Desert flan/budinca cu prune uscate - Far Breton

de Catalina L in Dulciuri, 17 Dec 2017 | 5713 vizualizari

 

Flan cu prune uscate sau Far Breton este un desert frantuzesc tipic al regiunii Bretagna. 
Seamana  cu prajitura clafoutis, de aceea se poate face cu visine, cirese, caise sau cu prune proaspete.
Cea mai cunoscuta este varianta cu prune uscate dar trebuie amintit ca la origine reteta era simpla fara fructe. Continea numai: oua, zahar, faina si lapte. Era deci un desert ieftin in care s-a adaugat apoi fructe uscate ( prune sau stafide ) si rom.
Va propun o varianta de lux, inspirata de la reteta celebrului patisier francez Christophe Michalak.
https://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/11/flan-cu-prune-uscate-sau-far-breton.html

 

INGREDIENTE

  • 200 g de prune uscate
  • 400 g de apa
  • 10 g de ceai verde bio matcha

Pentru flan:

  • 500 ml de lapte de calitate BIO sau adevarat
  • 1 pastaie de vanilie de Madagascar
  • 100 g de oua (2 oua)
  • 1 lingura de rom
  • 100 g de zahar
  • 100 g de faina
  • un pic de floare de sare
  • 20 g unt rece (semi-sarat daca aveti)
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert flan/budinca cu prune uscate - Far Breton:

O seara inainte: Taiati prunele in 4.

Puneti apa la fiert, adaugati ceaiul si infuzati-l timp de 3 minute.

Turnati-l fierbinte peste prunele taiate si lasati sa se macereze peste noapte.

Dimineata scurgeti prunele si dati deoparte.

Incalziti cuptorul la 180°C.

Ungeti bine cu unt un vas pentru cuptor (20/30 cm).

Puneti un pic de zahar si imprastiati-l pe toata suprafata.

Cu un prosop de hartie curatati marginile vasului spre bord.

Asezati pe fund prunele (pastrati cateva pentru decorul final).

Turnati laptele rece intr-o oala adanca. Taiati pastaia de vanilie in lungime si recuperati miezul cu un cutit.

Puneti pastaia curata si miezul recuperat in laptele rece.

Aduceti la fierbere, luati de pe foc si lasati 10 minute sa se parfumeze bine.

Intre timp frecati ouale cu zaharul, romul si faina - la robot.

Turnati deasupra laptele fierbinte, amestecand in continuu.

Compozitia obtinuta o varsati peste prune.

Dati la cuptor timp de 40 minute. 

Scoateti flanul si lasati sa se raceasca.

Decorati cu pastaia de vanilie si cu prunele rezervate.

Taiati in portii. Este bun atat caldut cat si foarte rece.

Se pastreaza la rece.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert flan/budinca cu prune uscate - Far Breton" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Prajitura semiparfe