Zeama de cocos in stil Basarabean

de Ksenya in Ciorbe, 20 Mar 2015 | 2126 vizualizari

 

Aceasta reteta am adus-o din Basarabia.O puteti intalni in fiecare restaurant deacolo.E extrem de apreciata mai ales dupa petreceri.E o alternativa a ciorbei de burta si a ciorbei de potroace.De mahmureala :)). Mai e un obicei in Basarabia, ca a 2-a zi dupa nunta ,cam pe la pranz se invita nasii de catre tineri la "zeama de cocos" si placinte,unde isi povestesc despre petrecerea de la nunta.Eu l-as denumi ca primul contact oficial intre fini si nasi. :)

 

INGREDIENTE

  • un cocos de tara pregatit si portionat
  • o ceapa mare sau 2 mai mici
  • 2 maini mari de taitei de casa pregatiti in casa si uscati
  • 2 morcovi
  • 4 rosii potrivite
  • 2 radacini patrunjel
  • 1 l bors de putina, de casa destul de acru
  • un buchetel de cimbru
  • marar ,patrunjel
  • sare
  • piper optional.
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zeama de cocos in stil Basarabean:

Se pune cucosul (asa ii zice) pregatit, in apa la fiert, cam doi litri cu o lingurita de sare. Se spumeste foarte bine, se micsoreaza flacara la minim. Se adauga ceapa intreaga si se fierbe acoperit cu capac cam atat cat sa intre furculita usor in carne la foc domol. Se scoate ceapa si se adauga legumele taiate bastonase mai groase. Se mai fierbe 30 minute, dupa care se scoate carnea si se adaugam rosiile oparite si curatate de pielita, lasam 5 minute la fiert, apoi adaugam borsul fiert separat, atat cat sa nu fie prea acru, dar sa simta prezenta lui. Aici depinde de bors cat de acru este. Daca borsul e acru "de-ti sare caciula" punem mai putin de un litru si lasam sa fiarba la foc mic inca 6-7 minute.


Intre timp fierbem taiteii separat cam 7 minute, ii scurgem si ii adaugam in zeama si mai lasam sa dea un clocot-doua. Oprim flacara, adaugam buchetelul de cimbru si acoperim cu capac si lasam cam 10 minute sa se aseze.


Se serveste cu marar si patrunjel tocat marunt. Obligatoriu cu turte, vin bun si voie buna.


Pofta mare!

 

TIPS-URI

1

Carnea de cocos se baga la cuptor pentru a se rumeni frumos cu un pic de ulei sare si piper, se serveste separat cu muraturi

Daca ti-a placut reteta noastra "Zeama de cocos in stil Basarabean" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

iri_iri 1

31.03.2015, 11:13

vasy16 1

27.02.2016, 21:55

ce bine arata

navidad_2017 1

04.01.2017, 03:52

Asta e specialitatea tatei (el e Basarabean!). O adoram toti din familie, chiar daca aici suntem nevoiti sa o acrim cu lamaie! Dar o facem intotdeauna numai cu cucos de tzara si neaparat cu "tokmagii" facuti in casa (ou + faina de grau).

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

10630 puncte

Valclaudia

7220 puncte

Constelatialeu

6780 puncte

Bya Ralu

6210 puncte

mirela0911

5240 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!