeuuuuuuuuuuu,ce bunatate aici..

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Cum se face mamaliga
  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

  • 27

    J

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Varza scazuta cu carne afumata