Mere coapte

de portiadelumina in Dulciuri, 7 Oct 2014 | 1701 vizualizari

 

Cum dă frigul şi apar ploile de toamnă şi n-ai ce face într-o zi în care aveai ceva planificat pe-afară, fie te uiţi la televizor (ceea ce nu e cazul meu) fie îţi aduci aminte de copilărie şi de gusturile ei. Drept pentru care, stângaci, desigur, când nu eşti decât vizitator prin bucătărie, te apuci de încropit ceva dulce, dar fără să te coplici, căci apoi cu greu mai ieşi la liman.
Desigur, introducerea mea trebuia să fie despre preparat, dar cum nu prea e un preparat, decât văzut din spaţiu, am zis să umplu şi eu pagina cu ceva.
Merele coapte sunt delicioase, combinaţiile fiind multiple, după cum îşi închipuie fiecare ori după ingredientele aflate la îndemână.
p.s Poza finală e "fleaşcă", deja înainte de a prinde un pic de lumină naturală am stat să mănânc două mere, fierbinţi, aşa că... .

 

INGREDIENTE

  • 5 mere (eventual diverse soiuri)
  • 10 gr unt
  • 50 gr stafide
  • 5 liguriţe zahăr vanilat (vanilie, după caz, dar mai puţin)
  • 2 linguriţe scorţişoară
  • esenţă rom
  • un pahar 100 ml vin alb
  • miez nucă
Portii: 2
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mere coapte:

E foarte simplu (de vorbit). Merele le-am scobit şi le-am curăţat de cotor şi seminţe fără a pătrunde mărul până jos. În scobitură am pus câte un pic de unt, stafide (înmuiate în esenţă de rom cu juma de oră înainte), miez de nucă, scorţişoară şi zahăr vanilat.


Am aşezat merele într-un vas de yena şi am pregătit vinul (îndulcit) pe care l-am adăugat pe fundul vasului, evitând în acest fel lipirea merelor şi favorizând păstrarea lor cu zeamă în ele. Am dat vazul la cuptor (întâi acoperit) şi cu 5 minute înainte de terminare am descoperit vazul pentru a permite coacerea (rumenirea).


Le-am scos de la cuptor, le-am pudrat foarte puţin cu zahăr pudră sau scorţişoară şi le-am mâncat. Simplu, nu?


Poftă bună!

 

TIPS-URI

1

pentru evitarea oxidării merelor se poate folosi zeama de lămâie

Daca ti-a placut reteta noastra "Mere coapte" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (82)

portiadelumina 1

09.10.2014, 06:06

Adică, Miha, nici glume bune nu fac de obicei?

Ligia Bxl 1

09.10.2014, 10:03

eu nu prea am amintiri din astea cu mere pe la sobe ptr ca am trait la oras cu bunici cu tot,si cum se spune noi cumparam pana cand si patrunjelul ca doar nu ne crestea pe bloc,dar imi inchipui cum e o iarna plina de zapada si cu iz de mere coapte cu scortisoara,immmm

dantes 1

10.10.2014, 07:52

Foarte bune!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

14800 puncte

Camelya

10120 puncte

Lau

Lau 9

8870 puncte

mirela0911

8470 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!