Lichiu cu smantana si pere

de RuxyRux in Dulciuri, 27 Oct 2016 | 4008 vizualizari

 

Visez adesea ca ma intorc in casa bunicii mele dragi, o vad aievea crosetand macrameuri cu ochelarii pe nas, cu cartea sfanta in fata, pare atat de buna si de blanda si ma intampina cu un zambet blajin....intr-o clipa imi inunda simturile dinspre bucatarie un miros dulce, de  bun , delicios, cum numai din mainile ei ar putea sa iasa si nu poate  fi altceva decat lichiu, lichisor sau hencles cum i se spune in Ardeal, una din prajiturile care mi-au marcat si incantat copilaria.
Din pacate nu am reteta ei si-am incercat de nenumarate ori sa o gasesc....insa cred ca oricat mi-as dori , singura care s-ar apropia de adevar ar fi cea din amintirile mele, un blat fin, subtire, o crema de smantana dulce si pere moi parfumate de toamna...incredibil desert.
Dedic aceasta reteta tuturor celor ce-si iubesc bunicile si le pastreaza pentru totdeauna in suflet!

 

INGREDIENTE

  • 675 gr. faina
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri pline de smantana
  • 200 ml lapte dulce
  • 6 linguri lapte condensat( jumatate de cutie de 300 ml)
  • 1 plic si jumatate de drojdie
  • vanilie
  • un praf de sare
  • 100 gr. unt

Crema:

  • 10 linguri pline smantana grasa( la temperatura camerei)
  • 6 linguri lapte condensat
  • 3 galbenusuri
  • 2 linguri gris
  • vanilie
  • 5 pere sau 6 de toamna moi zemoase.
  • 1 ou mare batut pentru glazura
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Lichiu cu smantana si pere:

Din aceasta cantitate eu am facut o tava( tava mare de cuptor, atipica), voi puteti imparti blatul in doua bucati si sa intindeti aluatul subtire la dimensiunea tavii pe care doriti sa o folositi.

Am cernut faina, am pus drojdia in mijloc, galbenusurile pe margine si praful de sare.

Intr-un ibric larg am pus laptele, in el am topit untul, am pus smantana si laptele condensat, apoi vanilia. Lichidul trebuie sa fie cald nu fierbinte.

Turnam compozitia lichida si framantam aluatul timp de zece minute, apoi il acoperim si-l lasam la loc cald pana isi dubleaza volumul.

Am tapetat tava de cuptor cu foaie de copt.

Aluatul l-am intins cat am putut de mult la dimensiunea tavii ( pe o foaie pergament)si l-am asezat in tava.

Compozitia se prepara usor amestecand ingredientele. Am intins  umplutura pe foaia de aluat si am pus deasupra perele feliate. Cu o pensula glazuram peste tot cu un ou bine batut.

Am copt lichiul la 170 grade pana s-a rumenit...aveti grija si nu-l lasati prea mult deoarece daca se arde se poate intari baza.

Daca va place scortisoara in combinatie cu perele puneti deasupra inainte de cuptor.

TIPS-URI

1

Va sfatuiesc sa puneti mai multe pere sa umpleti toata suprafata

Daca ti-a placut reteta noastra "Lichiu cu smantana si pere" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (30)

RuxyRux 1

29.10.2016, 22:49

Multumesc mult Cata! Esti o draguta!

Oana 1

31.10.2016, 14:02

Ce frumos ai scris!

RuxyRux 1

31.10.2016, 19:48

Multumesc scumpa mea Oana!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta gustoasa de pasca fara aluat, cu fistic si fulgi de ciocolata

ieri la 12:38

Prajitura cu banane si mere - Un desert rapid si aromat

de oanapl 7

pe 14.04 la 21:13

Reteta de desert rapid cu mandarine si ciocolata

pe 14.04 la 14:24

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

pe 14.04 la 11:37

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Desert pandispan glazurat, economic, din albusuri