Zacusca cu bureti

de oanapl in Zacusca, 8 Oct 2017 | 2857 vizualizari

 

Deși e prima dată când pregătesc această rețetă acasă la mine, am pregătit de foarte multe ori, zacuscă, în copilărie (alături de mama și sora mea). Îmi amintesc că întâi coceam legumele, le curățam de coajă și abia apoi le tocam și le puneam la fiert. Inițial am vrut să le coc, dar fetița mea cea mică a răcit și a făcut febră toată ziua și cu o noapte înainte, astfel încât a trebuit să stau mai mult cu ea. 
Zacusca a ieșit la fel de bună, dar a fiert ceva mai mult. 
Pentru această rețetă m-am inspirat de la Rocsi și îi mulțumesc! :*

 

INGREDIENTE

  • 2,5 kg opintici (curățați)
  • 2 kg ceapă
  • 3 kg ardei kapia
  • 3 kg gogoșari
  • 500 g morcovi
  • 800 ml ulei
  • 650 g sos de roșii de casă
  • sare mare neiodată (pentru murături)
  • piper boabe
  • foi de dafin
Portii: 19
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca cu bureti:

Cureți opinticii de impurități, îi speli în 3-4 ape și îi pui la fiert într-o cratiță cu apă cât să-i cuprindă și o linguriță de sare. Cureți spuma care se ridică deasupra și lași la fiert bureții, la foc mijlociu, pentru aproximativ 30 de minute. Îi strecori și îi treci printr-un jet de apă rece. Îi scoți apoi, îi pui la scurs într-o sită, după care îi treci prin mașina de tocat sau robot.

Gogoșarii și kapia îi speli și le scoți cotoarele și toate semințele, îi tai felii apoi îi treci prin robot.

Ceapa o cureți, o speli și o tai în două. Într-o oală pui niște apă la fiert. Când clocotește pui ceapa și o opărești 3-4 minute pentru a ieși amăreala din ea. O scoți la răcorit și o treci prin robot.

Morcovii îi cureți de coajă și îi speli. Îi pui într-o cratiță și îi fierbi pe jumătate, apoi îi mărunțesti prin robot.


Într-o oala mare pui uleiul, adaugi ceapa și morcovii și îi înăbuși cca. 5 minute. Pui amestecul de ardei kapia cu gogoșari și lași să fiarbă la foc potrivit, timp în care învârți cu o lingură de lemn.

După ce a fiert circa o oră încorporezi bureții și sosul de roșii.


Amesteci bine să nu se prindă de fundul oalei.

Condimentezi cu sare după gust (eu am pus 4 linguri mari), boabe de piper și câteva foi de dafin.

Când a scăzut destul de bine (cam jumătate) și uleiul se alege la suprafață înseamnă că e gata zacusca.


Pui zacusca în borcane spălate și uscate în cuptor. Înfiletezi capacele la borcane. Borcanele le pui într-un vas larg și înalt pe fundul căruia ai pus un prosop. Torni apă în vas cât să ajungă până aproape de capace. Sterilizezi borcanele timp de 25-30 de minute din momentul în care apa a început să clocotească. Stingi focul, pui borcanele într-o pătură și le lași învelite până când se răcesc.

TIPS-URI

1

ideal ar fi să folosiți o oală mare de tuci. Eu nu am avut, astfel încât am folosit o oală mare de inox și am amestecat mereu, iar când a scăzut compoziția am transferat-o într-o oală cu interior ceramic de care nu se prindea compoziția.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca cu bureti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

4.7L Digital HingedLid

- 25 %
599.99 lei
449.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (23)

oanapl 1

09.10.2017, 21:08

Vă mulțumesc de aprecieri!

vasimur 1

09.10.2017, 22:22

xana 1

10.10.2017, 15:25

Arata foarte bine!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

Tabita _

11882 puncte

mihaelar63

10730 puncte

oanapl

9685 puncte

Rocsi

7318 puncte

Constelatialeu

6755 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Ciorba de miel reteta la ceaun
  • 04

    S

  • 05

    D

  • 06

    L

  • 07

    MA

  • 08

    MI

  • 09

    J

  • 10

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Mancare de cartofi noi cu fasole verde, la cuptor

de RODIMUR 7

ieri la 18:51

Salata cu mozzarella, rosii si oregano

ieri la 15:58

Salata de avocado cu ton

de Lau 9

pe 08.04 la 21:54

Desert prajitura cu crema de portocale de post

de Rocsi 9

pe 08.04 la 20:28

RETETA RECOMANDATA
Zacusca de ghebe