Cranțuri cu mieji de seminte de floarea soarelui

de Ina in Dulciuri, 5 Sep 2015 | 14150 vizualizari

 

Stiind ca am drum lung de parcurs cu trenul la Sighisoara ( cca 10 ore ) si ca n-am sa pot duce in bagaje o prajitura, m-am gandit sa prepar pentru bucatarasi niste "crănțănele" si se pare ca am ales bine, intrucat s-au evaporat rapid si mi s-a solicitat si reteta.
Este o reteta extrem de simpla, dar care necesita atentie si rapiditate in miscari :)
Poza buna de final nu prea am ca am uitat sa fac :D, dar stiu ca reteta mea e "garantata" de cei ce-au gustat produsul finit :X :))))

 

INGREDIENTE

  • 1000 g zahar
  • 1000 g mieji de seminte de floarea soarelui ( eu am avut o punga luata de la plafar )

Cranturile servite la Sighisoara erau facute cu 800 g mieji de seminte + 200 g alune nesarate, prajite . Ideea este sa folositi cantitatile 1:1 iar pentru inceput este suficient sa incercati cu 200 g zahar : 200 g seminte :)

Portii: 70
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cranțuri cu mieji de seminte de floarea soarelui:

Miejii de seminte de floarea soarelui i-am prajit intai, tinandu-i cca 10 minute la microunde ( reprize a cate 3-4 minute ). Operatiunea se poate face si pe aragaz, amestecand continuu pentru uniformizare. 

Punem zaharul la topit, intr-un vas incapator ( sa aiba loc si semintele, ulterior ) , la foc mic. Amestecam continuu pentru a nu se arde , pana se lichefiaza bine si devine aramiu ( aveti grija sa nu fumege, acesta fiind semn ca se arde zaharul ) .

Cand zaharul este perfect lichid adaugam miejii de seminte de floarea soarelui ( si eventual alunele prajite si tocate marunt ), amestecand totul  rapid pentru ca acestea sa se acopere uniform cu sirop.

Amestecam totul inca 1-2 minute  pe foc ( se va simti in camera un miros irezistibil :X ),  apoi turnam amestecul rapid  pe o bucata de folie de aluminiu si-l intindem cat mai uniform, ajutandu-ne de dosul unei linguri. Intindem rapid, intrucat se intareste la fel de rapid . Avand o cantitate destul de mare si temandu-ma ca nu am timp sa intind totul doar cu lingura, m-am folosit de o alta folie de aluminiu cu care am acoperit amestecul, apoi am intins totul cu sucitorul / placintarul/ facaletul :)) . Mi-a fost insa destul de greu sa dezlipesc folia de aluminiu, la asa cantitate de crantanele :)) 

Dupa ce dezlipim folia de aluminiu portionam cranturile cat inca amestecul este caldut, altfel nu vom putea taia bucati egale, acestea vor fi casante si se vor portiona neuniform . ( Oricum, gustul nu se va schimba, deci se vor "topi" si inegale :))))   ).

Spor si pofta sa aveti !

TIPS-URI

1

Nu adaugati semintele cat zaharul nu este complet topit, intrucat vor ramane bucati de zahar tari pe care nu le veti putea sparge in dinti.

2

Incercati sa adaugati cat de multe seminte puteti in zaharul caramel, in caz contrar ( daca aveti prea mult zahar fata de cantitatea de seminte ) , cranturile vor iesi destul de tari si nu se vor sfarma usor la masticatie .

3

Din cantitatile date mi-au iesit 70 bucati de cca 20 cm2 fiecare :)))

4

Cand eram copii, tatal meu ( Dumnezeu sa-l ierte! ) ne facea cu seminte prajite de in :X O nebunie si alea , incercati-le! :X

Daca ti-a placut reteta noastra "Cranțuri cu mieji de seminte de floarea soarelui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (27)

Gicuta 1

07.09.2015, 07:24

mihaelar63 1

07.09.2015, 13:21

Bune cranturile Nu mai intru cu tine la competitie . Deci secretul este iutala de mana si... atentia

Ina 1

07.09.2015, 18:04

Pai daca arzi zaharul ies amare, daca nu intinzi foaia repede si sa ai timp si s-o tai calda, iti ies bucati neuniforme
Cat despre competitie, nici eu nu ma bag cu tine la muulte )

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Tort / inima cu mousse de mure si crantz