Cranțuri cu mieji de seminte de floarea soarelui

de Ina in Dulciuri, 5 Sep 2015 | 2427 vizualizari

 

Stiind ca am drum lung de parcurs cu trenul la Sighisoara ( cca 10 ore ) si ca n-am sa pot duce in bagaje o prajitura, m-am gandit sa prepar pentru bucatarasi niste "crănțănele" si se pare ca am ales bine, intrucat s-au evaporat rapid si mi s-a solicitat si reteta.
Este o reteta extrem de simpla, dar care necesita atentie si rapiditate in miscari :)
Poza buna de final nu prea am ca am uitat sa fac :D, dar stiu ca reteta mea e "garantata" de cei ce-au gustat produsul finit :X :))))

 

INGREDIENTE

  • 1000 g zahar
  • 1000 g mieji de seminte de floarea soarelui ( eu am avut o punga luata de la plafar )

Cranturile servite la Sighisoara erau facute cu 800 g mieji de seminte + 200 g alune nesarate, prajite . Ideea este sa folositi cantitatile 1:1 iar pentru inceput este suficient sa incercati cu 200 g zahar : 200 g seminte :)

Portii: 70
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cranțuri cu mieji de seminte de floarea soarelui:

Miejii de seminte de floarea soarelui i-am prajit intai, tinandu-i cca 10 minute la microunde ( reprize a cate 3-4 minute ). Operatiunea se poate face si pe aragaz, amestecand continuu pentru uniformizare.


Punem zaharul la topit, intr-un vas incapator ( sa aiba loc si semintele, ulterior ) , la foc mic. Amestecam continuu pentru a nu se arde , pana se lichefiaza bine si devine aramiu ( aveti grija sa nu fumege, acesta fiind semn ca se arde zaharul ) .


Cand zaharul este perfect lichid adaugam miejii de seminte de floarea soarelui ( si eventual alunele prajite si tocate marunt ), amestecand totul rapid pentru ca acestea sa se acopere uniform cu sirop.


Amestecam totul inca 1-2 minute pe foc ( se va simti in camera un miros irezistibil :X ), apoi turnam amestecul rapid pe o bucata de folie de aluminiu si-l intindem cat mai uniform, ajutandu-ne de dosul unei linguri. Intindem rapid, intrucat se intareste la fel de rapid . Avand o cantitate destul de mare si temandu-ma ca nu am timp sa intind totul doar cu lingura, m-am folosit de o alta folie de aluminiu cu care am acoperit amestecul, apoi am intins totul cu sucitorul / placintarul/ facaletul :)) . Mi-a fost insa destul de greu sa dezlipesc folia de aluminiu, la asa cantitate de crantanele :))


Dupa ce dezlipim folia de aluminiu portionam cranturile cat inca amestecul este caldut, altfel nu vom putea taia bucati egale, acestea vor fi casante si se vor portiona neuniform . ( Oricum, gustul nu se va schimba, deci se vor "topi" si inegale :)))) ).


Spor si pofta sa aveti !

 

TIPS-URI

1

Nu adaugati semintele cat zaharul nu este complet topit, intrucat vor ramane bucati de zahar tari pe care nu le veti putea sparge in dinti.

2

Incercati sa adaugati cat de multe seminte puteti in zaharul caramel, in caz contrar ( daca aveti prea mult zahar fata de cantitatea de seminte ) , cranturile vor iesi destul de tari si nu se vor sfarma usor la masticatie .

3

Din cantitatile date mi-au iesit 70 bucati de cca 20 cm2 fiecare :)))

4

Cand eram copii, tatal meu ( Dumnezeu sa-l ierte! ) ne facea cu seminte prajite de in :X O nebunie si alea , incercati-le! :X

Daca ti-a placut reteta noastra "Cranțuri cu mieji de seminte de floarea soarelui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (27)

Gicuta69 1

07.09.2015, 07:24

mihaelar63 1

07.09.2015, 13:21

Bune cranturile Nu mai intru cu tine la competitie . Deci secretul este iutala de mana si... atentia

Ina 1

07.09.2015, 18:04

Pai daca arzi zaharul ies amare, daca nu intinzi foaia repede si sa ai timp si s-o tai calda, iti ies bucati neuniforme
Cat despre competitie, nici eu nu ma bag cu tine la muulte )

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Zacusca cu ciuperci
  • 15

    V

  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

RETETA RECOMANDATA
Tort / inima cu mousse de mure si crantz