Zacusca

de anaiordan in Zacusca, 12 Aug 2009 | 25483 vizualizari

 

Reteta de zacusca am luat-o de la Radu Anton Roman, dar am adaptat-o dupa gusturile mele. Radu Anton Roman foloseste rosii, gogosari rosii, ardei iute, usturoi si 2kg de ceapa, iar eu am folosit suc de rosii, ardei capia copt, 1kg de ceapa si fara ardei iute si usturoi (de el am uitat.....ar fi fost bun si cu el).

 

INGREDIENTE

  • 3 kg vinete (la mine au fost 10vinete-3.2kg)
  • 2 kg ardei capia rosu (la mine au fost 2.6kg...cum am pus in punga)
  • 1 kg ceapa (iarasi a fost 1.2kg..cum am pus in punga)
  • 2 l suc de rosii
  • 500 ml ulei (eu am folosit de masline)
  • sare - 2 linguri la 3 litri de zacusca
  • piper, boia dulce/picanta dupa gust
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca:

Am copt vinetele si ardeii, am copt intai vinetele pentru a le putea lasa sa se scurga de zeama cat se coc ardeii.


Am tocat ceapa la robot, apoi ardeii i-am tocat si pe iei la robot, si vinetele tot la fel le-am dat la robot pentru a mai scuti din timp.


Se pune la calit ceapa cu uleiul pana ce ceapa devine sticloasa, apoi se adauga sucul de rosii si se lasa cateva minute pana da in clocot. Cantitatea sucului de rosii se poate ajusta dupa cat de groasa vreti sa va iasa zacusca. Ar fi bine sa puneti doar un litru jumatate acum si dupa ce adaugati ardeii si vinetele sa mai puneti daca considerati ca e prea groasa. Eu am facut greseala sa il pun pe tot dupa ce s-a calit ceapa (ceapa a mai lasat si ea apa...) si a iesit un pic mai zemoasa, dar buna.


Dupa ce sucul a dat intr-un clocot se pun ardeii si vinetele tocate. Se lasa la fiert o ora la foc mic si se mai mesteca din cand in cand sa nu se lipeasca (eu am avut oala noua si nu mi s-a lipit...cred ca data viitoare nu voi mai avea noroc :D )


Cam cu 10 minute inainte de a stinge focul se adauga sarea, boiaua si piperul.


Eu am pus-o fierbinte in borcane. Borcanele erau reci si pentru a nu se sparge de la zacusca fierbinte le-am pus in apa calda in timp ce le-am umplut. Si am avut doar borcane mari de 800g si mi-au iesit 6...de fapt atatea aveam...cred ca ar fi iesit 7, ca restul l-am pus intr-o casoleta si parea a fi inca un borcan.



Pofta buna si succes in prepararea retetei de zacusca :)

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Vacuum Blender HB300RE

- 370 lei
2499.99 lei
2129.99 lei

Sandwich Maker

- 20 %
149.99 lei
119.99 lei

COMENTARII (13)

anaiordan 1

08.10.2009, 17:00

ce bine suna....eu vreau sa incerc sa pun peste in sos tomat...stiti cum sunt conservele alea pe piata...oricum...cred ca ar fi si mai bun ceva legume coapte

Swanheart 1

01.10.2010, 10:13

Arata bine! Astazi fac si eu cateva borcanele! Am tot facut pana acum, dar asa cat mancam de 2-3 ori din ea. Eu pun si ardei iute - iese putin picanta, si cateva frunze de dafin - ii da o aroma deosebita. Eu o bag in cuptor, pana iese uleiul la suprafata, si nu stropeste, nu trebuie amestecat in ea... Tin minte ca maica-mea o fierbea intr-o bucatarioara de vara pe soba, si ma punea sa stau langa cratita si amestec continuu - aveam senzatia ca stau acolo toata ziua, si nu mai fierbe nicicum zacusca...

Rodie 1

07.10.2010, 23:52

mananc zilnic zacusca, nu ma mai satur de ea. Sotul imi tot spune sa ma opresc dar este foarte buna!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

10630 puncte

Valclaudia

7220 puncte

Constelatialeu

6780 puncte

Bya Ralu

6210 puncte

mirela0911

5240 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tort cu mure, nuci si crema de vanilie

de oanapl 5

Tort cu mure,...

ieri la 20:08

Rulouri cu ton si masline

de oanapl 5

Rulouri cu ton si...

ieri la 19:56

Mini tarte spiralate cu legume

de oanapl 5

Mini tarte...

ieri la 19:50

Chec cu cacao si nuci

de Camelya 4

Chec cu cacao si...

ieri la 19:35

Briose cu vanilie

de dantes 4

Briose cu vanilie

ieri la 18:29