Zacusca cu bureti

de oanapl in Zacusca, 8 Oct 2017 | 11784 vizualizari

 

Deși e prima dată când pregătesc această rețetă acasă la mine, am pregătit de foarte multe ori, zacuscă, în copilărie (alături de mama și sora mea). Îmi amintesc că întâi coceam legumele, le curățam de coajă și abia apoi le tocam și le puneam la fiert. Inițial am vrut să le coc, dar fetița mea cea mică a răcit și a făcut febră toată ziua și cu o noapte înainte, astfel încât a trebuit să stau mai mult cu ea. 
Zacusca a ieșit la fel de bună, dar a fiert ceva mai mult. 
Pentru această rețetă m-am inspirat de la Rocsi și îi mulțumesc! :*

 

INGREDIENTE

  • 2,5 kg opintici (curățați)
  • 2 kg ceapă
  • 3 kg ardei kapia
  • 3 kg gogoșari
  • 500 g morcovi
  • 800 ml ulei
  • 650 g sos de roșii de casă
  • sare mare neiodată (pentru murături)
  • piper boabe
  • foi de dafin
Portii: 19
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca cu bureti:

Cureți opinticii de impurități, îi speli în 3-4 ape și îi pui la fiert într-o cratiță cu apă cât să-i cuprindă și o linguriță de sare. Cureți spuma care se ridică deasupra și lași la fiert bureții, la foc mijlociu, pentru aproximativ 30 de minute. Îi strecori și îi treci printr-un jet de apă rece. Îi scoți apoi, îi pui la scurs într-o sită, după care îi treci prin mașina de tocat sau robot.
Gogoșarii și kapia îi speli și le scoți cotoarele și toate semințele, îi tai felii apoi îi treci prin robot.
Ceapa o cureți, o speli și o tai în două. Într-o oală pui niște apă la fiert. Când clocotește pui ceapa și o opărești 3-4 minute pentru a ieși amăreala din ea. O scoți la răcorit și o treci prin robot.
Morcovii îi cureți de coajă și îi speli. Îi pui într-o cratiță și îi fierbi pe jumătate, apoi îi mărunțesti prin robot.
Într-o oala mare pui uleiul, adaugi ceapa și morcovii și îi înăbuși cca. 5 minute. Pui amestecul de ardei kapia cu gogoșari și lași să fiarbă la foc potrivit, timp în care învârți cu o lingură de lemn.
După ce a fiert circa o oră încorporezi bureții și sosul de roșii.

Amesteci bine să nu se prindă de fundul oalei.

Condimentezi cu sare după gust (eu am pus 4 linguri mari), boabe de piper și câteva foi de dafin.
Când a scăzut destul de bine (cam jumătate) și uleiul se alege la suprafață înseamnă că e gata zacusca.

Pui zacusca în borcane spălate și uscate în cuptor. Înfiletezi capacele la borcane. Borcanele le pui într-un vas larg și înalt pe fundul căruia ai pus un prosop. Torni apă în vas cât să ajungă până aproape de capace. Sterilizezi borcanele timp de 25-30 de minute din momentul în care apa a început să clocotească. Stingi focul, pui borcanele într-o pătură și le lași învelite până când se răcesc.

TIPS-URI

1

ideal ar fi să folosiți o oală mare de tuci. Eu nu am avut, astfel încât am folosit o oală mare de inox și am amestecat mereu, iar când a scăzut compoziția am transferat-o într-o oală cu interior ceramic de care nu se prindea compoziția.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca cu bureti" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Zacusca de vinete si ardei