Cum se face pasta de zahar

de adnia in Dulciuri, 30 Ian 2013 | 14164 vizualizari

 

Ei, dragii mei, dac-ati sti voi de cat timp tot incerc sa realizez acest tutorial!Dar acum iata ca i-a venit timpul sa vada lumina internetului, mai ales ca am si capatat experienta, zic eu, in cei trei anisori de cand o folosesc in fel si chip!
Trebuie sa va spun de pe acum ca aceasta nu este prima reteta de pasta de zahar pe care am incercat-o, dar cu siguranta este ultima, deoarece sunt extrem de multumita de cum se comporta!
Asadar, sa nu mai lungim vorba:

 

INGREDIENTE

  • pt. 1 portie pasta de zahar (aprox 800 gr) avem nevoie de:
  • - 5 gr. gelatina granule
  • -60 ml apa rece
  • -2 linguri miere (eu am folosit orice tip de miere, fara preferinte)
  • -50 gr. ulei de palmier, daca se afla in stare solida/55,5 ml ulei, daca se afla in stare lichida
  • -50 gr. amidon
  • -600-700 gr. zahar pudra
  • -esenta de migdale (optional)
Portii: 1
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cum se face pasta de zahar:

Intai incepem prin a hidrata gelatina in apa rece. Intre timp, cernem bine zaharul pudra (spun asta deoarece chiar daca este cumparat din comert ca fiind pudra, el mai are cristale nemacinate si care strica pasta..plus ca sunt inestetice).

Dupa hidratarea gelatinei, o punem la topit intr-o craticioara (fie la foc mic, fie pe baie de aburi), impreuna cu mierea (atentie...doar pana ce se dizolva; lichidul nu trebuie sa depaseasca 40 grade, pt. ca mierea sa nu devina toxica, iar gelatina sa nu-si piarda elasticitatea). De acum se ia de pe foc si se poate adauga esenta, daca dorim. Incepem sa adaugam cate putin din zaharul pudra cernut si amestecam cu grija, sa obtinem o compozitie omogena, fara cocoloase. Operatiunea se repeta pana cand compozitia se ingroasa destul de mult cat sa nu mai putem amesteca bine cu lingura.

Este momentul sa turnam zaharul ramas intr-un bol mare, sa facem o gropita in mijlocul lui, unde vom turna compozitia de mai sus. O lasam cateva minute sa se raceasca bine si sa mai intareasca putin, dupa care incepem s-o framantam cu zahar, ca pe o coca obisnuita. Pasta este gata in momentul in care devine un aluat elastic care nu se mai lipeste de maini sau de vas, este usor modelabila, ca o plastilina moale. (testul se poate face asa: lasam urme cu degetul in aluat, iar daca acesta nu-si revine imediat la forma initiala, pasta se poate utiliza).

Pasta se intinde foarte usor cu sucitorul, pe blatul uns cu ulei de palmier (daca vi se pare mai usor, puteti folosi si amidon, dar acesta usuca mai repede pasta, si se imprastie pe toata masa) si se comporta exact ca o coca.

Pt. a imbraca un tort , acesta trebuie uns in prealabil cu putin unt (untul are rolul de a "rezolva" imperfectiunile tortului, de a izola cremele, astfel incat umezeala sa nu intre in contact cu pasta, topind-o in timp, si de a ajuta pasta sa se lipeasca mai bine de intregul tort).

Acestea fiind gata pregatite, nu ne mai ramane dacat sa luam foaia de pasta de zahar de pe blat si s-o asezam pe tort, ca o paturica, s-o nivelam bine cu mainile, astfel incat aceasta sa se lipeasca si sa se muleze bine pe tort, apoi taiem surplusul de pasta din jurul tortului..si e gata!

Resturile de pasta de zahar se pastreaza in folii de plastic , sau in pungi inchise ermetic (vid), la racoare. Pt. reutilizare, nu e nevoie decat sa aducem pasta la temperatura camerei (se poate pune cca 2 ore pe calorifer), dupa care se framanta bine (la inceput va fi usor sfaramicioasa, dar isi va reveni, sub actiunea caldurii mainilor). Eventual, se pot umezi putin mainile cu cateva picaturi ulei de palmier, dar nu mai mult.

P.S. o portie de pasta de zahar ajunge pt. imbracarea unui tort micut, de max 2 kg.

Succes si  nu uitati ca va stau la dispozitie pt. sugestii, lamuriri, comentarii, etc! (pozele sunt ordonate in colaj in sensul acelor de ceasornic)

Daca ti-a placut reteta noastra "Cum se face pasta de zahar" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (16)

diana_k 1

02.02.2013, 21:07

frumos explicat, felicitari pentru rabdare

simona72 1

18.03.2013, 12:53

felicitari, eu am incercat o singura data si am renuntat, dar daca voi avea nevoie cu siguranta o voi incerca pe a ta

adnia 1

22.03.2013, 19:35

daca te hotarasti, sa-mi spui si mie cum iti iese!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cheesecake cu fructul pasiunii

ieri la 18:49

Gogosi pufoase, reteta mamei

de laura_n 7

ieri la 17:06

Tort sarat cu mazare si crema de branza, un aperitiv festiv si gustos

de Rocsi 9

pe 17.04 la 21:00

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Pasta de zahar