Supa de linte rosie

de Catalina L in Supe, 6 Noi 2015 | 4058 vizualizari

 

Lintea rosie este tipul de linte care fierbe cel mai rapid.

Lintea se bucura de mare succes la curtea faraonilor egipteni, după cum indică frescele din epoca domniei lui Ramses al II-lea. Nici asirienii nu erau străini de cultivarea lintei. Se pare că lintea era cultivată chiar în vestitele grădini suspendate ale Babilonului, în secolul al VIII-lea î.H.
Treptat, culturile de linte s-au răspândit în Grecia antică, însă aici lintea era văzută ca alimentul săracilor.
De altfel, despre noii îmbogăţiţi ai vremii se spunea, ironic, că lintea nu mai era pe gustul lor... De-a lungul timpului, lintea a devenit un aliment de bază.

Lintea este o sursă importantă de antioxidanţi, compuşii care apără celulele organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, răspunzători de apariţia afecţiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer şi a altor boli asociate îmbătrânirii.
Lintea este o sursă excelentă de minerale, dintre care se disting fosforul, fierul, zincul şi magneziul.

Verde, roşie, brună, blondă, mare, medie sau mică, lintea se găseşte în diverse sortimente.
Avantajul lintei faţă de majoritatea leguminoaselor este că, fiind mai mică, necesită un timp mai redus de pregătire (între 20 şi 30 de minute).

Cele mai indicate sortimente de linte pentru alimentaţie sunt lintea verde şi cea roşie, care îşi păstrează cel mai bine forma şi proprietăţile în urma fierberii. Cu un gust fin, asemănător celui de nucă, lintea verde este cea mai răspândită varietate de linte. În schimb, lintea roşie este cel mai rar sortiment.
(sursa : www.csid.ro)

 

INGREDIENTE

  • 250 gr linte rosie (bio)
  • 1 ceapa
  • 1 catel de usturoi
  • 1 lingura ulei de masline
  • sare, piper, paprika
  • cimbru, dafin
  • 1,5 l de apa
  • 1 lingura de smantana
Portii: 6
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Supa de linte rosie:

Se spala lintea in cateva ape (lintea rosie nu are nevoie de o perioada de inmuiat).

 

Taiati ceapa marunt. Incalzim uleiul de masline,prajiti ceapa, adaugati usturoiul tocat si lintea rosie.


Amestecati si reveniti totul.

 

Acoperiti cu apa, adaugati ierburile, paprika.


Lasati sa fiarba la foc mic timp de 20 de minute. Verificati daca este fiarta.

 

Mixati lintea fiarta, adaugati smantana si apa in care a fiert pana veti obtine consistenta dorita. Amestecati si condimentati.

 

Serviti fierbinte cu crutoane de paine prajita usturoiate sau crutoane de turta dulce.

 

Ideala pentru perioada de post (fara smantana binenteles).

 

Daca nu sunteti in perioada de post puteti adauga bucatele de bacon afumat prajit.

 

Pofta Buna !!!!!

 

TIPS-URI

1

lintea rosie nu are nevoie de o perioada de inmuiat

Daca ti-a placut reteta noastra "Supa de linte rosie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (10)

miki_a 1

07.11.2015, 00:31

Foarte simplu de preparat (mai ales ca nu trebuie inmuiata)!

mirela0911 1

07.11.2015, 09:11

Gherca Daniela 1

07.11.2015, 10:39

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chiftelute in sos de rosii, o reteta gustoasa si rapida

de laura_n 7

ieri la 20:19

Snitel pane din piept de pui cu parmeza

de Caty 2

ieri la 14:16

Cotlet de miel preparat la cuptor sau la gratar

ieri la 12:15

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Supa de linte rosie