Ciorba de loboda cu zeama de varza, leustean, iaurt si smantana

de Lia_ in Ciorbe, 6 Iul 2014 | 18865 vizualizari

 

In Oltenia, si la vremea aceasta exista acest tip de loboda care creste pe o tulpina inalta. In vremea copilariei mele nu exista acest soi. Locuitorii de acolo imi place ca se misca si diversifica, in domeniul agriculturii sunt destul de bine informati, folosesc si internetul. Abia am terminat de mancat aceasta ciorba, dar maine daca m-ai intreba cu ce ciorba sa ma servesti la masa, ti-as cere tot ciorba de loboda, dupa ce te-am iscodit daca ai acrit-o cu zeama de varza, daca i-ai pus o jumatate de razor de leustean si daca ai dres-o cu jumatate smantana, jumatate iaurt. "Cireasa de pe ciorba" este ardeiul iutel (nu foarte iute de nu mai simti gustul), fara de care acestei ciorbe ii mai paleste din aura. M-a inspirat ciorba de cartofi a lui Babi care mi-a facut o pofta nebuna :P ...EDITEZ: am uitat sa precizez ca polonicul cel ciobit (l-am gasit in podul casei de la tara ... si cate minuni "vintage" mai zac pe acolo :x) l-am pus ca fitza maxima de prezentare :))

 

INGREDIENTE

  • 3 l supa de carne de pasare cu os sau apa fierbinte
  • 2 morcovi potriviti
  • 2 cepe medii
  • 2 linguri - ulei de floarea soarelui pentru calit legumele
  • 1/2 ardei gras daca e mare
  • 2-3 cartofi albi-fainosi potriviti
  • 1 dovlecel micut
  • 3-4 gaturi de sticla cu rosii de gradina pentru ciorbe, am avut! (sau 100ml suc de rosii proaspete la robot)
  • 400-500 g loboda
  • 1 l zeama de varza clara
  • 2 legaturi zdravene de leustean
  • sare
  • PENTRU DRES CIORBA
  • 200g smantana acra-fermentata
  • 200g iaurt
  • 2 galbenus de ou
  • ardei iute separat
  • OPTIONAL
  • 1 cub de (3x3 cm radacina de telina)-am uitat sa pun, dar erau suficient de multe deja
  • 1/2 legatura mica patrunjel (am pus)
Portii: 12
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de loboda cu zeama de varza, leustean, iaurt si smantana:

1. Pune apa rece intr-o oala incapatoare, cu o lingurita rasa de sare. Socotind de la primul clocot, am fiert pentru 20 de minute spate cu aripi de pui (era bine sa fi fost de la tara). Am scos apoi bucatile pe care le-am adaugat-o la o mancare de cartofi alaturi de alte parti ale puiului. N-am prea avut ce sa spumuiesc, dar tu spumuieste cu o paleta cu gauri, daca este cazul.

2. Speli bine morcovii, ii razui de coaja si ii tai cu cutitul cubulete. Cureti ceapa care daca e din sursa sigura nu o mai spal (am avut de la tara). Altfel o spal pt ca rotesc coaja in mana la decojit si cine stie ce animalute au traversat-o in timpul depozitarii. O fi vreo idiosincrazie de-a mea ... O tai cubulete. Incingi la foc mediu tigaia, incerci cu un cubulet de ceapa si cand sfaraie, pune cele tocate la calit 2-4 minute, pana ceapa devine sticloasa, galbuie, fara sa se arda.

3. Rastorni astea in zeama de la pui clocotinda si le fierbi cam 5-10 minute la foc mediu.

4. Dupa acest timp, taie ardeiul cubulete ca pe morcov si pune-l in zeama.

5. Spala cartofii bine, ii decojesti si ii tai cuburi de vreo 2.5-3cm. Ii pui in zeama si fierbi la foc molcom. Mai pui 1/2 lingurita de sare daca faci cu borsi in loc de zeama de varza. Pui acum si radacina de telina cubulete mici ca la morcov.

6. Dupa vreo 10 minute, spala si decojeste dovlecelul cel micut, taie-l in cuburi mari, ca pe cartof, si pune-l in oala. Isi are rolul, sa nu il sariti.

7. Spala loboda.

8. Dupa inca 10-15 minute, cartoful ar trebui sa fie fiert. Il incerci sa intre usor furculita in el si il gusti. Cand e gata cartoful, taie loboda fasii mari cam de 2.5-3cm.Pui in oala 3 sferturi din loboda, zeama de varza si o fierbi doar 4-5 minute la foc mic. daca zeama de varza nu e clara, o pui un pic mai devreme. Am o sursa de varza acra si vara, pun special si vand la piata. O tin in pivnita la butoi, mi-au spus.

9. Imediat dupa transa de loboda taie leusteanul si pui doar jumatate, sa apuce cateva clocote.

10. Opresti focul. Pui restul de loboda. Loboda se va opari imediat, nu se pastreaza verde viu, nici nu o mai deosebesti de restul. Pentru ca aceasta ciorba nu o consumam intr-o singura zi, eu o impart in doua si dreg oala cu smantana, in ziua in care consum, pentru ca nu imi place aspectul de branzit. Am citit un tips la Adi Hadean, cum ca daca amestecam smantana cu putin din cea dulce, nu mai branzeste. N-am avut si n-am probat. Imi spuneti si mie.

11. Daca am impartit-o in doua ciorba pt zile diferite, am pus intr-un castron adanc 100g smantana, 100g iaurt si 1 galbenus si am omogenizat cu telul para ca sa nu ramana bulgari de iaurt. Am diluat cu 1/2 cana zeama din ciorba ca sa le imprietenesc si am turnat in ciorba amestecul. Deasupra presari restul de leustean tocat si daca vrei si putin patrunjel verde tocat.

Sa va fie de folos!

TIPS-URI

1

Nu este obligatorie zeama de carne, dar e mai buna asa.

2

Nu va complicati sa o dregeti in zile diferite, asa cum am propus, daca sunteti oameni ocupati. Nu este nici un capat de tara aspectul acesta cu branzitul smantanii (pe a doua zi) ... si in plus, depinde mult de calitatea smantanii, nu se branzeste obligatoriu si daca da, este marunt si dispersat, poate nimeni nu baga de seama :P

3

"Cireasa de pe ciorba" este ardeiul iutel (nu foarte iute de nu mai simti gustul), fara de care acestei ciorbe ii mai paleste din aura.

4

Cantitatea sa o ajustati nevoilor voastre.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de loboda cu zeama de varza, leustean, iaurt si smantana" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (35)

Rahela Velicu 1

23.02.2018, 14:42

Ce bine arata!

Sidy 1

11.04.2018, 07:11

Zau ca ar fi buna o strachina cu ciorba gustoasa din aceasta !

abstract01 1

07.08.2020, 22:49

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Ciorba olteneasca de loboda