Pateu cu ficat de pui

de Lia_ in Aperitive / Garnituri, 30 Aug 2013 | 33377 vizualizari

 

Am ajuns sa-l fac si pe-asta la ideea sotului meu care a cumparat acesti ficatei fosti congelati (de-aia sunt asa labartati cred).
Ideea n-a fost deloc rea, deoarece numai cand vad ca un pateu cumparat are cativa ani garantie, dintr-odata nu-mi mai vine sa-l mananc.
Asa ca am inceput sa sap prin bucataras.ro dupa reteta dar cum n-am stare am trecut si pe google.
Din reteta Andreei Beca de la care am pornit n-a mai ramas decat scheletul pt. ca am scos coniacul (pt. ca n-am) vinul l-am inlocuit cu putin otet balsamic, am adaugat smantana ca sa fie mai onctuos si sa-l deschida la culoare, 2 galbenusuri fierte asa cum am vazut pe bucataras pt. ca-mi placea combinatia la ouale umplute pe care le facea mama.
Multumesc Andreei ca a dat ideea sa folosim unt de casa pe care l-am procurat de la sibienii din piata noastra dar scurta-mi fuse bucuria pt. ca untul era amarui bine si nu l-am folosit :(. Maine l-il duc inapoi. E ala din poza cu ingredientele.
Pateul fiind un produs perisabil am intentionat sa-l prepar doar dintr-o jumatate de pachet de ficatei dar mi s-a parut cam putinel si l-am gatit pana la urma pe tot. Am umplut 1 borcan de 380g si unul mic de vreo 150g.
Pateul se poate pastra la frigider 3-4 zile in caserole sau borcanase cu capac.
Aspectul (culoarea) nu este ca a celui din comert, este mai maroniu pentru ca nu are toate chestiile alea necunoscute de pe eticheta si recunosc ca nici la gust nu prea seamana dar merita facut. Este o pasta ferma dar deloc tare (dupa ce se intareste untul pe care-l contine, la frigider), bunuta la gust si se face chiar foarte repede (ca timp de preparare).

 

INGREDIENTE

  • 500 gr. -ficatei de pui/curcan
  • 1 cana -lapte pentru marinat
  • 1 lingura - ulei pentru prajit (poate fi de masline)
  • 100 gr. -ceapa (o ceapa mare)
  • 15 gr. usturoi (4 catei mari)+2 pentru marinat
  • 2-3 linguri vin rosu (am inlocuit cu 1 lingura otet balsamic)
  • 1-2 linguri coniac (obtional, eu nu am pus)
  • 70 gr. unt
  • 1 lingurita mustar dulce
  • 3-4 linguri cu varf smantana consistenta (daca e lichida cum am avut eu vreo 7-8)
  • 1-2 fire cimbru (echivalent cu 1 lingurita din cel de la plic)
  • sare (dupa gust)
  • piper (dupa gust)
Portii: -
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pateu cu ficat de pui:

1.Ficateii se spala si se curate de pielite
Se scurg bine si, ca sa se duca din gustul usor amarui, se pun la marinat pentru minim 1 ora (la frigider) in lapte cat sa-i cuprinda + 2 catei de usturoi zdrobiti cu latul lamei cutitului si eventual tocati un pic.
Nu se pune acum sare.
Cand sunt gata, se scot intr-o strecuratoare, se spala (nu stiu daca trebuia dar nu-mi placeau asa cu laptele ala pe ei) si se lasa la scurs.

2.Se toaca 1 ceapa mare + 2 catei de usturoi.

3.Intr-o tigaie antiaderenta, unsa in prealabil cu 1 lingura de ulei, se pune ceapa la calit la foc mic pt. 1-2 minute si apoi, la foc mediu, ficateii si usturoiul tocat si se lasa la foc potrivit pana cand scade zeama pe care o lasa.
Supravegeati ca sa nu se arda amestecand cu grija din cand in cand.

4.Se adauga vinul si eventual putina apa ca sa permita sa mai fiarba cateva minute fara sa se arda.
Imediat dupa vin se adauga usturoiul ramas (1 catel) si 1 lingurita de cimbru.
Se lasa la foc sa mai scada.

5.Cand lichidul a scazut bine, se ia preparatul de pe foc, se muta intr-un bol (daca se mixeaza cu blenderul de mana) sau in recipientul robotului, se adauga 70 g unt (bucati) si se paseaza toate ingredientele pana devin o pasta omogena.

6.La final adaugati 3-4 linguri de smantana consistenta, 1 lingurita de mustar, sarea si piperul dupa gust si mai mixati cateva impulsuri.

Se pune in borcanele si se da la rece pentru a capata consistenta prin intarirea untului. Nu este nevoie de amidon.

Savurati cu placere!

 

TIPS-URI

1

Musai sarea se pune la sfarsit ca sa nu intareasca ficateii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pateu cu ficat de pui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 24 %
249.99 lei
189.99 lei

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
329.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (23)

Lia_ 1

01.09.2013, 21:28

stiu ca faci si tu si stii

Sidy 1

02.09.2013, 15:57

Un deliciu ! In sfarsit am gasit pe cineva care face pateul dintr-un fel de tocanita si nu fiert ! Bravo Lia

Lia_ 1

02.09.2013, 20:42

Ma bucur Sidy ca iti place. Am gasit si variante cu el fiert dar gustul de fript e mai savuros orice s-ar zice

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
RETETA RECOMANDATA
Pateu de ficat