Varză à la Cluj

de Rita Ilies in Porc, 20 Dec 2013 | 1474 vizualizari

 

”Varza à la Cluj” pare să fie cea mai veche rețetă tipărită într-o carte de bucate a secolului al XVIII-lea. Ungurul Cserna András, istoric pasionat de gastronomie, a scris povestea bucătăriei ardelenești, în care a inclus și această extraordinară rețetă.
A căutat în manuscrise vechi, în scrisori și chiar în cărți poștale din secolele trecute, istoria ”Verzei à la Cluj”. Cea mai veche mențiune despre acest preparat apare în cartea maghiară ”Cărticica meșteșugului bucătăriei” scrisă de Kis Miklós, și care datează din anul 1695. În acea carte apare și rețeta sarmalelor, ca fiind un preparat pur românesc.
Se pare că etnologii și autorii cărților de bucate de altădată, considerau varza ca fiind cel mai bun aliment pentru un stomac sănătos, însă noi știm că varza este, de fapt, un aliment destul de greu digerabil. :)

Acestea fiind spuse, să trecem la treabă:

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente:
  • o varză murată mare
  • o cană cu moare de varză
  • 250 g orez cu bob rotund
  • 400 g carne de porc tăiată cubulețe ( de obicei se gătește cu carne tocată, însă nouă ne place să simțim carnea ) :)
  • un fir de cârnaț de casă
  • 3 cepe mari
  • 250 ml smântână de casă
  • 50 ml lapte
  • boia, sare și piper după gust
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varză à la Cluj:

Varza se taie julien și se călește timp de vreo oră, la foc mic.


Ceapa se taie cuburi și se călește împreună cu carnea. Se adaugă moarea de varză și condimentele, apoi se lasă să fiarbă ( se mai completează cu apă dacă este nevoie ).


Orezul se fierbe în apa cu sare.

Într-o tavă ( eu folosesc de obicei o cratiță de fontă pentru că dă un gust aparte mâncării și totodată, aceasta se gătește mult mai repede ), așezăm ingredientele în straturi. Începem cu stratul de varză, apoi cel de orez, ultimul strat fiind cel de tocăniță și felii de cârnați.


Continuăm să așezăm straturi, ultimul fiind cel de varză. La final, amestecăm smântâna cu laptele și o răsturnăm peste ultimul strat. Se dă la cuptor până când smântâna începe să se rumenească.


Se servește bineînțeles cu pită proaspătă de casă. :)


Poftă bună!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Varză à la Cluj" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (21)

simona72 1

21.12.2013, 13:56

mihaelar63 1

04.01.2014, 14:52

Buna ,varza asta ,, a noastra '' )

Rita Ilies 1

04.01.2014, 15:48

Bună, bună.

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert prajitura delicioasa zmeura
  • 19

    MI

  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salata cu mozzarella si pesto

ieri la 22:00

Desert inghetata straciatella pe bat

ieri la 20:58

Gris cu lapte

de RODIMUR 4

ieri la 20:44

Aperitiv ciuperci umplute cu ricotta, invelite in bacon

de Rocsi 9

ieri la 19:53

RETETA RECOMANDATA
Cotlet de porc rulat