Mancarica de bob

de anisoara in Mancaruri de post, 27 Feb 2010 | 18430 vizualizari

 

La noi in Moldova aceasta mincarica se gateste la mesele de sarbatori in zilele de post. Este o reteta foarte veche – s-a transmis din generatie in generatie.

 

INGREDIENTE

  • 0.5 kg de bob
  • 4-5 bucati de  cepe albe
  • 1 capatina de usuturoi mare
  • sare
  • piper negru
  • 5 linguri de piure  de tomate
  • 1 lingurita rasa  de zahar 
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mancarica de bob:

Se spala bine bobul sub apa curgatoare. Se toarna intr-o cratita si se umple cu apa rece . Se lasa bobul la inmuiat- la unflat, cca 4 ore sau pe noapte.


Dupa ce s-a umflat bobul , e necesar sa-l curatati de coaja. Este o procedura migaioasa, dar daca o sa rugati sa va ajute copiii, o sa reusiti sa-l curati repede. Se curata bine cu un cutitas micut.


Dupa aceasta se rastoarna intr.-un vas cu fundul lat , se acopera cu apa rece cu 1.5 cm deasupra lui si se pune la fiert. De calitatea apei depinde foarte mult rezultatul final. Bobul se fierbe cu apa de izvor, de la fintina, apa foarte curata. Eu l-am fiert cu apa minerala degazata. Cu cit apa este mai moale , mai pura ,cu atit el este mai gustos. Daca apa contine multe saruri bobul se impietreste si nu se inmoaie.


De la inceput se urmareste , sa fie scoasa toata spuma..Cind incepe sa fiarba se adauga citiva catei de usturoi, si o ceapa alba curatata si foarte putina sare. Din cind in cind se amesteca cu o lingura de lemn si se fierbe pina tot bobul capata o forma de piureu.


Aceasta cantitate de bob se fierbe la un foc domol timp de 40 minute o ora.


Dupa aceasta se lasa putin sa se raceasca si se trece de 2 ori prin sita cu gauri mai mari.


Se adauga usturoiul cu sare pisat foarte marunt, putin piper negru macinat si se amesteca foarte bine sau se poate mixa cu mixerul.se toarna in farfurii cind este calduta . Se lasa sa se prinda, cca 2-4 ore.


Separat se prajeste i multa ceapa taiata marunt cu sos de tomate amestecat cu o picatura de zahar si se toarna prin farfurii peste bobul intarit. Inainte de a fi servit la masa se taie cu cutitul in cubuirele.


Bobul preparat astfel se pastreaza la rece pina la 7 zile. Este o mincare foarte gustoasa si va recomand se preparati aceasta mincarica.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Mancarica de bob" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (14)

ANCA 1

28.02.2010, 19:58

se vede, dar eu nu am mai vazut/auzit, si nu stiu ce e, nu-l identific..sigur p-aici ii zice altfel..

FlyingRoo 1

22.04.2010, 05:05

Bobul, cum este cunoscut in Ro, este ceea ce pe la altii se numeste fasole Fava sau fasole lata (Vicia faba) - fava un italiana inseamna "lata". Are inclusiv folosinte medicale, regleaza hipertensiunea si se pare ca ajuta cu boala Parkinson. Uneori i se mai spune si Viagra vegetala!

Pentru a vedea mai multe poze urmati linkul:

http://en.wikipedia.org/wiki/Vicia_faba

Julie 1

24.05.2010, 08:34

aaa! bob! Fetelor, mai asteptati putin , ca va gatesc eu cu bob si o sa postez si poze ! Soacra mea cultiva bob in gradina de vreo 5 ani.Acum a inceput sa lege pastaia.Putintica rabdare!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

6130 puncte

AnaDavid

5540 puncte

Constelatialeu

5390 puncte

oanapl

5240 puncte

mihaelar63

5040 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert prajitura cu gutui
  • 14

    S

  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Mancarica de ghebe