Placinte mocanesti

de RuxyRux in Aperitive / Garnituri, 9 Mai 2020 | 4390 vizualizari

 

Sunt unii oameni care atunci cand aud ceva despre un subiect care ii intereseaza foarte tare, ciulesc urechile, in timp ce altii trec mai departe, eu va marturisesc sincer ca fac parte din prima categorie, astfel ca aseara cand am vazut la Romanii au Talent, placintele aduse juriului de catre formatia de dansatori si am auzit si povestea lor, mi s-au aprins toate beculetele...inspiratie pura la ora tarzie in noapte, ca numai placinte am visat pana dimineata.
Astazi am rascolit internetul in cautarea unei retete care sa imi placa, sunt multe de fapt si ma bucur ca am gasit una pe care am adaptat-o pe ici pe colo dupa gustul personal.
Ce iubesc eu foarte tare la tara noastra este diversitatea si bogatia locurilor, a oamenilor, a traditiilor, fiecare regiune te imbie cu tot ceeea ce are ea mai frumos  si mai bun in mod special ma refer aici firesc, la partea culinara. 
in cazul de fata placintele savuroase, iti vor lasa magice amintiri; daca mergi in Bucovina vei fi intampinat cu  minunatele poale-n brau, in Ardeal cu placintele coapte pe lespede, in Oltenia cu renumitele turte taranesti, in zona Harghitei desigur cu langosii bine cunoscuti, iar aceste placinte deosebit de gustoase din zona Sacele cu branza de burduf vin sa confirme cele spuse mai sus, avem o tara de vis si merita cutreierata in lung si-n lat, chiar si numai pentru a te indragosti de o placinta!
Placintele mocanesti sunt mostenite din mosi stramosi de la mocanii din Sacele si s-au pastrat in gospodarii de catre strabunici, bunici si mame si sunt transmise cu drag fiecarei generatii care vine, avand un deosebit respect pentru pastrarea traditiei.
Acestor placinte li se mai spune si placinte cu refrec, acesta fiind de fapt ruloul care se formeaza deasupra pentru a tine mai bine cele doua foi umplute cu branza.
 
Aluaturi de casa
 

 

INGREDIENTE

Aluat:

  • 500 gr. faina( plus o cana pentru infainat)
  • 1 ou
  • 8 gr sare
  • 250 ml apa calduta
  • 100 gr unt am pus eu ( sau untura daca va place mai mult)

Umplutura:

  • 200 g. branza de burduf
  • 200 gr branza telemea veche
  • 1/2 legatura de marar
  • 2 oua de tara
  • 1/2 l ulei pentru prajit
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinte mocanesti:

Mie ca timp,  mi-a luat o ora din momentul in care m-am apucat sa le prepar.

1. Am cernut faina, apoi am amestecat-o cu sarea, oul, apa calduta si am framantat aluatul cinci minute doar atat cat sa omogenizez bine toate ingredientele.

Aluatul seamana la consistenta cu cel de taitei.

2. Din bila formata am portionat opt bucati aproximativ egale.

3. Fiecare bucata am intins-o pe suprafata bine infainata, cam in jur de 22 cm in diametru. Eu am avut pregatite 4 foi pergament infainate si am asezat foile doua cate doua.

4. Cu untul topit am uns fiecare foaie de aluat.

5. Am asteptat in jur de zece minute sa se inchege untul pe foi, de fapt sa se raceasca, apoi am rulat fiecare foaie sul intr-un melcisor.

6. Fiecare melcisor se intinde  intr-o foaie putin mai mica si astfel obtinem 4 perechi de foi. Atentie, infainati bine suprafata de intins, este posibil sa iasa untul si sa se lipeasca.

7. Intre timp am preparat umplutura, am amestecat cele 2 feluri de branza cu oul si cu cu mararul, daca nu va place puteti renunta, insa eu va garantez ca este de nelipsit. Am impartit asa din ochi in 4 portii umplutura.

8. Am intins branza pe 4 dintre foi si celelalte 4 le-am asezat deasupra , ruland si rasucind marginile cumva intr-o parte, astfel incat sa sigilam umplutura. Am intepat cu o furculita aluatul.

9. Eu am prajit placintele intr-un wok cu suprafata mai mare, am pus uleiul si cand s-a infierbantat suficient am lasat usor cate o placinta in el, am prajit cu mare atentie, am facut si o fotografie cu momentul in care placinta este gata de intors, asa trebuie sa arate la culoare, deci sub nicio forma nu plecati de langa aragaz.

10. Am scos fiecare placinta intre servete de hartie curate, astfel incat sa se scurga foarte bine uleiul.

Si ...cam asa e cu reteta, sa aveti pofta daca va faceti!

Nu stiu de cand nu am mancat o placinta mai gustoasa, deci merita fiecare secunda investita!

 

 

 

TIPS-URI

1

Gustati branza de burduf inainte, daca vi se pare amara nu o folositi, eu sincera sa fiu nu sunt mare fan dar in combinatie cu telemeaua am gasit gustul este extrem de bun.

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinte mocanesti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (38)

RuxyRux 1

11.05.2020, 23:29

Laurica, mie-mi spui...ca numai la ele ma gandeam ...multumesc!

dantes 1

13.05.2020, 10:28

Super!

RuxyRux 1

13.05.2020, 20:58

Multumesc mult Dantes!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

pe 23.04 la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Aperitiv placinte sarate