Tort cu crema caramel

de simona72 in Torturi, 17 Noi 2015 | 3287 vizualizari

 

De ziua lui Bogdan, am vrut ceva altfel. Cum nu incercasem nimic cu caramel, am gasit momentul potrivit pentru acest tort. Nu este unul sofisticat si cu multe pretentii, dar este unul delicios datorita caramelului.

 

INGREDIENTE

Pentru blat:

  • 6 oua
  • 6 linguri zahar brut
  • 1 praf mic de sare
  • 3 linguri faina
  • 3 linguri praf de budinca de ciocolata de la Dr. Oetker
  • 1 lingurita esenta vanilie
  • 3 linguri ulei de floarea soarelui
  • Pentru caramel:
  • 150 ml apa
  • 150 gr zahar alb
  • 70 gr unt
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • Pentru crema:
  • 500 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri amidon alimentar
  • 1 plic gelatina
  • 50 ml apa rece
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 3 linguri zahar pudra
  • Pentru ornat: diferite bombonele
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema caramel:

Pentru blat: separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu putina sare pentru cateva secunde, adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea. Galbenusurile le amestecam cu uleiul si le adaugam la bezea. Mixam pana la incorporarea completa a galbenusurilor. Separat, amestecam faina cu praful de budinca, le trecem printr-o sita fina si le adaugam la ingredientele umede. Amestecam usor cu un tel tip para, de jos in sus, pentru a scoate cat mai putin aer din albusuri. Punem compozitia de blat intr-o forma tapetata cu unt si faina sau o forma de silicon unsa cu putin ulei. Batem putin tava de masa pentru a scoate eventualele bule de aer. Dam tava la cuptorul incins la 160 grade pentru 30-35 minute, pana trece testul cu scobitoarea.


Pentru caramel: punem zaharul si apa intr-un ibric mai mare sau craticioara. Punem pe foc, pe flacara mare la inceput, apoi cand apa a inceput sa scada, reducem flacara la minim si lasam pana zaharul incepe sa se caramelizeze. Amestecam usor pentru o caramelizare uniforma. Cand zaharul capata culoarea chihlimbarului, adaugam untul, amestecam, dupa topirea untului adaugam smantana amestecam si lasam pe foc inca 2-3 minute pana caramelul capata consistenta dorita. Lasam sa se raceasca complet, eu l-am dat la frigider pentru 30 minute.


Pentru crema: punem pe foc 400 ml lapte intr-o craticioara cu fund dublu. Cand laptele da semne ca ar vrea sa fiarba il dam deoparte. Laptele ramas, rece, il amestecam cu galbenusurile si amidonul. Amestecam bine ingredientele pana se incorporeaza si amidonul se dizolva. Peste ele adaugam laptele fierbinte in timp ce amestecam cu telul. Transferam toata compozitia inapoi in craticioara cu fund dublu, punem pe foc pana incepe sa fiarba si crema capata consistenta unei budinci. Punem o punga curata peste crema, pentru a nu capata crusta, o lasam sa se raceasca complet, eventual o dam la frigider pentru 30 minute. Intre timp, punem gelatina in apa rece, o lasam 10 minute la hidratat apoi o dizolvam pe flacara foarte mica. Cand este rece o adaugam la crema.


Dupa racirea celor doua, adaugam jumatate din caramel peste budinca, mixam, adaugam si restul de caramel si mixam bine pana la incorporare. Blatul il taiem in doua, punem prima felie de blat pe un platou, punem jumatate din crema caramel, iar restul de crema o amestecam cu smantana batuta cu cele 3 linguri de zahar. Cu crema ramasa imbracam tortul si-l decoram dupa pricepere. Sa va fie de folos!!

 

TIPS-URI

1

Daca va plac torturile mai insiropate atunci puteti sa faceti un sirop din: zahar caramelizat si apa. Blatul a iesit foarte pufos, motiv pentru care eu nu l-am mai insiropat…

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

Constelatialeu 1

17.11.2015, 21:06

Mama ce carameloasa avem aici...

Panacris 1

18.11.2015, 20:52

Valclaudia 1

19.11.2015, 20:46

super tortul! Sa va traiasca flacaul!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

14800 puncte

Camelya

10120 puncte

Lau

Lau 9

8870 puncte

mirela0911

8470 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!