Prajitura Televizor

de Rocsi in Prajituri, 29 Dec 2015 | 4661 vizualizari

 

Prajitura Televizor, este o prajitura tare draga inimii mele si care imi aduce aminte de sarbatorile de iarna din copilarie. Era una din prajiturile speciale de sarbatori, pe care mama ne-o pregatea cu drag. Am cautat reteta mamei, insa nu am gasit-o, am apelat la internet, am vizionat mai multe retete si m-am oprit la cea a lui Madi (multumesc draga mea).  A iesit o minunatie si da, a fost prajitura noastra speciala pentru aceste sarbatori si cea mai iubita. Dar cum sa nu iubesti o asa bunatate?

 

INGREDIENTE

  • Blaturi maro:
    • 6 oua
    • 150 gr unt (65% grasime)
    • 120 gr zahar
    • 200 ml lapte
    • 3 linguri cacao
    • 250 gr faina
    • 1 praf de copt
    • 2 lingurite esenta de rom
    Blatul alb:
    • 6 oua
    • 8 linguri zahar
    • 8 linguri faina
    • 1 praf de copt
    • coaja rasa de portocala
    • un praf de sare
    Crema:
    • 600 ml lapte
    • 6 linguri si 1/2 amidon
    • 250 gr zahar
    • 300 gr unt (80% grasime)
    • 1 pastaie de vanilie
    • 1 lingura coaja rasa de portocala
    Glazura:
    • 200 gr ciocolata amaruie
    • 50 gr ciocolata cu lapte
    • 300 ml frisca lichida
Portii: 40
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Televizor:

Blaturile maro:

Intr-un bol mixam galbenusurile cu untul, de la temperatura camerei.

Adaugam laptele, cacaoa, esenta, apoi praful de copt si faina.

Albusurile le mixam spuma impreuna cu zaharul.

Le incorporam peste compozitia de galbenusuri, cu o paleta, cu miscari usoare. Impartim compozitia in mod egal, in doua boluri.


Tapetam cu hartie de copt o tava de 34/36 cm, turnam prima parte de compozitie.


Introducem blatul in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 12-14 minute.


Cand este gata primul blat, il scoatem din cuptor si la fel procedam si cu celalalt. Le lasam sa se raceasca.


Blatul alb:

Galbenusurile le mixam cu zaharul pana isi dubleaza volumul.

Adaugam faina, praful de copt si coaja rasa de portocala.

Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, le incorporam in compozitia de mai sus, cu ajutorul unei palete.


Tapetam aceeasi tava cu hartie de copt, turnam compozitia.


Introducem blatul in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 20-25 de minute, pana este copt. Facem testul cu scobitoarea si cand este gata, il scoatem din cuptor, il lasam sa se raceasca.


Crema:

Intr-un bol amestecam amidonul cu zaharul, semintele de la pastaia de vanilie, putin lapte. Amestecam bine sa nu ramana cocoloase de amidon.

Restul de lapte il punem la fiert si cand da in clocot, dam focul la mic, turnam compozitia de amidon.

Amestecam continuu pana se ingroasa ca o budinca, apoi o tragem de pe foc, o acoperim cu folie si lasam sa se raceasca.

Cand s-a racit crema, o mixam putin, apoi punem untul de la temperatura camerei, coaja rasa de portocala si mixam pana obtinem o crema spumoasa.


In tava in care am copt blaturile, asamblam prajitura.

Punem o foaie maro, jumatate din crema si o nivelam.

Punem blatul alb, restul de crema pe care o nivelam si iar blat maro.

Glazura:

Intr-o cratita punem ciocolata rupta bucatele cu frisca.

Le transferam pe foc, focul sa fie potrivit, si amestecam continuu pana ciocolata este topita.

Luam de pe foc, lasam sa se raceasca atat cat sa fie usor calduta si o turnam usor peste prajitura.


O lasam sa stea cam o ora la temperatura camerei, apoi o bagam la frigider.

Dupa 4-5 ore, se portioneaza si se serveste.

Sa aveti pofta!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Televizor" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (61)

Rocsi 1

02.01.2016, 18:39

Pai este grozava Katty

Micutza Luana 1

04.01.2016, 14:07

nu am papat pana acum dar sigur e delicioasa

Rocsi 1

04.01.2016, 19:24

Luana, merita incercata

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Lau

Lau 9

13340 puncte

oanapl

9380 puncte

Rocsi

5980 puncte

vasimur

4160 puncte

mirela0911

4100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert guguluf cu mere
  • 12

    D

  • 13

    L

  • 14

    MA

  • 15

    MI

  • 16

    J

  • 17

    V

  • 18

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tarta cu mere

de oanapl 6

ieri la 23:37

Tarta cu prune și branza

de oanapl 6

ieri la 23:29

Garnitura de varza cu fasole

de xana 5

ieri la 16:34

Tort cu frisca si fructe

de xana 5

ieri la 15:04

RETETA RECOMANDATA
Prajitura Televizor