Ciorba de varza dulce, cu rasol afumat de porc

de RODIMUR in Ciorbe, 6 Oct 2018 | 292 vizualizari

 

Ca să diversific puțin meniul, ieri mi-am propus să fac o ciorbă de varză dulce, cu rasol afumat de porc, dar nu după rețeta ardelenească, ci una adaptată, moldovenească, fără rântaș și smântână, ci cu borș natural.
A ieșit o bunătate de ciorbiță, consistentă, acrișoară și cu un gust plăcut de afumătură.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de ciorbă.

 

INGREDIENTE

  • 1,2 kg de rasol afumat de porc
  • 1 varză mică
  • 2 morcovi mari
  • 3 pătrunjei medii
  • 1/4 țelină
  • 2 cartofi roz mari
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ardei capia
  • 2 cepe medii
  • 4 căței de usturoi
  • 1 roșie mare
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • ulei de floarea soarelui pentru călit legumele
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 1 l borș natural
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de varza dulce, cu rasol afumat de porc:

Mai întâi se spală bine rasolul, se porționează și se pune la fiert, cu 3 litri de apă rece. Se spumuiește când este cazul și se completează cu apă, când scade.


Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.


Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, după care se taie julienne și se călesc, peste ceapă și usturoi.


Se curăță morcovii, pătrunjeii și țelina, se spală, se dau pe răzătoarea mare și se călesc de asemenea.


Se spală roșia, se taie cubulețe și se călește cu toate celelalte legume.


Se curăță varza de frunzele exterioare, de cotor și de nervurile tari, se spală și se taie fideluță.


Se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe.


Când rasolul este aproape fiert, se strecoară zeama și se pune la fiert cu cartofii, pentru 15 minute, după care se adaugă și varza tăiată fideluță și se lasă ciorba să fiarbă încă 10-15 minute.


Când rasolul fiert s-a răcit, se taie în bucăți potrivit de mari și se adaugă în oala de ciorbă.


Se adaugă în ciorbă legumele călite, iar după două-trei clocote se adaugă borșul și se condimentează cu: sare, piper și cimbru.


Se aleg, se spală și se taie mărunt frunzele de pătrunjel care se adaugă în ciorbă, atunci când este gata.


Se servește caldă, după ce ”s-a odihnit” 10-15 minute, eventual cu ardei iuți, proaspeți, sau murați.


 

TIPS-URI

1

Legumele trebuie călite ușor (ca să se înmoaie, nu să se ardă) în ulei suficient și la foc mic.

2

Porționați rasolul, ca să fiarbă mai ușor și mai repede.

3

Varza proaspătă fierbe în 15-20 de minute, așa că aveți grijă când o veți adăuga în oală.

4

După ce fierbe și se răcește, rasolul trebuie ales și porționat, dar în bucăți nu prea mari. Ar fi neplăcut să tăiați cu cuțitul bucățile mari de carne din ciorbă.

5

Borșul se adaugă înainte de ultimele două-trei clocote.

6

Presărați pătrunjelul la sfârșit, când ciorba este gata.

7

Înainte de servire, ciorba trebuie să se ”odihnească” 10-15 minute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de varza dulce, cu rasol afumat de porc" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (27)

RODIMUR 1

07.10.2018, 21:20

Mulțumesc, Adi!

dantes 1

10.10.2018, 11:21

Buna!

RODIMUR 1

10.10.2018, 11:35

Îți mulțumesc frumos, Dantes, pentru apreciere!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Adinuta san

10080 puncte

mirela0911

6160 puncte

Rocsi

5870 puncte

Rahela Velicu

5330 puncte

RODIMUR

4920 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Ciorba de loboda cu ochi romanesc
  • 16

    MA

  • 17

    MI

  • 18

    J

  • 19

    V

  • 20

    S

  • 21

    D

  • 22

    L

RETETA RECOMANDATA
Ciorba de dovlecei a la grec